Καθυστερεί λόγω ανασχεδίασης το iOS 7

Η φήμη πως μάλλον η επόμενη έκδοση του iOS, του λειτουργικού που κρύβεται πίσω από τα iPhone, iPod και iPads, θα καθυστερήσει, παίζει εδώ και καιρό. Τώρα, ακούστηκε και το γιατί.

Ήταν υπεύθυνος για το design των προϊόντων της Apple, μα πριν περίπου ένα χρόνο ο Jonathan Ive ανέλαβε και ρόλο υπεύθυνου όσον αφορά στην εμφάνιση και τον τρόπο λειτουργίας του λογισμικού που τρέχει σε αυτά. Από ό,τι ακούγεται τώρα, ο Ive έχει αρχίσει εδώ και καιρό μια ριζική επανασχεδίασης του iOS, που κατά κοινή ομολογία… τα δείχνει τα χρονάκια του – αφού έχει μείνει σχεδόν ίδιο και απαράλλαχτο σε σχέση με την πρώτη έκδοση του.

Οι ίδιες φήμες, που… γνωρίζουν πολλά, μας ενημερώνουν και για μια ριζική αλλαγή στον τρόπο εργασίας στα έγκατα της Apple: ο Ive υποστηρίζει φανατικά τη συνεργασία ανάμεσα στης ομάδες που αναπτύσσουν το hardware και το software των συσκευών, κάτι που μπορεί να οδηγήσει σε άρρηκτη σχέση ανάμεσα τους – αυτό είναι και ένα από τα σημαντικά πλεονεκτήματα που έχουν αναγνωρίσει οι περισσότεροι στο HTC One. Αντίθετα, ο Steve Jobs ήθελε οι ομάδες να είναι αυτόνομες και να μην έχουν την παραμικρή σχέση μεταξύ τους.

Ακριβώς λόγω αυτής της ριζικής επανασχεδίασης, λοιπόν, που μάλλον ακόμη δεν έχει επιφέρει τα τέλεια αποτελέσματα στα οποία στοχεύει η Apple, ο Tim Cook και ο Jonathan Ive, και για να μην επαναληφθεί και πάλι το… χάλι του Maps (που στιγμάτισε την τέλεια εικόνα της Apple, ειδικά αφού συνέβη σχεδόν αμέσως μετά το… Antennagate), το iOS 7 θα καθυστερήσει.

Οι τεχνικοί της Apple τρέχουν εικοσιέξι ώρες το εικοσιτετράωρο υπό την εποπτεία του Ive σε μια προσπάθεια να ολοκληρώσουν την επόμενη μεγάλη έκδοση του λειτουργικού συστήματος έγκαιρα, όπου το έγκαιρα σημαίνει μέχρι τα μέσα Ιουνίου – για να προλάβουν να έχουν έτοιμη μια παρουσίαση του στο Worldwide Developers Conference. Σύμφωνα με πληροφορίες του AllThingsD, η Apple έχει φτάσει στο σημείο να πάρει τεχνικούς από την ομάδα του OS X 10.9 και να τους μεταφέρει στο iOS 7, για να επισπεύσει τη διαδικασία.

Τώρα, για το πώς θα είναι; Κανείς δεν γνωρίζει. Αν συνδυάσουμε όλα όσα ακούγονται, πάντως, θα επικεντρώνεται και αυτό στον χρήστη και όσα τον ενδιαφέρουν – όπως… δίδαξαν πρώτα τα Windows Phone – ενώ από άποψη εμφάνισης θα είναι πιο απλό, επίπεδο και στυλιζαρισμένο – για δες, κάπως σαν τα Windows Phone. Αναμένεται δε ακόμη εκτενέστερη χρήση μέσω βελτιωμένων συστημάτων αναγνώρισης ομιλίας και νευμάτων.

...γνωστός και ως Οδυσσέας Κουράφαλος, αρχικός υπεύθυνος για το unregistered. Συντάκτης, γραφίστας, "μαλτιμηντιάς", φανατικός της science fiction και των αστείων γατιών στου ιντερνέτ. "Δηλώνω graphics whore" (παίζω Ms. Pac-Man στο MAME με 2xSAL και το πρώτο Max Payne με FXAA antialiasing). Load "unreg*",8,1.