Η Google τα σπάει με την Apple – νέα μηχανή για τον Chrome

Ο Chrome ήταν και είναι, μέχρι σήμερα, ένας από τους πολλούς browsers που βασίζονται στην μηχανή Webkit για την αποκωδικοποίηση και προβολή των σελίδων του web. Μέχρι σήμερα.

Η Google ανακοίνωσε πριν λίγες ώρες πως ο Chrome εγκαταλείπει την μηχανή του Webkit, ή, μάλλον, πως θα την κάνει fork. Δηλαδή, και όπως συζητούσαμε πρόσφατα για ένα άλλο θέμα (τους desktop servers του Linux), πως θα κλωνοποιήσει τον κώδικα του Webkit, δημιουργώντας τη δική της εκδοχή του, που στη συνέχεια θα αρχίσει να εξελίσσεται παράλληλα με εκείνον.

Αν κρίνει κανείς από το ότι η Google είναι απογοητευμένη με τον Webkit, επειδή, κατά την ίδια, δεν εξελίσσεται αρκετά γρήγορα, μάλλον η δική της εκδοχή του, που θα ακούει στο όνομα Blink, θα παρουσιάσει πολύ γρηγορότερη εξέλιξη. Άξιο αναφοράς δε πως αυτή την κίνηση μάλλον θα οδηγήσει σε… μπλεξιματάκια όσον αφορά στη διάθεση του Chrome σε συσκευές με iOS, όπου η Apple θέτει ως όρο πως, για λόγους ασφαλείας, οι browsers πρέπει να βασίζονται στη δική της engine του Webkit. Από τεχνικής άποψης, αρχικά, η Blink θα είναι μια διαφορετική εκδοχή του Webkit. Πρακτικά, από τη στιγμή που δεν θα την ελέγχει η Apple… Δύσκολο για τη Google να κρατήσει τον Chrome στο iOS.

Κατά την Google, η ανάπτυξη της Blink θα γίνεται απολύτως ανοιχτά, μέσα από μια ελεύθερη open source κοινότητα, ενώ θα δίνει προτεραιότητα στην απλότητα και την ταχύτητα. Άξιο αναφοράς πως ήδη η Opera, που πρόσφατα εγκατέλειψε τη δική της engine για να μεταλλαχθεί σε μια διαφορετική εκδοχή του-Webkit-της-Google, ανακοίνωσε πως θα υιοθετήσει την Blink.

Update

Μόλις πριν λίγο η Google ανάρτησε και μια λίστα με απαντήσεις σε συχνές ερωτήσεις – όπως λέμε Frequently Asked Questions, κατά κόσμον FAQ – σχετικά με την αλλαγή πορείας του Chrome. Αξίζει μιας ανάγνωσης, αφού απαντά σε (σχεδόν) όλες τις απορίες που μπορεί να έχει κανείς σχετικά με το που θα διαφέρει η Blink από την Webkit.

...γνωστός και ως Οδυσσέας Κουράφαλος, αρχικός υπεύθυνος για το unregistered. Συντάκτης, γραφίστας, "μαλτιμηντιάς", φανατικός της science fiction και των αστείων γατιών στου ιντερνέτ. "Δηλώνω graphics whore" (παίζω Ms. Pac-Man στο MAME με 2xSAL και το πρώτο Max Payne με FXAA antialiasing). Load "unreg*",8,1.