Ποιος είπε πως οι συνομιλίες μας στο Skype είναι προσωπικές; Ποιος;

Σε ένα πάρα πολύ ενδιαφέρον άρθρο του, ο Dan Goodin του Ars Technica αποκαλύπτει πως η επικοινωνία μας μέσω Skype συχνά-πυκνά βρίσκεται σε κοινή θέα.

skype logo2

Όλοι μας θεωρούμε πως όταν επικοινωνούμε με κάποιον κάνοντας chat μέσω του Skype, όσα λέμε περιορίζονται αποκλειστικά ανάμεσα μας. Να, όμως, που όπως αποκάλυψε ο Dan Goodin του Ars Technica, αυτό μάλλον είναι… επιστημονική φαντασία.

Η ίδια η Microsoft αναφέρει στους όρους χρήσης του Skype πως ίσως παρακολουθεί κάποιες συνομιλίες, για την αντιμετώπιση μηνυμάτων spam και… άλλων ενοχλήσεων που συνοδεύουν τη χρήση του web. Ναι, αλλά πως θα το έκανε αυτό, αν τα μηνύματα που ανταλλάζουμε μέσω της εφαρμογής ήταν κρυπτογραφημένα έτσι ώστε το περιεχόμενο τους να μπορούμε να το δούμε μόνο εμείς και ο συνομιλητής μας – διαδικασία γνωστή ως end to end encryption; Αυτή, πως θα τα έβλεπε για να τα ελέγξει;

Και έτσι, από ό,τι φαίνεται, κάπου, κάπως, με κάποιο τρόπο, οι servers της Microsoft (διότι το Skype δεν είναι πια ένα peer to peer δίκτυο, μα πατάει σε linux servers σε χώρους της εταιρείας) έχουν πρόσβαση στο περιεχόμενο των μηνυμάτων μας. Έστω, μπορεί όντως να το ελέγχουν για κακόβουλες διευθύνσεις με στόχο να προστατέψουν τους ίδιους τους χρήστες, μα… Αν μπορούν να διαβάσουν τις διευθύνσεις, τι μας λέει πως δεν διαβάζουν και… κάτι περισσότερο; Και πως, αν δεν το κάνουν τώρα, δεν θα το κάνουν και στο μέλλον;

...γνωστός και ως Οδυσσέας Κουράφαλος, αρχικός υπεύθυνος για το unregistered. Συντάκτης, γραφίστας, "μαλτιμηντιάς", φανατικός της science fiction και των αστείων γατιών στου ιντερνέτ. "Δηλώνω graphics whore" (παίζω Ms. Pac-Man στο MAME με 2xSAL και το πρώτο Max Payne με FXAA antialiasing). Load "unreg*",8,1.