Διαθέσιμος ο νέος… γεμάτος χρώμιο Opera

Θυμάστε που ο Opera – ή, μάλλον, οι δημιουργοί του – είχε αποφασίσει πως… βαρέθηκε να παλεύει με Google και Mozilla, και θα μεταλλασσόταν και αυτός σε κλώνο του Chrome; Μόλις έγινε.

Opera Next 002

Ο νέος Opera, λοιπόν, που ακούει στο όνομα Opera Next, είναι ο πρώτος της… δυναστείας που δεν βασίζεται σε μια δική του μηχανή, αλλά σε αυτή του Chromium. Με άλλα λόγια, έχει την ίδια τεχνολογική βάση με τους Google Chrome και Apple Safari, με αφετηρία τη μηχανή WebKit.

Αυτό σημαίνει, δυστυχώς ή ευτυχώς, πως ο Opera Next είναι, ουσιαστικά, ένας… μεταλλαγμένος Google Chrome, που στην… επικάλυψη του έχει στοιχεία τόσο από τις παλαιότερες εκδοχές του Opera όσο και ιδέες που φαίνεται να δανείζεται από τον Firefox.

Opera Next 003

Αν και μάλλον οι οπαδοί των παλαιότερων εκδόσεων θα πάθουν ένα μικρό… σοκ κατά τη δοκιμή της νέας έκδοσης, η αλήθεια είναι πως ο Opera Next κάνει κάποιες ενδιαφέρουσες προσθήκες και αλλαγές στον τρόπο λειτουργίας του Chromium. Για παράδειγμα, η διαχείριση bookmarks σε αυτόν είναι πολύ καλύτερη, ενώ η προσθήκη τους στην λεγόμενη σελίδα εκκίνησης γίνεται όχι απλά με clicks και επιλογές, αλλά και με drag’n’drop, ενώ είναι δυνατή και η δημιουργία ομάδων bookmarks με τον ίδιο ακριβώς τρόπο, θυμίζοντας τα… drawers του Android.

Ακόμη και έτσι, όμως, στην ουσία, και αν κανείς είναι αντικειμενικός και… ρεαλιστής, δυστυχώς, ο Opera Next παραμένει ένας μεταλλαγμένος Chrome, χωρίς πραγματικά ουσιώδεις διαφορές από την πρόταση της Google. Ως έχει, δεν είναι μια όντως αρκετά διαφορετική πρόταση ώστε να δικαιολογεί την παράλληλη με τον Google Chrome παρουσία του στο δίσκο, αν και τίποτα δεν αποκλείει να καταφέρει στο μέλλον να διαφοροποιηθεί περισσότερο.

...γνωστός και ως Οδυσσέας Κουράφαλος, αρχικός υπεύθυνος για το unregistered. Συντάκτης, γραφίστας, "μαλτιμηντιάς", φανατικός της science fiction και των αστείων γατιών στου ιντερνέτ. "Δηλώνω graphics whore" (παίζω Ms. Pac-Man στο MAME με 2xSAL και το πρώτο Max Payne με FXAA antialiasing). Load "unreg*",8,1.