Windows “Blue” και Start Button: Όχι αυτό που περίμενες, Μπάμπη…

Μόλις έγινε γνωστό πως στα Windows 8 θα επιστρέψει το τιμημένο κουμπί “Έναρξη”, οι περισσότεροι χρήστες (κι εσύ Μπάμπη, πες το…) δεν έκρυψαν τη χαρά τους. Η Microsoft έχει άλλη άποψη όμως.

Γιατί ναι, μόλις άκουσες τα χαρούμενα νέα δεν πίστεψες απλά πως το αγαπημένο κουμπί με το συνοδευτικό μενού που σου κρατούσε συντροφιά 15 χρόνια θα επανεμφανιζόταν -σηματοδοτώντας μια μικρή, έστω, νίκη των χρηστών έναντι της εταιρίας κι έτσι ανοίγοντας τον δρόμο για περισσότερες διεκδικήσεις, αγώνες…. εμ, ξεφύγαμε λίγο-;

Όχι όμως. Η Microsoft σου στερεί την χαρά, για έναν απλό λόγο.

Το κουμπί θα είναι εκεί που το θυμάσαι μεν, αλλά θα εμφανίζει… την εικόνα που κοσμεί το άρθρο μας ως background, δηλαδή την οθόνη όλων των εφαρμογών.

Δεν μπορείς να πεις Μπάμπη, η Microsoft σε σκέφτηκε. Έστω κι έτσι…

Blackfox's thoughts

Πάλι με utilities τρίτων θα την βγάλουμε…

Αν το ανθρώπινο σώμα ήταν λειτουργικό, το δικό μου θα ήταν τα Windows Millennium...
 • Mesemanolis Ath

  Οι χρήστες των windows αρνούνται πεισματικά να προχωρήσουν μπροστά, αποδεικνύοντας πως τελικά θέλουν ένα πλυντήριο αντί για υπολογιστή, μια λύση δηλαδή που θα πατάς ένα κουμπί και θα γίνεται η δουλειά σου. Το αιώνιο πρόβλημα των σχεδιαστών εδώ φαίνεται ξεκάθαρα: Θα προχωρήσουμε για να φτιάξουμε κάτι πρωτοπορειακό ή θα αναμασήσουμε την καραμέλα τόσων χρόνων, το σχέδιο που όλοι ξέρουμε και αγαπάμε?

  Στην περίπτωση αυτή οι χρήστες ζήτησαν αυτό που ήθελαν, αλλά πήραν αυτό που χρειάζοταν. Έχοντας συνηθίσει από το dash των ubuntu βρίσκω ότι το μενού αναζήτησης των windows 8 είναι καταπληκτικό και σου δίνει αυτό ακριβώς που χρειάζεσαι.
  Δεν λέω, για να συνηθήσω και γω την αλλαγή από το κλασικό μενού του gnome στο dash του unity ξενίστηκα λίγο, αλλά τελικά η εμπειρία είναι πολύ καλύτερη.

  Όσο και να γκρινιάζετε, το καλύτερο που έχετε να κάνετε είναι να συνηθίσετε αυτο που σας πλάσαραν οι σχεδιαστές της Microsoft (και μπράβο τους).

 • galacticusX

  Ενδιαφέρουσα άποψη: οι χρήστες τιωρούνται επειδή η εταιρεία που εμπιστεύονται επί σειρά ετών τους ανταμοίβει με ένα σχιζοφρενικό UI που προκαλεί σύγχυση και αντί να επιταχύνει, καθυστερεί και περιπλέκει τις καθημερινές τους εργασίες. Θα μου επιτρέψεις να διαφωνήσω, εκτός κι αν εκφράζεσαι σαρκαστικά, οπότε συμφωνώ.

 • Εντάξει, ό,τι και να λέμε όμως για παραγωγικό περιβάλλον εργασίας, χίλιες φορές dash από… αυτό.

 • galacticusX

  +1

 • Mesemanolis Ath

  Δεν μπορώ να καταλάβω τι σας προβληματίζει με το μενού. Πατάς το super και γράφεις αυτό που θες και εμφανίζεται μπροστά σου! Ειναι πιο απλό κι από απλό!

