Άλλο ένα λαμπρό παράδειγμα της Ελευθερίας Επιλογής στο Linux

Γνωρίζετε τι είναι οι display servers στο Linux; Ας πούμε πως αποτελούν το βασικότερο κομμάτι του desktop τους. Και η ανακοίνωση ενός νέου καταντά την όλη υπόθεση… γελοία!

AIGLX - Beryl

Πρώτα από όλα, ας εξηγήσουμε πάρα μα πάρα πολύ απλά τι είναι ένας display server στο Linux. Έχετε ακούσει το ονοματάκι Xorg; Ε, αυτός. Αυτός είναι και αυτός που χρησιμοποιείται, πια, από τις περισσότερες διανομές του Linux, και μπορείτε να τον φαντασθείτε ως τον μεσάζοντα ανάμεσα στον πυρήνα του λειτουργικού συστήματος και τον window manager που αναλαμβάνει να παρουσιάζει όμορφα γραφικούλια στην οθόνη. Ο display server ουσιαστικά αναλαμβάνει τη διαχείριση όλων των τμημάτων του desktop – των παραθύρων, πλήκτρων, εικονιδίων, μενού – ενώ ο window manager κάθεται μπροστά του, καλλωπίζοντας τα αποτελέσματα με πολλά χρωματάκια, γυαλάδες, διαφάνειες, εφέ κ.λπ.

Εδώ και χρόοονια, λοιπόν, αναπτύσσεται ένας νέος display server, ο Wayland, ως αντιπρόταση στον Xorg. Ο οποίος Xorg, ομολογουμένως, τα έχει κάποια προβληματάκια – αφού εξακολουθεί να υποστηρίζει ακόμη και hardware που δεν υπάρχει πια, ηλικίας δέκα ετών και βάλε, που και να υπήρχε σε έναν υπολογιστή, αυτός… δεν θα μπορούσε να τρέξει το ίδιο το Xorg (άρα, what’s the fucking point;!). Και έρχεται, και έρχεται, και ο Wayland συνεχίζει και συνεχίζει να έρχεται, σαν νέος Johnny Walker. Συμβαίνει συχνά, αυτό, στον κόσμο του Open Source.

Απογοητευμένη από τις καθυστερήσεις, η Canonical, η μαμά του Ubuntu, αποφάσισε πως δεν πάει άλλο η αναμονή για τον Wayland, και ανακοίνωσε πως θα δημιουργήσει τη δική της, βασισμένη σε αυτόν εναλλακτική, ονόματι Mir. Εγκυκλοπαιδικά, στον κόσμο του Open Source αυτό ονομάζεται fork: μια εναλλακτική εκδοχή ενός λογισμικού, που έχει αρχικά λίγες και μικρες, μα όσο συνεχίζει όλο και μεγαλύτερες και σημαντικότερες αλλαγές από το αρχικό.

Page 1 of 3123
...γνωστός και ως Οδυσσέας Κουράφαλος, αρχικός υπεύθυνος για το unregistered. Συντάκτης, γραφίστας, "μαλτιμηντιάς", φανατικός της science fiction και των αστείων γατιών στου ιντερνέτ. "Δηλώνω graphics whore" (παίζω Ms. Pac-Man στο MAME με 2xSAL και το πρώτο Max Payne με FXAA antialiasing). Load "unreg*",8,1.
 • ktogias

  Το “εγώ” έχει χαντακώσει κοινωνίες και έθνη ολόκληρα. Το Ελεύθερο λογισμικό θα του ξέφευγε;

  Σχετικά με τα υπόλοιπα: Το να λέω ότι όλοι πρέπει να μπορούν να συμμετέχουν στην και να ελέγχουν την ανάπτυξη του λογισμικού (και άρα να ξέρουν έστω στοιχειωδώς προγραμματισμό) για το δικό τους κάλο, γιατί αν δεν το κάνουν θα τους εκμεταλλεύονται μια ζωή αυτοί που ξέρουν και γράφουν το λογισμικό που όλο και περισσότερο καθορίζει τις ζωές τους, ακόμα και αν είναι γιδοβοσκοί, είναι τόσο φασιστικό όσο το να λέω ότι όλοι πρέπει να μαθαίνουν γραφή και ανάγνωση, ιστορία και στοιχειώδη μαθηματικά για εντελώς ανάλογους λόγους. Απορώ πως δεν καταλαβαίνεις την αναλογία.

