Διαθέσιμη η έκδοση 4.1 του LibreOffice

Η σουίτα γραφείου LibreOffice, που, ευτυχώς, παρέχει μια “ανοιχτή” και δωρεάν αντιπρόταση στο Office της Microsoft, μα που δυστυχώς… μπάζει γενικώς, έφτασε αισίως στην έκδοση 4.1.LibreOffice

Πρώτα θα σας αναφέρουμε την είδηση: ναι, πριν λίγες ημέρες κυκλοφόρησε η έκδοση 4.1 της σουίτας εφαρμογών γραφείου LibreOffice. Και καθυστερήσαμε να το αναφέρουμε διότι, απλά… Δεν της δώσαμε σημασία!

Η νέα έκδοση εστιάζει στην αύξηση της συμβατότητας με το ίδιο το Office της Microsoft, και συγκεκριμένα την τελευταία έκδοση του, 2013, ενώ στα άλλα νέα χαρακτηριστικά της συναντάται η δυνατότητα ενσωμάτωσης γραμματοσειρών (“font embedding”) στα αρχεία που δημιουργεί κανείς με τα Writer, Calc, Impress και Draw.

Ό,τι και να λέμε, όμως, ΔΕΝ μπορούμε να την αντιμετωπίσουμε σοβαρά, διότι παραμένει εδώ και χρόνια ενα… unoptimized μπάχαλο που απλά σέρνεται σε σχέση με το ίδιο το Office της Microsoft. Και μπορεί τα “open” και “free” να αποτελούν ασπίδα δικαιολογίας για πάρα μα πάρα projects, απόλυτα δικαιολογημένα, αλλά στη συγκεκριμένη περίπτωση η “παρεούλα” του LibreOffice μάλλον είναι απόλυτα αδικαιολόγητη.

Το “γιατί” θα σας το πούμε σε ένα άλλο post, όπου θα σας δείξουμε πώς ΜΕ ΕΝΑ ΚΛΙΚ που ΔΕΝ έκαναν οι δημιουργοί του, και που αποτελεί γνωστή και διαδεδομένη διαδικασία σε πάρα μα πάρα πολλούς δημιουργούς λογισμικού, μπορείτε να επιταχύνετε τη φόρτωση του μέχρι και… 300%!!!

Υπομονή. Σύντομα κοντά σας. Ως hint να αναφέρουμε πως “δεν αφορά μόνο το LibreOffice, μα κάθε δημιούργημα προγραμματιστή που είτε ήταν άσχετος, είτε… βαριόταν” – τουλάχιστον, όσον αφορά στα Windows.

...γνωστός και ως Οδυσσέας Κουράφαλος, αρχικός υπεύθυνος για το unregistered. Συντάκτης, γραφίστας, "μαλτιμηντιάς", φανατικός της science fiction και των αστείων γατιών στου ιντερνέτ. "Δηλώνω graphics whore" (παίζω Ms. Pac-Man στο MAME με 2xSAL και το πρώτο Max Payne με FXAA antialiasing). Load "unreg*",8,1.
 • lefteris

  Και η Microsoft δεν πάει πίσω. Και ο
  γλωσσικός έλεγχος στο office
  2013 χάλια είναι. Και το outlook της σουίτας office
  2013 δεν λέει να συγχρονίσει με τίποτα τα inbox των imap mails.

  Ένα search
  στο google
  για synchronization
  problems on outlook 2013 θα
  σας πείσει. Και στα ελληνικά ακόμα θα βρείτε Έλληνες
  που έστειλαν το πρόβλημα στην Microsoft Hellas και λύση δεν πήραν.

  Χώρια που το yahoo mail,
  για να καταφέρεις να το δηλώσεις στο outlook πρέπει να το κάνεις manual περνώντας
  τα πάνδεινα αν είσαι μέσος χρήστης γιατί αλλιώς δεν το δέχεται. Και όταν
  εντέλει το δεχτεί πάλι άχρηστο είναι γατί δεν συγχρονίζει το inbox.

  Μιλάμε για μια σουίτα που κοστίζει από 250 μέχρι 400 δολάρια.
  Ανάλογα την έκδοση.

  Τουλάχιστον το Libre είναι
  τζάμπα.

 • Επειδή χρησιμοποιώ Libre,α) είμαστε στην έκδοση 4.1.0.4 (και συνεχίζουμε) και β)Το Outlook 2013 είναι για τον π**τσο, εντελώς όμως. Και η μνήμη που τρώει αυτό και οι “μπαμπάδες” του (Outlook 2007, Outlook 2003) είναι πολύ περισσότερη από κάθε (un)optimization του Libre.
  Foul, ducklord…

 • ducklord

  Είπα πως “το ΓΙΑΤΙ θα σας το πούμε σε άλλο post” και, όπως συνηθίζεται όποτε γράφω για Open Source, ήρθατε και οι δυο ΠΡΙΝ από “εκείνο το άλλο post” να μου πείτε πως “είμαι foul”, πως “δεν σηκώνει σύγκριση με το Office” κ.λπ.

  Ερώτηση κρίσεως: ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ΤΙ ΘΑ ΓΡΑΨΩ ΣΕ ΕΚΕΙΝΟ ΤΟ POST;

  Άρα, ΠΩΣ το κατακρίνετε εξαρχής;

 • Ό,τι και να λέμε, όμως, ΔΕΝ μπορούμε να την αντιμετωπίσουμε σοβαρά,
  διότι παραμένει εδώ και χρόνια ενα… unoptimized μπάχαλο που απλά
  σέρνεται σε σχέση με το ίδιο το Office της Microsoft, έγραψες.
  Δίνεις λαβή για σχόλια. Εγώ προσωπικά μίλησα για το Outlook που όντως είναι για τον π***λο. Και μπορώ να σου πω πως όχι, Word 2007 με LibreOffice Writer 4+ δεν είναι τόοοοοοοσο μακριά από άποψη ταχύτητας -πλέον.

 • ducklord

  Εμ, ΕΙΔΕΣ που ΔΕΝ μιλάμε για το ίδιο πράγμα;

  “Optimization” από optimization διαφέρει! ΑΛΛΟ σκέφτομαι εγώ, ΑΛΛΟ εσύ!

  Για να σε βοηθήσω, αν και το ποστάκι “θα βγει” σε μια ωρίτσα, ρίξε μια ματιά στο backend. Τυχερούλη… Που έχεις και προσβασούλα… :-P

 • lefteris

  Δεν είπα ότι κάποιος είναι foul παιδιά,
  απλά κατέθεσα την εμπειρία μου από το office 2013.

  Το περιμένω το κείμενό σου Ducklord.

 • ducklord

  Εμ, και εσύ… 2013…

  Βάλε ένα Office ’97! Σταθερή αξία! :-P