Δισκάκι DVD χωρητικότητας 1.000ΤΒ!!

Έχω βαρεθεί πλέον να αγοράζω συνέχεια σκληρούς δίσκους για να βάζω τα downloads μου. Τα DVDs χωράνε πολύ λίγα, τα Blu-ray είναι πανάκριβα και το cloud δεν κάνει, εκτός κι αν χρησιμοποιείς το GRID του CERN…

Έτσι λοιπόν είδα με εξαιρετικό ενδιαφέρον αυτή την είδηση: το ερευνητικό τμήμα μιας εταιρείας κατάφερε να φτιάξει ένα σύστημα οπτικής αποθήκευσης που μπορεί να χωρέσει μέχρι και 1 Petabyte (1.000 Terabytes) στην επιφάνεια ενός τυπικού δίσκου DVD!

Όπως μας λένε οι δημιουργοί αυτού του συστήματος, δεν χρειάζεται νέα τεχνολογία στα lasers που ήδη χρησιμοποιούν τα οπτικά drives, ούτε εξωτικά υλικά στην επίστρωση των οπτικών δίσκων. Αυτό σημαίνει με απλά λόγια ότι θα πρόκειται, όπως φαίνεται, για ένα προσιτό, οικονομικά, σύστημα αποθήκευσης.

Ας είναι και ακριβό το σύστημα, για βιομηχανική χρήση, δεν με πειράζει προσωπικά. Εγώ δεν θέλω 1.000 TB. Ούτε 100. ΕΝΑ, ΕΝΑ ΤΒ μου είναι αρκετό, αρκεί το κόστος του DVD να μην είναι απαγορευτικό. Γίνεται; Άντε ρε παιδιά γιατί έχω βαρεθεί να μαζεύω τούβλα HDD πάνω στο γραφείο μου…

Info

Έχει ενδιαφέρον από επιστημονικής πλευράς να δει τον τρόπο με τον οποίον, οι ερευνητές της εταιρείας κατάφεραν να φτιάξουν αυτό το σύστημα αποθήκευσης. Υπάρχει ένας θεμελιώδης νόμος της Οπτικής, όπως τον έχει διατυπώσει ο Γερμανός φυσικός Ernst Abbe το 1873, ο οποίος λέει ότι η διάμετρος του σημείου μιας εστιασμένης ακτίνας φωτός δεν μπορεί να ξεπεράσει το μισό του μήκους κύματός της, στην πράξη 500 δισεκατομμυριοστά του μέτρου (νανόμετρα – nm).
t5gbpxcm-1371621655
Οι ερευνητές εδώ πέτυχαν ίχνος της τάξης των 9nm με έναν πολύ ευφυή τρόπο: συνδύασαν 2 ακτίνες laser τις οποίες τις εστίασαν έτσι ώστε να αλληλοεπικαλύπτεται το ίχνος της εστίασής τους πάνω στην επιφάνεια του οπτικού μέσου (όπως μπορείτε να δείτε στο απλουστευμένο σχεδιάγραμμα παραπάνω). Για την εγγραφή της πληροφορίας χρησιμοποιείται μόνο το ελάχιστο τμήμα της αλληλοεπικάλυψης στο κέντρο. Έτσι ο νόμος του Abbe επί της ουσίας δεν αναιρείται, αλλά παρακάμπτεται, θα μπορούσε να πει κανείς, με έναν ευφυέστατο τρόπο!
Μια εμπεριστατωμένη τεχνική περίληψη του συστήματος έχει δημοσιευθεί στο site της έγκυρης επιστημονικής έκδοσης Nature. Όσοι πιστοί πολυτεχνίτες μπορούν να διαβάσουν περισσότερα εκεί. Ο δικός μου φτωχός εγκέφαλος πήγε να εκραγεί μόνο και μόνο κάνοντας scrolling…

Από το 2001, ο διάσημος (...) συντάκτης τεχνολογίας Λάμπρος Γεωργογάλας καταπολεμά τον σκοταδισμό και την ημιμάθεια, διδάσκοντας στους Έλληνες συμπατριώτες του τα μυστικά της υψηλής τεχνολογίας. Κατόπιν βάναυσης απαγωγής από εξωγήινους, και ηρωϊκής απόδρασης, αισιοδοξεί πως θα γίνει κυρίαρχος του σύμπαντος.