Η Ford επιστρέφει σε μοχλούς, πλήκτρα και… μαραφέτια

Υπάρχει λόγος που οι φανατικοί gamers δεν αλλάζουν τα joypads τους με καμία οθόνη αφής. Και μόλις τον κατάλαβε και η Ford. Ναι, αυτή με τα αυτοκίνητα.

new_ford_inside.jpg

Η λεγόμενη muscle memory είναι η σχεδόν αυτόματη ολοκλήρωση μιας κίνησης λόγω του ότι, μετά από επανάλειψη της, το σώμα μας τη θυμάται μόνο του και την κάνουμε σχεδόν μηχανικά, δίχως να τη σκεφτόμαστε. Αυτό ακριβώς παρέχει ο χειρισμός με πλήκτρα, μοχλούς και… λοιπά μαραφέτια, σε σχέση με το χειρισμό μέσω οθονών αφής – όπου τα πάντα είναι virtual και τα δάχτυλα μας αισθάνονται μόνο την επιφάνεια ενός γυαλιού/πλαστικού. Και αυτός είναι και ο λόγος που η Ford άρχισε να… αλλάζει μυαλά όσον αφορά στα συστήματα ελέγχου και ψυχαγωγίας των αυτοκινήτων της.

Η εταιρεία, που συνεργάζεται και στενά με τη Microsoft όσον αφορά στις τεχνολογίες ψυχαγωγίας, ενημέρωσης, επικοινωνίας και ελέγχου στις καμπίνες των αυτοκινήτων της, με κάθε νέο μοντέλο της… εξαφάνιζε και περισσότερα πλήκτρα, μεταφέροντας όλο και περισσότερες λειτουργίες σε οθόνες και πλήκτρα αφής.

Κατόπιν ερευνών, αλλά και δοκιμών υπό ελεγχόμενες συνθήκες, του πώς αποδίδουν οι οδηγοί που χρησιμοποιούν συστήματα αφής σε σχέση με όσους… τα αγνοούν επιδεικτικά, φάνηκε πως οι πρώτοι είχαν μέχρι και δυο φορές πιο αργούς χρόνους αντίδρασης. Και πως, άρα, η…, απέλπιδα προσπάθεια να ψηλαφίζουν τις οθόνες αφής μπας και πετύχουν το σωστό εικονικό πλήκτρο, μάλλον είναι πιο επικίνδυνη στην πράξη από ό,τι φανταζόταν η εταιρεία.

Και έτσι, από εδώ και έπειτα, στα μελλοντικά μοντέλα της, θα δούμε σιγά-σιγά μια επιστροφή των… απτών μεθόδων χειρισμού, που θα μπορούν να… θυμούνται οι μύες μας.

...γνωστός και ως Οδυσσέας Κουράφαλος, αρχικός υπεύθυνος για το unregistered. Συντάκτης, γραφίστας, "μαλτιμηντιάς", φανατικός της science fiction και των αστείων γατιών στου ιντερνέτ. "Δηλώνω graphics whore" (παίζω Ms. Pac-Man στο MAME με 2xSAL και το πρώτο Max Payne με FXAA antialiasing). Load "unreg*",8,1.