Οι Anonymous περιγράφουν το ειδησεογραφικό site τους

Θυμάστε που οι Anonymous είχαν ανακοινώσει πως ετοίμαζαν το δικό τους, εντελώς ανεξάρτητο site ειδήσεων; Τώρα που μάζεψαν τα απαιτούμενα χρήματα, εξηγούν… τα βασικά.

Anonymous_004

Υπάρχουν πολλά ειδησεογραφικά sites, και σίγουρα ανάμεσα τους ο καθένας μπορεί να βρει κάποιο που να του αρέσει. Πόσα, όμως, είναι πραγματικά ελεύθερα και δεν υποκινούνται από συμφέροντα; Θεωρητικά, η πρόταση των Anonymous θα είναι η πιο ελεύθερη και ανοιχτή από όλα.

Όπως εξήγησαν μέσω… pastebin, αφού συγκέντρωσαν τα απαιτούμενα χρήματα για την προσπάθεια τους μέσω καμπάνιας στο Indiegogo, οι Anonymous σκοπεύουν να μας δώσουν ένα δυναμικό site ειδήσεων που θα είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με το twitter. Όπως είχαν πει εξαρχής, η έμφαση θα δίνεται στο περιεχόμενο που δημιουργείται από απλούς, ανεξάρτητους χρήστες, και όχι επαγγελματίες δημοσιογράφους, αν και θα προσπαθήσουν να συνάψουν σχέσεις και με ανεξάρτητες-αλλά-αναγνωρισμένες πηγές ειδήσεων.

Anonymous.jpg

Ody's thoughts

Το πρόβλημα, όμως, με αυτό, είναι το ίδιο με τη διαφορά ανάμεσα σε δημοσιογράφο και blogger: όταν ο δημοσιογράφος κάνει κάποιο σημαντικό σφάλμα, παίζει την αξιοπιστία του και, κατ’ επέκταση, την καριέρα του κορώνα-γράμματα, άσχετα με το αν αυτό δεν θέλουν να το δεχτούν όσοι κατηγορούν το χώρο πως… τα παίρνει. Δεν σκέφτονται πως δεν είναι όλοι οι δημοσιογράφοι πουλημένοι και πως οι σοβαροί επαγγελματίες του χώρου σέβονται αυτό που κάνουν. Και ναι, αυτά τα γράφω επειδή έχω εργαστεί προσωπικά σε περιοδικά τεχνολογίας – αλλά… όχι για να παινέψω τα γένια μου, αλλά για να θυμίσω πως και στη δημοσιογραφία, αν δεν είναι… πουλημένος κάποιος, υπάρχουν κανόνες. Αντίθετα, το blogging είναι ανεξέλεγκτο, και ένα σφάλμα, μικρό ή μεγάλο, υποτίθεται πως ξεχνιέται με ένα “sorry” ή ένα “έκανα λάθος, παρατήστε με, δεν είμαι επαγγελματίας”. Μόνο που αυτό, σε περιπτώσεις όπως το πρόσφατο τρομοκρατικό χτύπημα κατά τους αγώνες στη Βοστώνη, μπορεί να έχει δραματικά αρνητικές συνέπειες: ακούσατε πως οι χρήστες του Reddit στιγμάτισαν κάποιους ως τρομοκράτες, θεωρώντας πως έχουν βρει τους υπαίτιους για την τοποθέτηση των βομβών; Ακούσατε πως ένας από αυτούς βρέθηκε νεκρός σε ένα χαντάκι; Μάθατε πως, τελικά, δεν ήταν υπεύθυνος, και πως πιθανότατα έχασε τη ζωή του από κάποιον που, θεωρώντας αλήθεια όσα είχαν ειπωθεί στο Reddit, τον βρήκε και… τον ξέκανε; Και τι είχε να πει το Reddit και η κοινότητα του για αυτό; Ναι, ένα “sorry”. Όποιος λοιπόν κατακρίνει τη δημοσιογραφία και θεωρεί πως προτάσεις σαν αυτή των Anonymous είναι θετικές και θα οδηγήσουν στη διακίνηση της απόλυτης αλήθειας, ας έχει κατά νου τι μας έχει δείξει η μέχρι τώρα… ιστορία. Διότι ναι μεν η γνώση είναι δύναμη, αλλά όταν βρίσκεται στα χέρια κάποιου που δεν ακολουθεί κάποιους κανόνες, η… ανεξέλεγκτη δύναμη μπορεί να καταστρέψει ζωές.

...γνωστός και ως Οδυσσέας Κουράφαλος, αρχικός υπεύθυνος για το unregistered. Συντάκτης, γραφίστας, "μαλτιμηντιάς", φανατικός της science fiction και των αστείων γατιών στου ιντερνέτ. "Δηλώνω graphics whore" (παίζω Ms. Pac-Man στο MAME με 2xSAL και το πρώτο Max Payne με FXAA antialiasing). Load "unreg*",8,1.