Το Age of Empires… εκτός Windows;!

Η Microsoft δεν συνηθίζει να κυκλοφορεί δικούς της τίτλους σε… μη-δικά της λειτουργικά συστήματα. Με το Age of Empires, όμως, θα το κάνει! Age of Empires 2 HD

Και πάνω που διαβάζει τα παραπάνω ο μέσος χρήστης Linux και κοντεύει να πάθει ανακοπή, όχι, το Age of Empires δεν θα κυκλοφορήσει επίσημα σε αυτό. Ούτε στο Mac OS, αγαπητοί οπαδοί της Apple. Nope: μιλάμε για μια mobile εκδοχή του, που θα δούμε στο κοντινό μέλλον σε συσκευές iOS με Android. Και το ακόμη πιο περίεργο; Μάλλον θα εμφανιστεί πρώτα σε αυτές και μετά σε… Windows Phone!

Ο τίτλος θα είναι (ένα ακόμη) reboot της κλασσικής σειράς στρατηγικής, ενώ την ανάπτυξη του έχει αναλάβει η Ιαπωνική KLab. Και έτσι… δικαιολογείται και η επιλογή των πλατφορμών που θα το δούμε, με τη σειρά που θα το δούμε σε αυτές. Αφού δεν το αναπτύσσει η ίδια η Microsoft, δεν χρειάζεται να έχει και… τύψεις που δεν το πρωτοκυκλοφόρησε σε Windows Phone, ενώ η KLab δικαιολογείται αφού τα Android και iOS είναι δημοφιλέστερα από τα Windows Phone στην Ιαπωνική αγορά.

Ody's thoughts

Να προσθέσω κλείνοντας πως, έμμεσα βέβαια, αυτό σημαίνει πως… ναι, παρά την εισαγωγή μας, η Microsoft κυκλοφορεί τελικά, επίσημα, το Age of Empires για Linux! Εντάξει, ο τίτλος αναπτύσσεται από άλλη εταιρεία, αλλά… ανήκει στη Microsoft. Και το Android είναι, κατά βάση, optimized και light εκδοχή του Linux με ένα κέλυφος JAVA runtime, οπότε..!

...γνωστός και ως Οδυσσέας Κουράφαλος, αρχικός υπεύθυνος για το unregistered. Συντάκτης, γραφίστας, "μαλτιμηντιάς", φανατικός της science fiction και των αστείων γατιών στου ιντερνέτ. "Δηλώνω graphics whore" (παίζω Ms. Pac-Man στο MAME με 2xSAL και το πρώτο Max Payne με FXAA antialiasing). Load "unreg*",8,1.
 • galacticusX

  “Java runtime”; Νομίζω ότι η λέξη που ψάχνεις είναι “Dalvik”…

 • ducklord

  Εμ… Ναι;! Είναι σχεδόν το ίδιο πράγμα..;! Dalvik ονομάζεται η JAVA VM που αποτελεί το κομμάτι του Android που τρέχει τις αρχικά-γραμμένες-σε-JAVA-μα-πακεταρισμένες-ως-εκτελέσιμα-αρχεία-dex εφαρμογές και παιχνίδια του Android.

  Wikipedia: η λύση για pull moor… :-P

 • galacticusX

  Αν το δεις λίγο πιο προσεκτικά, θα διαπιστώσεις ότι οι ομοιότητες σταματάνε στο πρώτο επίπεδο, της σύνταξης της γλώσσας. Από εκεί και πέρα, το compilation και η ίδια η virtual machine είναι εντελώς διαφορετικά. To Dalvik δέχεται δικές του εντολές που δεν έχουν νόημα αν γίνουν compiled μέσω JVM. Βέβαια, αν ξέρεις Java, τουλάχιστον μπορείς να ξεκινήσεις πιο εύκολα το development στο Android SDK, αλλά πρέπει να μάθεις το σετ εντολών του και να δεις σε ποια registers μιλάει, αφού είναι πιο hardware specific.

 • ducklord

  Κοίτα, δεν είμαι προγραμματιστής (αν και… μόλις ξεκίνησα ανάγνωση για JavaScript και τις επεκτάσεις της σε local επίπεδο μέσω node.js – άσχετο), αλλά έχω την εντύπωση πως το Android μπορεί να τρέξει “απλές” εφαρμογές JAVA δίχως ο προγραμματιστής να αλλάξει κάτι σε αυτές πέρα από το να επιλέξει πως “θέλει να τις κάνει compile για Android” (aka: ο compiler κάνει τη δουλειά αυτόματα, δίχως να σκοτιστεί ο προγραμματιστής), ΕΚΤΟΣ αν θέλει “να στοχεύσει συγκεκριμένο hardware” – όπου και ναι, θα πρέπει να γράψει πρόσθετο, εξειδικευμένο κώδικα.

  Με άλλα λόγια, το Dalvik ΕΙΝΑΙ Java, έχοντας όμως εξαρχής πρόσθετα APIs για πρόσβαση π.χ. στην πυξίδα ή το GPS των smartphones. Νομίζω πως αυτό συμβαίνει σε κάθε γλώσσα προγραμματισμού, σε κάθε πλατφόρμα. Με άλλα λόγια, ο κώδικας μιας εφαρμογής θα ήταν και στις δυο περιπτώσεις πανομοιότυπος: JAVA με πρόσθετο κώδικα για να εκμεταλλεύεσαι το hardware της συσκευής στη μια περίπτωση, JAVA-που-τη-λέμε-Dalvik-VM-για-να-μην-μας-τρέχουν-Sun-και-Oracle στην άλλη, με πρόσθετο κώδικα που εκμεταλλεύεται το hardware της συσκευής μέσω των APIs της Google.

  Νομίζω πως αμφότεροι κολλάμε στην ορολογία. Ναι, δεν είναι “Java-σκέτη”, αφού η “Java-σκέτη” δεν εμπεριέχει ρουτίνες από μαμάς για την εκμετάλλευση του hardware smartphones και tablets, αλλά τροποποιημένη για να εμπεριέχει εύκολους τρόπους εκμετάλλευσης και αυτού του hardware – το οποίο “πακετάκι” η Google έχει ονομάσει “Dalvik VM”.

  Από την άλλη, μπορεί και να κάνουμε λάθος και οι δυο, να μην έχουμε καταλάβει Χεσούς, και το Dalvik να είναι μια έκφραση του τρόπου επικοινωνίας μιας εξωγήινης φυλής μέσω bits και bytes. Δεν εξηγείται αλλιώς η επιτυχία του… Εξωγήινη τεχνολογία, λέμε.

  Σαν την ιντέλ, ένα πράμα.

  :-P