Ζωγραφική στο Excel

excelart1

Θυμάστε εκείνες τις αστείες διαφημίσεις της Apple της σειράς “Mac vs PC”, τον hipster τυπά που έλεγε ότι το Mac είναι για καλλιτέχνες και δημιουργικούς τύπους και το PC μόνο για λογιστές που χτυπάνε νούμερα στο Excel;

Φαίνεται ότι η πραγματικότητα είναι κάπως διαφορετική από τα καλούπια και τα στερεότυπα στα οποία θέλουν να μας χώσουν κάποιοι. Πάρτε για παράδειγμα αυτό εδώ το παλικαράκι από τη χάρω του Ανατέλλοντος Ηλίου, του οποίου το λέει η περδικούλα του, και έκατσε και έφτιαξε ο άνθρωπος ωραιότατους πίνακες ζωγραφικής χρησιμοποιώντας ακριβώς… το Excel;
excelart3
Ο 73 Μαΐων κος Hatsuo Horiuchi χρησιμοποιεί τα εργαλεία σχεδιασμού του Excel και συγκεκριμένα τις δυνατότητες για vector drawing, ώστε να φτιάξει σιγά-σιγά πολύπλοκα έργα, συνταιριάζοντας μικρότερα σχήματα γεμισμένα με χρώματα και ντεγκραντέ. Ο λόγος γιατί διάλεξε το Excel για να ζωγραφίσει είναι πολύ απλός: ο ίδιος δεν γνώριζε και πολλά από software και δεν αναλώθηκε στη διαδικασία για να ψάξει εξειδικευμένο software. Απλώς είδε άλλους να σχεδιάζουν γραφήματα στα Excel τους και αφού στο δικό το υπολογιστή το πρόγραμμα ήταν προεγκατεστημένο, απλώς… το χρησιμοποίησε!
Το ηθικό δίδαγμα της ημέρας: καλή η τεχνολογία αιχμής, αλλά τελικά είναι στον άνθρωπο να μεταμορφώσει ακόμη και τα στοιχειωδέστερα εργαλεία, σε εργαλεία τέχνης και δημιουργικότητας.
Δεν είναι η πρώτη φορά που το Excel χρησιμοποιήθηκε για καλλιτεχνικούς σκοπούς. Παλιότερα παραδείγματα μπορείτε να δείτε εδώ.

Από το 2001, ο διάσημος (...) συντάκτης τεχνολογίας Λάμπρος Γεωργογάλας καταπολεμά τον σκοταδισμό και την ημιμάθεια, διδάσκοντας στους Έλληνες συμπατριώτες του τα μυστικά της υψηλής τεχνολογίας. Κατόπιν βάναυσης απαγωγής από εξωγήινους, και ηρωϊκής απόδρασης, αισιοδοξεί πως θα γίνει κυρίαρχος του σύμπαντος.