Ο ηγέτης των Android και Chrome ανοίγει τα χαρτιά της Google στο Wired

Ο Sundar Pichai ήταν μέχρι πρόσφατα ένα από τα επίλεκτα στελέχη της Google. Τώρα είναι ένα από ΤΑ στελέχη, με το ΤΑ κεφαλαίο, υπογραμμισμένο και… να αναβοσβήνει. Και μόλις αποκάλυψε το μέλλον της Google στο Wired.

Google - Sundar Pichai

Αν και μέχρι σήμερα απέφευγε τα φώτα της δημοσιότητας, ο Sundar Pichai αποφάσισε πως μάλλον ήταν καιρός να μιλήσει έστω σε ένα μέσο ενημέρωσης, να σχολιάσει λίγο τη νέα του θέση ως αντικαταστάτης (ως ένα σημείο) του Andy Rubin, αλλά και το πώς βλέπει το κοντινό μέλλον των projects των οποίων ηγείται – projects που οι περισσότεροι συναντούμε στην τεχνολογική καθημερινότητα μας, τον Chrome, ως browser μα και, κυρίως, λειτουργικό σύστημα, το Android, και τις μεταξύ του σχέσεις.

Και, με την ευκαιρία, να κάνει και κάποια σχολιάκια για τα υπόλοιπα και επόμενα projects της Google, τη σχέση της με άλλες εταιρείες ή το πώς βλέπει τον ανταγωνισμό. Αξίζει να διαβάσετε την ίδια τη συνέντευξη – επισκεφθείτε την πηγή μας – αλλά για τους βιαστικούς (και τους μη γνώστες της Αγγλικής) ξεχωρίσαμε ορισμένα σημεία που σας παραθέτουμε σε σύντομη απόδοση.

Για λόγους συντομίας, για να μην αναπαράγουμε ερώτηση-απάντηση-ερώτηση-απάντηση, συνδυάσαμε ερωτήσεις-απαντήσεις σε κομμάτια κειμένου που… βγάζουν νόημα. Με άλλα λόγια, τα παρακάτω δεν είναι ακριβής μετάφραση. Και τώρα, on with the show:

Άλλαξαν οι απόψεις του για Chrome/Android τώρα που βρίσκεται στο τιμόνι, δεν είναι μπλέξιμο μα και σπατάλη πόρων να εξελίσσονται παράλληλα αντί να εστιάσει η Google στη δημιουργία ενός και μόνο λειτουργικού συστήματος;

Όχι – η αντιμετώπιση του παραμένει σχεδόν ίδια όπως και όταν τα αντιμετώπιζε από τη θέση… απλού συμμετέχοντα. Θεωρεί λογική και καθόλου τρελή τη συνύπαρξη και παράλληλη εξέλιξη τους, αφού στην πράξη το λειτουργικό σύστημα δεν ενδιαφέρει το χρήστη. Οι περισσότεροι δεν ενδιαφέρονται αν κάπου, κάπως, κάτι ονομάζεται iOS ή Mac OS, μα για το ότι σε αυτό τρέχουν οι ψηφιακές εμπειρίες που τους ενδιαφέρουν. Έτσι, η Google συνεχίζει να τα αναπτύσσει παράλληλα, ως δυο προτάσεις για δυο σχετικούς μα διαφορετικούς κόσμους – υπολογιστές και μικρότερες συσκευές αφής, Chrome OS και Android αντίστοιχα, αφήνοντας τους ίδιους τους χρήστες να επιλέξουν τι προτιμούν. Φυσικά, τίποτα δεν αποκλείει στο μέλλον αυτό να αλλάξει, μα θα εξαρτηθεί από το τι προτιμά ο κόσμος, όχι τι απόφαση θα πάρει η ίδια η Google.

Page 1 of 3123
...γνωστός και ως Οδυσσέας Κουράφαλος, αρχικός υπεύθυνος για το unregistered. Συντάκτης, γραφίστας, "μαλτιμηντιάς", φανατικός της science fiction και των αστείων γατιών στου ιντερνέτ. "Δηλώνω graphics whore" (παίζω Ms. Pac-Man στο MAME με 2xSAL και το πρώτο Max Payne με FXAA antialiasing). Load "unreg*",8,1.