Η Microsoft ψάχνεται για τηλεμεταφορά. Εμ. Λάθος. Τηλεπαρουσία.

Και ναι, για όσους δεν έχουν ξανακούσει τον όρο, σημαίνει το να είσαι κάπου χωρίς πραγματικά να βρίσκεσαι εκεί – κάτι στο οποίο κανείς δεν έχει καταφέρει… κάτι της προκοπής μέχρι σήμερα.

Telepresence

Να το εξηγήσουμε αλλιώς, αφού αυτή είναι – ή υποτίθεται πως θα είναι – και η βασική χρήση της τεχνολογίας: έστω πως γίνεται μια συνάντηση των αρχηγών εκατό χωρών για να αποφασίσουν αν θα ρίξουν, τελικά, Την Πυρηνική στη χώρα μας να ησυχάσουν. Που να… τρέχουν, τώρα, και οι εκατό, και πώς να πείσεις τους 99 από δαύτους να πάνε στη χώρα του ενός; Καλύτερα δεν θα ήταν να κάθονταν σπίτι τους, αλλά, ταυτόχρονα, με κάποιο μαγικό τρόπο, να μπορούσαν να βρίσκονται στη συνάντηση όταν αυτή θα γινόταν; Και εδώ έρχεται η τηλεπαρουσία, γνωστή και ως telepresence.

Οι μέχρι τώρα προσπάθειες εμπεριέχουν οθόνες, projectors, ακόμη και… robots-με-οθόνες-για-κεφάλι, που προσπαθούν, με κάποιον τρόπο, να φέρουν κάποιον ανάμεσα στους συνομιλητές του. Π.χ., στην περίπτωση του… οθονοκέφαλου robot που αναφέραμε, όπως μάλλον μαντέψατε, στην οθόνη παρουσιάζεται το πρόσωπο αυτού που απουσιάζει, ώστε να μπορούν να τον βλέπουν οι άλλοι – και ας μοιάζει ο υπόλοιπος, από το λαιμό και κάτω, με τον φτωχό ξάδελφο του Terminator.

Η Microsoft δεν έχει να αντιπροτείνει κάτι καλύτερο ακόμη, και μάλλον αυτός ακριβώς είναι ο λόγος που ανάρτησε αγγελία όπου δηλώνει πως ψάχνει άτομο για να συμμετάσχει σε ένα τέτοιο project. Και όπως αναφέρει χαρακτηριστικά..:

Quote:

Για το κοντινό μέλλον, αναπτύσσουμε το hardware και software που απαιτείται για να έχει κανείς ένα ρεαλιστικό φυσικό κλώνο ή μεσάζοντα σε μια απομακρυσμένη συνάντηση – έναν που δίνει στον απομακρυσμένο εργαζόμενο μια πραγματική θέση στο τραπέζι, τη δυνατότητα να κοιτά γύρω του, να στρέφεται σε ένα συνεργάτη για να αρχίσει μια προσωπική συνομιλία.

Και, αν μη τι άλλο, είναι αρκετά ενδιαφέρον πως αναφέρει λύση με υλική υπόσταση, που προσπαθεί να αναπλάσει και το ίδιο το σώμα και την κινητικότητα του με κάποιο τρόπο, αλλά και να παρέχει ελευθερία κινήσεων στον απομακρυσμένο εργαζόμενο – που στις μέχρι τώρα προτάσεις απλά καθόταν μπροστά από μια κάμερα.

...γνωστός και ως Οδυσσέας Κουράφαλος, αρχικός υπεύθυνος για το unregistered. Συντάκτης, γραφίστας, "μαλτιμηντιάς", φανατικός της science fiction και των αστείων γατιών στου ιντερνέτ. "Δηλώνω graphics whore" (παίζω Ms. Pac-Man στο MAME με 2xSAL και το πρώτο Max Payne με FXAA antialiasing). Load "unreg*",8,1.