Η Apple πάει Pegatron

Η Apple έχει στενότατες σχέσης με τη Foxconn, που μέχρι πρόσφατα αποτελούσε το βασικό κατασκευαστή των gadgets της. Όχι πια. Η σχέση έγινε… τρίο, αφού στο ζεύγος χώθηκε η Pegatron.

White iPad Mini with SmartCover

Σαν νέος Πήγασος, από τον οποίο και παίρνει το όνομα της, η Pegatron… χώθηκε ανάμεσα στην Apple και τη Foxconn, πέρυσι, αναλαμβάνοντας αυτή την παραγωγή του iPad Mini. Τώρα, από ό,τι ακούγεται, η Apple αποφάσισε να της αναθέσει περισσότερες ευθύνες.

Πρώτος σημαντικός λόγος, ο διαμοιρασμός κινδύνου από πλευράς Apple: αν έχει μόνο έναν κατασκευαστή για τα προϊόντα της, είναι ευκολότερο να… πάει κάτι στραβά. Αν έχει περισσότερους, αν εμφανιστεί πρόβλημα με τον ένα, έχει ως εναλλακτική τους υπόλοιπους. Στην προκειμένη περίπτωση, την Pegatron.

Δεύτερος, μάλλον εξίσου σημαντικός λόγος, το ότι η Foxconn δεν είναι ακόμη η μικρή, φθηνή εταιρεία με την οποία κάποτε συνεργαζόταν η Apple, μα ένας… κατασκευαστικός κολοσσός που συνεργάζεται με τις περισσότερες εταιρείες τεχνολογίας της εποχής μας. Παράλληλα, λόγω όσων έχουν ακουστεί για τις εκεί κακές συνθήκες εργασίας, τις απεργίες αλλά και, δυστυχώς, τις αυτοκτονίες εργαζόμενων της, έχει αναγκαστεί να ανεβάσει τους μισθούς των εργαζόμενων της. Το αποτέλεσμα προφανώς κυλά και προς την Apple, που μάλλον καλείται να πληρώνει περισσότερα από ό,τι παλαιότερα για τις ίδιες εργασίες – άρα, το κάποτε οικονομικό πλεονέκτημα της επιλογής της Foxconn ως συνεργάτη… καπούτ!

Τρίτος λόγος, πως η Apple δεν είναι και απόλυτα ικανοποιημένη με τη Foxconn – αλλά και το αντίθετο. Η μεν πρώτη είδε πέρυσι κάποια iPhone 5 να διατίθενται με προβληματάκια και γρατζουνιές στην αγορά, κουσούρια που… σπιλώνουν την τέλεια εικόνα της εταιρείας, η δε φαίνεται να έχει κουραστεί με τις όλο και πιο πολύπλοκες απαιτήσεις της Apple για νέα gadgets.

Και έτσι, η… αποκλειστικότητα της Foxconn όσον αφορά στην κατασκευή προϊόντων της Apple μάλλον αποτελεί πια παρελθόν για τα καλά.

Ody's thoughts

Ελπίζω μόνο αυτό να μην σημαίνει πως θα έχουμε πια, στο κοντινό μέλλον… καλές και κακές εκδοχές των ίδιων gadgets, ανάλογα με το που έχουν κατασκευαστεί (όπως γνωρίζουν όσοι ψάχνουν αν ο σκληρός δίσκος που αγοράζουν είναι Ιαπωνικής ή Κινέζικης προέλευσης, καθώς και οι… δοκιμαστές κρασιών).

...γνωστός και ως Οδυσσέας Κουράφαλος, αρχικός υπεύθυνος για το unregistered. Συντάκτης, γραφίστας, "μαλτιμηντιάς", φανατικός της science fiction και των αστείων γατιών στου ιντερνέτ. "Δηλώνω graphics whore" (παίζω Ms. Pac-Man στο MAME με 2xSAL και το πρώτο Max Payne με FXAA antialiasing). Load "unreg*",8,1.