Prism: Η Αμερική… σε βλέπει!

Θα μπορούσε να είναι ιστορία επιστημονικής φαντασίας, ή το βασικό σενάριο τηλεοπτικής σειράς. Μοιάζει αστείο που, ως ένα σημείο, είναι… το σενάριο του Person of Interest! Είναι, όμως, η πραγματικότητα εδώ και χρόνια – και απλά οι περισσότεροι δεν γνωρίζουμε σε τι έκταση φτάνει.

Μιλάμε, φυσικά, για το ότι οι υπηρεσίες ασφαλείας της Αμερικής έχουν πρόσβαση στις πληροφορίες που ανταλλάσσουμε μέσω του Internet, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο. Τώρα, μια αποκάλυψη για το project Prism, ζωγραφίζει μια πολύ πιο άσχημη κατάσταση από ό,τι φανταζόμασταν.

Η αποκάλυψη δεν προέρχεται από μια τυχαία πηγή, αλλά από εργαζόμενο στις υπηρεσίες ασφαλείας της Αμερικής, που από ό,τι λέγεται δεν… άντεξε το βάρος της γνώσης και τον τρόμο του για τι είναι ικανές αυτές, με αποτέλεσμα να διαθέσει στην Washington Post μια σειρά από slides του PowerPoint που περιγράφουν κάποιες πτυχές του Prism. Όπως είπε χαρακτηριστικά, μπορούν στην κυριολεξία να βλέπουν τις ίδιες τις σκέψεις σου καθώς τις αποτυπώνεις πληκτρολογώντας. Τι είναι, όμως, το Prism, και γιατί όλος αυτός ο… πανικός; Είναι δικαιολογημένος;

Lord of the… Data: The Two Towers

Αν και οι ρίζες του είναι πολύ-πολύ παλαιότερες, το Prism φαίνεται να έχει αφετηρία την επίθεση στους Δίδυμους Πύργους. Όχι, δεν θα μιλήσουμε για… θεωρίες συνωμοσίας. Αρχή για το project, όμως, εκτιμάται πως είναι η δημιουργία ενός μυστικού προγράμματος παρακολούθησης των τηλεπικοινωνιών – όρος που ξεκινά από τα τηλέφωνα και απλώνεται για να καλύπτει και το Internet – από τον George W. Bush το 2007. Η τότε αποκάλυψη των μεθόδων παρακολούθησης και, γενικότερα, αυτών των κινήσεων με στόχο την ασφάλεια του μέσου Αμερικάνου πολίτη – που, όμως, έφταναν σε σημείο αδικαιολόγητης παρακολούθησης πολιτών και εταιρειών δίχως εντάλματα ή, γενικά, με τρόπους που θα θεωρούνταν νόμιμοι – οδήγησε στην διάλυση των όποιων προσπαθειών και την απόφαση για μια νέα αρχή. Από ό,τι φαίνεται, τότε γεννήθηκε το Prism.

NSA Prism Slide

Το project στόχευσε εξαρχής τις μεγαλύτερες εταιρείες τεχνολογίας, μάλλον με τη λογική πως μέσα από αυτές περνά ο μεγαλύτερος όγκος δεδομένων – και, άρα, πως μέσω αυτών θα μπορεί να παρακολουθείται και το μεγαλύτερο ποσοστό του πληθυσμού. Πρώτη στην… παρεούλα του Prism λέγεται πως ήταν η Microsoft, αλλά ακολούθησαν και άλλες μεγάλες εταιρείες στο χώρο της τεχνολογίας. Google, Yahoo και Facebook, AOL, Apple, PalTalk αλλά και Skype (πριν αγοραστεί από τη Microsoft) και YouTube είναι τα ονόματα που έχουν ακουστεί μέχρι τώρα. Όλες, σύμφωνα με όσα φαίνονται μέχρι τώρα, επέτρεψαν με κάποιον τρόπο στο Prism πρόσβαση στα στοιχεία των χρηστών τους. Και, καθώς η είδηση εξαπλώνεται και… ο κόσμος εξαγριώνεται, κάποιες έχουν σπεύσει να ανακοινώσουν πως δεν ισχύουν όσα ακούγονται, πως είναι ψέματα, πως ποτέ δεν θα έδιναν τα στοιχεία των χρηστών τους δίχως δεύτερη σκέψη στις όποιες αρχές… Εκτός αν μεσολαβούσε σχετική εισαγγελική εντολή.

Page 1 of 712345...Last »
...γνωστός και ως Οδυσσέας Κουράφαλος, αρχικός υπεύθυνος για το unregistered. Συντάκτης, γραφίστας, "μαλτιμηντιάς", φανατικός της science fiction και των αστείων γατιών στου ιντερνέτ. "Δηλώνω graphics whore" (παίζω Ms. Pac-Man στο MAME με 2xSAL και το πρώτο Max Payne με FXAA antialiasing). Load "unreg*",8,1.