Pikmin 3: ο τίτλος στρατηγικής που αγάπησαν όλοι. Και οι πέντε.

Ναι, είμαστε ειρωνικά υπερβολικοί (ή, μήπως, το αντίστροφο;!) στον τίτλο μας, αφού το Pikmin είναι ένα από τα πιο όμορφα και, ταυτόχρονα… χαντακωμένα παιχνίδια.

pikmin 3 004

Όσο και αν το έχουν αγαπήσει όσοι το έχουν παίξει, όσο και αν έχουν θαυμάσει τον έξυπνο συνδυασμό δράσης και στρατηγικής σκέψης, αλλά και τα πάντα όμορφα γραφικά του, το Pikmin μια ζωή μας έδινε την αίσθηση πως ήταν ένας… χαντακωμένος, όπως είπαμε και στην εισαγωγούλα μας, τίτλος. Οι κονσόλες της Nintendo συνήθως απευθύνονται σε δυο ήδη ανθρώπων: όσους δεν γνωρίζουν αρκετά από το gaming και τις αντιμετωπίζουν ως παιχνίδια με την έννοια των… Lego και των Playmobil (δεν είναι δική μας άποψη, μα επίσημη στάση της Nintendo απέναντι στο ψηφιακό gaming), και σε όσους είναι φανατικοί του gaming και αναγνωρίζουν το εξαιρετικό gameplay των τίτλων της.

Η πρώτη κατηγορία, τους οποίους για λόγους συντομίας θα αναφέρουμε ως… άσχετους, δεν θα διάλεγαν ποτέ, παρά μόνο κατά λάθος, ένα παιχνίδι σαν το Pikmin. Και από όσους το έπαιρναν, όσοι το καταλάβαιναν θα το ερωτεύονταν, μα οι άλλοι μάλλον… θα το επέστρεφαν τρομαγμένοι στο κατάστημα, ζητώντας κάτι άλλο, που να παίζει με το μοχλό και, ένα ή άντε, στη χειρότερη, δυο κουμπιά.

Η δεύτερη κατηγορία θα αγόραζε το Pikmin για… λόγους πληρότητας, αφού ως φανατικοί gamer θα αναγνώριζαν την εξαιρετοσύνη του (ω, τι λέξη πλάσαμε πάλι), αλλά μάλλον τουλάχιστον οι μισοί δεν θα ασχολούνταν και τόσο μαζί του. Διότι, ως φανατικοί gamers, θα είχαν και διαφορετικές πλατφόρμες στην άμεση διάθεση τους – PlayStation, Xbox και, φυσικά, PC. Οι περισσότεροι μάλλον έχουν ειδικά αυτό το τελευταίο. Και ειδικά σε αυτά, στα PCs, υπάρχει πλήθος τίτλων στρατηγικής. Υποκειμενικά και αντικειμενικά καλύτερων από το Pikmin. Άρα;

pikmin 3 002

Και για αυτό θεωρούμε πως τα δυο προηγούμενα Pikmin δυστυχώς δεν γνώρισαν την επιτυχία που τους άξιζε. Και είναι ακόμη πιο δυστυχές πως το τρίτο της σειράς, που μόλις ανακοινώθηκε στην E3, προβλέπεται πως θα ακολουθήσει την ίδια και χειρότερη μοίρα – τόσο για τους ίδιους λόγους, όσο και διότι το Wii U… πάει για φούντο.

Η νέα κονσόλα της Nintendo, όσο καλή και χρυσή και αν είναι, δεν έχει μιλήσει σε μεγάλο κομμάτι της αγοράς. Δεν έχει πουλήσει, βρε παιδί μου, για να το θέσουμε απλά. Άρα, εξαρχής, το Pikmin 3, που ανακοινώθηκε για αυτήν, δεν έχει εξαρχής ένα σεβαστό κοινό ως πιθανούς αγοραστές. Αντίθετα, βρίσκεται στη δυσάρεστη θέση να αποτελεί έναν από τους τίτλους που θα πρέπει να πείσουν αυτό το κοινό να έρθει στην κονσόλα της Nintendo. Μόνο που…

Μόνο που, όπως είπαμε, το Pikmin πάντα ήταν ένας περίεργος τίτλος, που δύσκολα κατάφερνε να μιλήσει στην πλειοψηφία του κόσμου. Πώς θα μπορέσει, τώρα, να πείσει αυτήν ακριβώς την πλειοψηφία να προτιμήσει όχι μόνο τον… εαυτούλη του, αλλά και το Wii U;

Κατά τα άλλα, και εγκυκλοπαιδικά, για όσους δεν γνωρίζουν τη σειρά, σε αυτή χειρίζεσαι έναν εξερευνητή ο οποίος, με τη σειρά του, χειρίζεται μια σειρά από χαριτωμένα εξωγήινα πλασματάκια που μοιάζουν με φυτά. Αυτά είναι τα Pikmins του τίτλου, τα οποία δεν πηγαίνουν απλά… πέρα-δώθε, όπως τα διατάξει ο εξερευνητής, αλλά έχουν και κάποιες special δυνατότητες. Για παράδειγμα, στον νέο τίτλο υπάρχουν τα Rock και Winged Pikmin, που όπως καταλαβαίνει όποιος έχει παίξει περισσότερα από δυο παιχνίδια στη ζωή του (όχι, Μπάμπη, η πασιέντζα και ο ναρκαλιευτής δεν μετράνε), αντιστοιχούν σε γερά-σα-βράχος Pikmin και ιπτάμενα Pikmin. Τα πρώτα, μπορείς να τα πετάξεις σε επιφάνειες και αντικείμενα για να τα σπάσεις. Τα δεύτερα… Εμ… πετάνε, ξέρεις. Και μπορούν και να μεταφέρουν πράγματα καθώς πετάνε.

...γνωστός και ως Οδυσσέας Κουράφαλος, αρχικός υπεύθυνος για το unregistered. Συντάκτης, γραφίστας, "μαλτιμηντιάς", φανατικός της science fiction και των αστείων γατιών στου ιντερνέτ. "Δηλώνω graphics whore" (παίζω Ms. Pac-Man στο MAME με 2xSAL και το πρώτο Max Payne με FXAA antialiasing). Load "unreg*",8,1.