  Όλα τα υπόλοιπα τα έχουμε υπερ-αναλύσει και αν το συνεχίζουμε θα αρχίσουμε να επαναλαμβανόμαστε και να λέμε βλακείες και οι δύο. Έχουμε διαφορετική θεώρηση κάποιων πραγμάτων. Δεν είναι κακό αυτό. Μέσα από συζητήσεις με ανθρώπους που έχουν διαφορετική άποψη από εμάς γινόμαστε σοφότεροι.

  Να και ενα ωραιο ρητό που μου ηρθε στο μυαλό με αφορμή τη συζήτησή μας
  “όποιος θυσιάζει την ελευθερία για την ευκολία, δεν αξίζει κανένα από τα δυο και στο τέλος θα χάσει και τα δυο”

 • ktogias

  Και είναι κακό που σχολίασα λοιπόν και συμπλήρωσα τα όσα ακόμα θα ήθελα να αναφέρει; Καλό είναι που και που να βουτάμε και στα βαθιά, να προσπαθούμε να δούμε την ουσία. Και δεν είναι όλα όμορφα αν τα δεις σε βάθος. Δυστυχώς υπάρχουν πράγματα και καταστάσεις που όσο βαθειά τα αναλύεις τόσο περισσότερο βρωμάνε, που δεν κρύβουν ομορφιά μέσα τους ή την κρύβουν τόσο βαθειά και τόσο λίγη που θέλει πολύ ψάξιμο για να την βρεις.

 • ducklord

  Και πάλι θα διαφωνήσω. Ναι, το… ασύστολο forking ΕΙΝΑΙ μια πηγή προβλημάτων στο Ελεύθερο Λογισμικό. Μην προσπαθείς να παρουσιάσεις ως το ίδιο πράγμα την ελευθερία επιλογής με την… ηλιθιότητα και την ασυδοσία. Θα το επαναλάβω για μια ακόμη φορά: αυτό που λέω στο άρθρο είναι πως υπό φυσιολογικές συνθήκες, σε μια φυσιολογική ομάδα, αν κάποιος έκανε αυτό που έκανε ο καραγκιοζάκος που “φόρκαρε” το Wayland ΓΙΑ ΝΑ ΕΧΕΙ ΕΦΕ, τη στιγμή που το ίδιο ΔΕΝ ΔΟΥΛΕΥΕΙ ΚΑΝ ΑΞΙΟΠΙΣΤΑ ΣΤΟ DESKTOP, θα τον έστηναν στον τοίχο και θα τον λιθοβολούσαν.

  Δες το με ποδοσφαιρικό παράδειγμα (και είμαι και άσχετος με αθλητικά): ο τυπάκος έμεινε στην ομάδα, πες π.χ. στον Ολυμπιακό, μέχρι να φτάσει στους 4 τελευταίους αγώνες του πρωταθλήματος. Εκεί, πετάχτηκε ο Παναθηναϊκός – η Canonical – με το σουτ-έκπληξη – τον Mir – και έδειξε στην ομάδα του Xorg πόσο περίτρανα… τα έξυνε εδώ και έξι χρόνια, κάνοντας σχεδόν ό,τι και εκείνη μέσα σε ΕΝΑΝ χρόνο. Τότε, ο τυπάκος, αντί να μείνει με την ομάδα και να τη βοηθήσει να βγάλει το πρωτάθλημα, τι έκανε;

