Ghost: η πιο ενδιαφέρουσα νέα πλατφόρμα blogging

Ο John O’Nolan έχει σχεδιάσει blogs για πολλές μεγάλες εταιρείες και ήταν υπεύθυνος για την μέχρι τώρα εμφάνιση του WordPress. Τώρα, μας δείχνει τη δική του αντιπρόταση.

Ghost_Site

Το όνομα του, Ghost, και είναι η πρώτη πλατφόρμα blogging που έχει δημιουργηθεί αποκλειστικά σε JavaScript – δεν έχει ούτε… ίχνος PHP όπως η δημοφιλέστερη αντίστοιχη πλατφόρμα, το WordPress – στο οποίο βασιζόμαστε και εμείς.

Δημιούργημα του John O’Nolan, το Ghost είναι, κατά τον ίδιο, η απάντηση σε ένα πρόβλημα που εμφανίστηκε κατά τη… γιγάντωση του WordPress: οι δημιουργοί αυτού, η Automattic, θεωρούν πως στο κοντινό μέλλον δεν θα είναι πια πλατφόρμα blogging, αλλά… λειτουργικό σύστημα!

Ody's thoughts

Σήμερα μου φαίνεται πως όλοι, μα όλοι βρε παιδάκι μου, θέλουν ή να δημιουργήσουν το δικό τους λειτουργικό σύστημα, ή να… καμουφλαριστούν ως τέτοιο.

Το Ghost, λοιπόν, απευθύνεται εξαρχής μόνο σε bloggers. Ναι, θα μπορεί να κάνει scaling και σε μεγαλύτερα projects, αλλά ο στόχος του ήταν, είναι και θα είναι τα blogs και οι bloggers.

Ακριβώς για αυτό η πλατφόρμα δίνει έμφαση στην ευκολία προσθήκης περιεχόμενου σε ένα blog, συνδυάζοντας back-end και front-end ώστε ο διαχειριστής να βλέπει πώς θα εμφανιστεί ένα post καθώς το γράφει. Ομοίως το Ghost είναι έτσι δομημένο ώστε η διαχείριση των posts να παραπέμπει σε… τυπικό browsing, η διαμόρφωση τους να γίνεται με κάποιες απλές λέξεις-κλειδιά, ενώ, για δες, θα υπάρχει από την πρώτη στιγμή εγγενής υποστήριξη social media. Ναι, σαν να λέμε πως το Ghost θα προωθεί τα posts σε twitter και Facebook δίχως να χρειάζεται να προσθέσει και ρυθμίσει plugins, κώδικα, ξόρκια Βουντού ο χρήστης.

Αυτές είναι λίγες, μονάχα, από τις ιδέες πίσω από το Ghost που το καθιστούν ελκυστικότατο. Άλλες είναι ο σχεδόν πανομοιότυπος με του WordPress τρόπος με τον οποίο θα δημιουργούνται themes για αυτό, αφού στόχος των δημιουργών του είναι να αποκτήσει… γρήγορα-γρήγορα ένα οικοσύστημα διαφορετικών themes και add-ons. Προφανώς η… προϋπηρεσία του John O’Nolan στην ομάδα του WordPress τον έκανε να αναγνωρίσει πως αυτός είναι ένας από τους σημαντικότερους παράγοντες της αντιπρότασης της Automattic.

Πριν… τρέξετε να το δοκιμάσετε, όμως, να ενημερώσουμε πως, δυστυχώς, δεν είναι ακόμη διαθέσιμο. Το project ανακοινώθηκε μέσω Kickstarter, από όπου αισιοδοξούσε πως θα συγκέντρωνε £25.000. Αντ’αυτού, έχει φτάσει στις… £168.110 (μέχρι τη στιγμή που γράφεται το post), οπότε είναι δεδομένο πως θα το δούμε στο πολύ κοντινό μέλλον.

...γνωστός και ως Οδυσσέας Κουράφαλος, αρχικός υπεύθυνος για το unregistered. Συντάκτης, γραφίστας, "μαλτιμηντιάς", φανατικός της science fiction και των αστείων γατιών στου ιντερνέτ. "Δηλώνω graphics whore" (παίζω Ms. Pac-Man στο MAME με 2xSAL και το πρώτο Max Payne με FXAA antialiasing). Load "unreg*",8,1.
  • galacticusX

    Αν είχε ένα preview, να δεις τουλάχιστον στην πράξη τι παίρνεις, θα ήταν καλύτερο…

  • ducklord

    Συμφωνώ. Σου δείχνουν στο viideo στο kickstarter κάποιες πτυχές του, αλλά μόνο για δευτερόλεπτα. Και πάντα ισχύει πως άλλο είναι απλά να βλέπεις κάτι, άλλο να το χρησιμοποιείς ο ίδιος.

    Από τεχνικής άποψης, πάντως, είναι εξαιρετικό. Η JavaScript στην υποδομή του εγγυάται δυναμικό site που θα τρέχει… τουρμπίνα στον browser, αλλά μάλλον αρχικά θα δίνει την αίσθηση του πάρα μα πάρα πολύ περιορισμένου σε σχέση με εναλλακτικές πλατφόρμες (από WordPress μέχρι Joomla ή ακόμη και το Blogger) αν δεν αποκτήσει, σύντομα-σύντομα, κάποιες… εκατοντάδες plugins και snippets κώδικα που να το επεκτείνουν.