Το πρώτο smartphone με σύστημα Braille

Και ενώ οι άλλοι μας δίνουν όλο και μεγαλύτερες οθόνες, από την Ινδία μας έρχεται κάτι ακόμη καλύτερο: το πρώτο smartphone ειδικά για τυφλούς, που αντί για οθόνη χρησιμοποιεί το σύστημα Braille.

Braille

Αν δεν έχεις δυνατότητα όρασης, και δεν ακούς και στο όνομα Daredevil, μάλλον νιώθεις αρκετά περιορισμένος όσον αφορά στη χρήση σύγχρονων τεχνολογιών – αφού, κακά τα ψέματα, τα άτομα με αναπηρίες ή γενικά τον οποιονδήποτε περιορισμό σε-σχέση-με-τον-μέσο-όρο συνήθως αποτελούν τον… τελευταίο κρίκο στη διατροφική αλυσίδα. Ευτυχώς, περιστασιακά εμφανίζεται και κάποια εξαίρεση, κάτι που απευθύνεται ειδικά σε αυτούς – όπως η έξυπνη ιδέα του Sumit Dagar.

Ας πάρουμε ένα πλέγμα από μικρές προεξοχές. Ας το απλώσουμε σε μια οθόνη smartphone – δεν μας ενδιαφέρει η ίδια η οθόνη, αφού… δεν θα τη βλέπουμε, ούτως ή άλλως. Ας επιτρέψουμε στα τμήματα του πλέγματος να μετακινούνται, σχηματίζοντας σύμβολα, λέξεις, SMS και eMails μέσω του συστήματος Braille. Τι έχουμε; Γιατί δεν το είχε σκεφτεί κανείς μέχρι σήμερα;!;

Ευτυχώς, η ιδέα του κ. Dagar δεν θα παραμείνει ιδέα, αφού ήδη συνεργάζεται με την IIT Delhi στη δημιουργία της πρώτης πρωτότυπης συσκευής, που δοκιμάζεται στο LV Prasad Eye Institute με στόχο την κυκλοφορία της μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους. Το δε κόστος της, μάλλον αρκετά πιο προσιτό από ό,τι θα περίμενε κανείς, γύρω στα $185.

Ody's thoughts

Πόσα, ω, πόσα μπράβο του αξίζουν του παλικαριού; Άτομα σαν αυτόν και τον Ben Heck κάνουν τον κόσμο μας καλύτερο.

...γνωστός και ως Οδυσσέας Κουράφαλος, αρχικός υπεύθυνος για το unregistered. Συντάκτης, γραφίστας, "μαλτιμηντιάς", φανατικός της science fiction και των αστείων γατιών στου ιντερνέτ. "Δηλώνω graphics whore" (παίζω Ms. Pac-Man στο MAME με 2xSAL και το πρώτο Max Payne με FXAA antialiasing). Load "unreg*",8,1.