 • @mesemanolisath:disqus απαντάω σε ξεχωριστό σχόλιο για… οπτικούς λόγους.
  Δεν διαφωνεί κανένας. Κάνε όμως task switching ή έναρξη εφαρμογής όταν πχ. έχεις στο desktop ένα πρόγραμμα επεξεργασίας ήχου [όπως εγώ] και θέλω ν’ ανοίξω πχ. έναν browser. Θα μου πεις, καρφίτσωσε το στην επιφάνεια εργασίας -αυτό κάνω. Άρα η MS μου πρόσθεσε ένα άχρηστο βήμα.
  Επίσης δίνει Search μέσω του αντίστοιχου charm οπότε… τι την θέλω την οθόνη Έναρξης;

  Κάτι τελευταίο: όταν γεμίσει χαρούμενες εφαρμογές η οθόνη (κάτι πολύ πολύ εύκολο) πως ακριβώς θα διαχειριστώ τα κουτάκια; Παλιά έφτιαχνα κατηγορία “Προγράμματα” πχ.
  Τώρα;

 • ducklord

  @mesemanolisath:disqus Η νέα προσέγγιση των Win 8 είναι μάπα τόσο από σχεδιαστικής όσο και χρηστικής άποψης. Και, όπως πολύ καλά γνωρίζει η Apple και αγνοούν ΟΛΟΙ οι υπόλοιποι, αυτά τα δυο πάνε χεράκι-χεράκι.

  Κοίτα απλά την εικόνα του background και σκέψου πως αυτά που βλέπεις, κάποτε, ήταν 10-15 φακελάκια που έπιαναν λίγο χώρο κάτω αριστερά στην οθόνη. Το design, ξέρεις, και η σχεδίαση user interfaces, δεν περιορίζεται στο να μοιάζει κάτι όμορφο (που στη συγκεκριμένη περίπτωση ΔΕΝ μοιάζει), αλλά και να είναι εύχρηστο.

  Όταν, λοιπόν, απλώνεις στην έκταση ΟΛΗΣ ΤΗΣ ΟΘΟΝΗΣ κάτι που μπορούσες να χωρέσεις συμπυκνωμένο στο 1/10 της, αυτό θα πει πως για να εντοπίσει ο χρήστης αυτό που ψάχνει πρέπει να ανιχνεύσει με τα μάτια του 10 φορές μεγαλυτερη εκταση. Αυτό αν “ψάχνει οπτικά για αυτό που γνωρίζει”.

  Τόσο εσύ όσο και η Microsoft, αλλά και η Canonical με το Unity, θεωρείτε πως ο τυπικός χρήστης γνωρίζει τα ονόματα όλου του λογισμικού που έχει εγκατεστημένο στον υπολογιστή του, ώστε να μπορεί να το αναζητήσει με το όνομα του. Αυτό ΔΕΝ ισχύει, και ειδικά όταν κάποιος έχει 100 εφαρμογές ενός είδους, μπορεί να μην θυμάται καν τι έχει εγκατεστημένο και τι όχι. Και τότε, το ψάχνει οπτικά.

  Μόνο που, στο ανασχεδιασμένο μενού της Microsoft, το “οπτικό” κομμάτι είναι, όπως είπα, μπάχαλο και κακοσχεδιασμένο. Άρα, μένει μόνο η αναζήτηση.

  Δεν είναι λίγο γελοίο να αναζητάς αυτά που ήδη έχεις; Έσύ όταν φεύγεις από το σπίτι προτιμάς να ΓΝΩΡΙΖΕΙΣ που βρίσκονται τα κλειδιά σου, ή να πρέπει να τα ΨΑΧΝΕΙΣ κάθε φορά;

  Κατάλαβες τη διαφορά;

 • nbagi

  Καλά δεν υπάρχουν οι άνθρωποι… Και εκεί που σιχτίριζα το unity και το gnome3 ήρθαν να αποδείξουν ότι μπορούν να τα κάνουν χειρότερα! Η πλάκα είναι ότι τουλάχιστον στο unity ότι γράφεις (ελληνικά ή αγγλικά) σου βγάζει αυτό που ψάχνεις στα 8ρια 1 στις 5 κερδίζεις…

 • Sion

  Εμένα δεν με ενοχλεί το start button, γιατί βολέυτικα με την stardock (5$). Αυτό που με ενοχλεί έντονα είναι, που δεν μπορείς να αλλάξεις το χρώμα στα fonts των παραθύρων. Μαύρο φόντο-με μαύρα γράμματα…αυτό είναι έλεος. Βέβαια και τώρα με το UXpatch βολεύομαι, αλλά έχει προβλήματα ακόμα με το windows update (Κsod). Έχει πει τίποτα για αυτό η MS?

 • lefteris

  Γιατί τόσος ντόρος για ένα κουμπί ρε παιδιά.. προσωπικά ποτέ
  δεν μου άρεσε το κ!@#$κουμπο , ότι ήθελα να βρω το έβρισκα με το search. Ότι κάνω και τώρα
  δηλαδή. Πολύ χάρηκα που η MS το εξαφάνισε, μη σώσει και το ξαναφέρει πίσω. Με βολεύει
  περισσότερο όπως είναι τώρα χωρίς κουμπί. Βρίσκω πολύ ωραίο το νέο περιβάλλον
  των 8, επίσης τα βρίσκω πολύ ταχύτερα ,κάτι που βοηθάει στα νεύρα. Και τέλος
  συμφωνώ με τους προηγούμενους που είπαν για το dash των Ubuntu, είναι μάλλον
  καλύτερο.