  Αποφάσισε να φύγει και να στήσει μόνος του τον Νέο Απόλωνα Καλαμαριάς Ultra Hyper Rainbow Edition, και να επιχειρήσει να παίξει μπάλα με τους φίλους του εναντίον (καλά, καλά, “δίπλα”) από τις άλλες ομάδες. ΔΕΝ είπε να μείνει στην ομάδα που ήταν. ΔΕΝ είπε να πάει στην ανταγωνιστική ομάδα. Είπε να κάνει ΤΟ ΔΙΚΟ ΤΟΥ, το οποίο, επιπλέον, είναι ηλίθιο και άτοπο, αφού ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΕΦΙΚΤΟ με την υπάρχουσα κατάσταση του Wayland, και ΔΕΝ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΝΑ ΦΤΑΣΕΙ σε καλή κατάσταση αν α) δεν το προχωρήσει η ίδια η ομάδα του Wayland, από την οποία ο ίδιος, ως τσιμπούρι, θα “βουτάει κώδικα” για το “δικό του” project – με τη δικαιολογία πως στο open source μπορείς να φορκάρεις ασύστολα διότι αυτό “είναι ελευθερία”, όπως λες εσύ, ή, β) αν μαζέψει κόσμο στη ΔΙΚΗ ΤΟΥ ομάδα, που όμως ο ίδιος κόσμος θα μπορούσε να συνεισφέρει περισσότερα σε μια από τις υπάρχουσες και μεγαλύτερες ομάδες των Wayland και/ή Mir.

  Ο τυπάκος ΚΑΝΕΙ ΖΗΜΙΑ στην πρόοδο του ανοιχτού λογισμικού, και ακριβώς αυτό έθαψα στο άρθρο: το πώς δεν υπάρχουν μέτρα για τον έλεγχο τέτοιων κινήσεων. Και ήρθες εσύ, ως απόδειξη όσων λέω, να μιλήσεις για “ελευθερία επιλογών”, τη στιγμή που μιλάμε για μια “ελευθερία επιλογών” που ΒΛΑΠΤΕΙ το Open Source, που ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΕΤΑΙ το “ελεύθερο” που υπάρχει στην αντιγραφή κώδικα για τον εγωισμό ενός καραγκιόζη, που εσύ δικαιολογείς.

  Εξήγησε μου, λοιπόν, που “ξέφυγαν” τα σχόλια μου, και τι από όσα σου είπα σε αυτά δεν είχε αναφερθεί στο άρθρο. Εξήγησε μου, επίσης, τι σχέση είχαν όλα όσα έγραψες, σχετικά με ιδεολογίες, ιδανικά κ.λπ. κ.λπ., με αυτό που έλεγε αρχικά το άρθρο.

  Δεν στα γράφω ως επίθεση όλα αυτά. Στα γράφω διότι, αν κάνεις μια μικρή αναζήτηση στο unregistered, θα δείς πως όποτε θίξουμε το Open Source, πετάγονται 500 άτομα “σαν εσένα” (σας βάζω στο ίδιο τσουβάλι για το λόγο που ακολουθεί, όχι από ρατσισμό), που είτε δεν έχουν καταλάβει το θέμα, είτε δεν το κατέχουν, είτε θέλουν να υπερασπιστούν “το λογισμικό που χρησιμοποιούν” (λες και έχουν μετοχές σε αυτό ή το έφτιαξε η μάνα τους) και αφήνουν τα χίλια οχτακόσια σχόλια που είτε δείχνουν άγνοια με το ζήτημα που θίγουμε, είτε οπαδισμό – φανατισμό.

  Αν θεωρείς πως δεν έκανες κάτι απο αυτά. και σε θίγει η απάντηση, ξαναδιάβασε το άρθρο και μετά δες, κατά σειρά, τα σχόλια που άφησες και το “τι λένε”. Εγώ γράφω πως ο ΚΕΡΜΑΤΙΣΜΟΣ του Linux σε μικρά-μικρά κομματάκια είναι κακός, εσύ λες πως “όχι, ο καθένας έχει την ελευθερία να κάνει ό,τι θέλει”. ΑΚΡΙΒΩΣ αυτή την καταραμένη “ελευθερία να κάνει ό,τι θέλει”, σε συνδυασμό με ηλιθιότητα και εγωισμό, θίγει και το ίδιο το βιντεάκι των Monty Python με το οποίο κλείνει το άρθρο. Αυτό για να μη λες πως δεν ήμουν αρκετά σαφής: όχι απλά “σας το έπαιξα στο πιάνο”, αλλά “ΣΑΣ ΤΟ ΕΒΑΛΑ ΚΑΙ ΣΕ ΒΙΝΤΕΟ” για να είμαι σίγουρος πως θα το χωνέψετε. Και εσύ δεν.

