Άλλο ένα Apple I βγήκε στο σφυρί

apple-i
Έτσι ήταν οι υπολογιστές κάποτε: χοντροί, άσχημοι και ξύλινοι. Η ταχύτητα του επεξεργαστή τους μόλις ξεπερνούσε τα λίγα MHz, η μνήμη τους λίγα KBs, και μπορεί και να μην είχαν καθόλου αποθηκευτικό μέσο, κι όσοι είχαν χρησιμοποιούσαν είτε μαγνητική ταινία, είτε κασέτα ή… διάτρητες καρτέλες!

Ήταν η μαγική εποχή που όλα ξεκίνησαν, η επανάσταση των υπολογιστών μόλις είχε αρχίσει. Το 1976 ο Steve Jobs και ο Steve Wozniak έφτιαξαν τους πρώτους 200 τους υπολογιστές, τους θρυλικούς Apple I, τους οποίους πουλούσαν αντί $666,66. Στην εποχή μας κανείς δεν ξέρει πόσοι από αυτούς τους υπολογιστές έχουν διασωθεί, λέγεται ότι υπάρχουν ακόμη 30-50 κομμάτια σε καλή κατάσταση.

Ένας από τους πρώτους 25 υπολογιστές Apple I που συναρμολόγησαν στο γκαράζ τους οι Jobs και Wozniak πωλήθηκε μέσω δημοπρασίας του οίκου Christie’s αντί $387.750. Η τιμή πώλησης δεν ικανοποίησε ιδιαίτερα, καθώς η τιμή εκκίνησης ήταν στις $300 χιλιάδες και νωρίτερα μέσα στη χρονιά ένα άλλο Apple I είχε δημοπρατηθεί στη Γερμανία για πάνω από $670 χιλιάδες.

Από το 2001, ο διάσημος (...) συντάκτης τεχνολογίας Λάμπρος Γεωργογάλας καταπολεμά τον σκοταδισμό και την ημιμάθεια, διδάσκοντας στους Έλληνες συμπατριώτες του τα μυστικά της υψηλής τεχνολογίας. Κατόπιν βάναυσης απαγωγής από εξωγήινους, και ηρωϊκής απόδρασης, αισιοδοξεί πως θα γίνει κυρίαρχος του σύμπαντος.