Πώς το λένε το IKEA;

Πώς προφέρονται τα… Σουηδικά ονόματα των προϊόντων του IKEA, που συχνά μοιάζουν με γλωσσοδέτες; Ένα νέο site προσπαθεί να μας βοηθήσει. Διότι δεν είναι όλα… Φιόρδ!

Ikea

Όλοι γνωρίζουμε την τεράστια αλυσίδα καταστημάτων IKEA και μάλλον όλοι έχουμε ψωνίσει, κάτι, κάπου, κάπως, κάποτε από αυτήν. Να, για παράδειγμα, ένα κάθισμα Pallara – που, όπως και να το κάνουμε, μάλλον προφέρεται σχετικά εύκολα ή, έστω, κάπως όμοια με τον… Mum-Ra (Thunder, thunder, THUNDERCATS, HOOoOooOo). Ως εδώ, έχει καλώς. Πώς, όμως, να ρωτήσει κανείς πού μπορεί να βρει το φωτιστικό Ντιουντερόου, ή Ντουντερού, ή Ντίντερο, ή… Ουφ, τα παρατάμε. Δεν γίνεται να προφερθούν αυτά τα πράματα αν δεν γνωρίζεις τη Σουηδική. Ή αν δεν έχεις επισκεφτεί το… για δες! Ikea In Swedish!

Ναι, και όμως, πρόκειται για ένα σχετικά νέο, πραγματικότατο site, που και αποδεικνύεται κομματάκι χρήσιμο – τουλάχιστον, για όσους… συχνάζουν στα καταστήματα της IKEA και εμπλουτίζουν κάθε τόσο το σπίτι τους με νέα κομμάτια – αλλά και ολίγον τι αστείο. Σίγουρα, πάντως, έχει ενδιαφέρον.

Σε αυτό παρουσιάζεται ένας κατάλογος δημοφιλών προϊόντων του Ikea, συνοδευόμενων από… ηχητικά samples με τη σωστή προφορά τους! Έτσι, μπορεί κανείς να το αντιμετωπίσει ως έναν εναλλακτικό κατάλογο του IKEA, από τον οποίο να επιλέξει κάποια προϊόντα και, στη συνέχεια, να μάθει και πώς να τα ζητήσει με το σωστό του όνομα. Τέρμα λοιπόν στις… περίεργες ματιές από τους υπαλλήλους της αλυσίδας, και ό,τι πρέπει για να κάνει κανείς… καμάκι στην όμορφη κορασίδα στο ταμείο, ζητώντας με στυλ Bond, James Bond, το τραπεζάκι Klubbo!

...γνωστός και ως Οδυσσέας Κουράφαλος, αρχικός υπεύθυνος για το unregistered. Συντάκτης, γραφίστας, "μαλτιμηντιάς", φανατικός της science fiction και των αστείων γατιών στου ιντερνέτ. "Δηλώνω graphics whore" (παίζω Ms. Pac-Man στο MAME με 2xSAL και το πρώτο Max Payne με FXAA antialiasing). Load "unreg*",8,1.