  Και, επιπλέον, φρόντισες να προσθέσεις σχόλια – διαμάντια, του στυλ πως ειναι πιο χρήσιμο σε έναν αγρότη να ξέρει C++ από ό,τι να επιδιορθώνει μόνος το τρακτέρ του, πως όλοι ΠΡΕΠΕΙ να τρώμε από 3 μέχρι 5 χρόνια απο τη ζωή μας για να γίνουμε προγραμματιστές. πως όποιος αγοράζει υπολογιστές (να το επεκτείνω για να καταλάβεις τη γελοιότητα του πράγματος: και smartphones, και κάμερες, και κουζίνες, και πληντύρια, και ένα πατίνι για το ανίψι του) το κάνει “από ιδεολογία”.

  Πες μου, μετά από αυτό, πως να μην σε αντιμετωπίσω ως φανατικό λινουξά, και ποιος από τους δυο μας είχε “ξεφύγει” εξαρχής στα σχόλια του;

  Το ξαναλέω: ΔΕΝ στα γράφω με κακία, ούτε ως επίθεση, μα για να απομακρυνθείς λιγάκι από όσα είπες – και είπα – και να τα δεις ως θεατής, ως τρίτος, ως επισκέπτης. Ίσως να μην γνωρίζεις πως ΕΙΜΑΙ λινουξάς, όσο και αν το… μισώ και το σιχαίνομαι. Το μισώ και το σιχαίνομαι διότι αναγνωρίζω τα μειονεκτήματα του, τα προβλήματα του, και μου τη βιδώνει που εδώ και χρόνια η πλειοψηφία των λινουξάδων αναλώνεται στο να ανταλλάζει εικονιδιάκια και wallpapers και να παρουσιάζει ως “ελευθερία” την επιλογή ανάμεσα σε 15 window managers όταν υπάρχουν ΣΤΟΙΧΕΙΩΔΕΙΣ ελείψεις (π.χ. ΚΑΛΗ υποστήριξη δυο οθονών, επαγγελματικό ή άκρως ερασιτεχνικό λογισμικό για ΟΛΕΣ τις κατηγορίες χρήσης, και, όπως είπα, έστω ΕΝΑΣ file manager της προκοπής). Και εσείς ασχολείστε με wallpapers, με “τα κερασάκια” όταν δεν υπάρχει καν απο κάτω “η τούρτα”, και με το ότι “ο καθένας είναι ελεύθερος να κανει ό,τι του καπνίσει” ενώ Google και Canonical σας έχουν πάρει το Linux κάτω από τη μύτη, έχουν αναδείξει τα δικά τους forks ως τις απόλυτες εκδοχές του, και εσείς έχετε μείνει πίσω να τρώτε τη σκόνη τους.

  “Εσείς”, διότι ΕΣΕΙΣ (εσύ και όλοι με παρόμοιες απόψεις) με κατακρίνετε που ουρλιάζω, που φωνάζω εδώ και καιρό “οργανωθείτε ρε γιατί χανόμαστε!”, και θέλετε να τα παρουσιάζω όλα ρόδινα στην ονειροχώρα του Linux, όπου όλα δουλεύουν ρολόι και δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα.

  Δεν θα το κάνω. Ιδεολογικά.

  Τα πάντα είναι μαύρα χάλια, σήμερα, στο Linux, και ήταν εδώ και χρόνια. Η κατάσταση έχει χειροτερέψει, όχι βελτιωθεί, με τον ερχομό της Canonical, αφού εκεί που το Ubuntu φαινόταν ως μια ελπίδα, τελικά η Canonical έκανε με αυτό ό,τι και η Microsoft με τα… Windows 3.11: έφτιαξε ένα “shell”, ένα σχετικά όμορφο και καλαίσθητο “κέλυφος”, πίσω από το οποίο έκρυψε… τα σκατά (με το συμπάθειο). Την (αναγκαία) κονσόλα, την απουσία λογισμικού της προκοπής, την απουσία “ουσίας”, και έπεισε δεκάδες χιλιάδες λινουξάδες να ασχολούνται “με την εμφάνιση της επιφάνειας εργασίας” (το ίδιο ανούσια με τα… μπούτια της Καλομοίρας).

  Θα μου επιτρέψεις, όσο εσείς θαυμάζετε τα μπούτια της Καλομοίρας, εγώ να ουρλιάζω πως ΑΚΟΜΗ δεν υπάρχει στο Linux καλή υποστήριξη για δυο οθόνες, για ήχο 5.1 από πολλαπλές εξόδους παράλληλα, drivers για πλήρη αξιοποίηση του hardware, ανάθεμα, ακόμη και εργαλεία για εύκολη παρατήρηση του S.M.A.R.T., και την εκτέλεση διαγνωστικών και defragmenting στο δίσκο (διότι ΥΠΑΡΧΕΙ πρόβλημα κερματισμού ΚΑΙ στο EXT – απλά, όχι τόσο μεγάλο, αρχικά). Για γραφικά. Για DTP. Για επεξεργασία video – πηγαίνουμε, πια, σε 4K αναλύσεις, και το Linux ακόμη παλεύει με τα αρχεία AVCHD και τις αναλύσεις HD.

  Αντί να κρύβετε τη σκόνη κάτω από το χαλάκι, κάποια στιγμή πρέπει να παρθεί μια γενική απόφαση πως ήρθε η ώρα για… σκούπισμα. Η κατάσταση με το Linux, και η ανοργανωσιά – τελευταίο παράδειγμα της οποίας, αυτό που έθιγε το άρθρο – μάλλον δείχνει πως κάτι τέτοιο δεν θα συμβεί ποτέ. Ναι, το Android και το Ubuntu θα κυριαρχήσουν. ΑΛΛΟ αυτά, όμως, και ΑΛΛΟ το ίδιο το Linux – που το βλέπω να περνά ολοένα και περισσότερο στην αφάνεια, το ίδιο, ως πλατφόρμα, παρέχοντας την “τεχνική υποδομή” για τα projects τρίτων.

 • ducklord

  …και για αυτό και ΠΡΕΠΕΙ να μιλάμε για κάθε πρόβλημα που βλέπουμε, ΠΡΕΠΕΙ να θίγουμε τα κακώς κείμενα, ΠΡΕΠΕΙ να ΘΕΛΟΥΜΕ, να ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ και να ΑΙΣΙΟΔΟΞΟΥΜΕ για κάτι καλύτερο.

  Άνθρωπος: εκ του άνω θρώσκω. “Κοιτάζω ψηλά”.

  Αν είναι όποτε μιλάμε για κάτι αρνητικό, να πρέπει να το κάνουμε με… όμορφα λογάκια, με εναλλακτικές, με εμβάθυνση σε κρυφές φιλοσοφίες και ιδεολογίες, τότε, για να γυρίσω στο παράδειγμα που σου έδωσα στην προηγούμενη, μακροσκελή απάντηση μου, δεν σκουπίζουμε: κρύβουμε τις σκόνες κάτω από το χαλάκι και αναβάλλουμε το σκούπισμα, αναλύωντας το πώς θα σκουπίσουμε, πως θα νιώθουμε όταν θα σκουπίσουμε. τι θα σκεφτόμαστε όταν θα σκουπίσουμε, αν θα σκουπίζει και κάποιος άλλος μαζί μας κ.λπ. κ.λπ. Αναβάλουμε την αντιμετώπιση του προβλήματος, πείθουμε τους εαυτούς μας πως δεν υπάρχει και, ταυτόχρονα, αντί να κοιτάζουμε ψηλά και να παλεύουμε για το καλύτερο, κοιτάζουμε μπουσουλώντας κάτω από το χαλάκι.

  Το GIMP (το προσωπικό μου μίσος) είναι για τα πανηγύρια. Όταν γράψουμε θέμα για το αν το GIMP είναι για τα πανηγύρια, θα γράψουμε πως, ναι, το GIMP είναι για τα πανηγύρια. ΟΧΙ για την ιδεολογία πίσω του, όχι για τα βιογραφικά των συντελεστών του, όχι για το πόσο κόπο έχουν ρίξει σε αυτό. Διότι το θέμα μας θα είναι “αν το GIMP είναι για τα πανηγύρια”.

  Ομοίως με το παρόν θέμα.

 • Ζήσης Στυλιανός

  Ποιές ακριβώς εταιρείες “κλειδώσανε” τις γλώσσες προγραμματισμού , την ώρα που αυτές οι εταιρείες βάλανε το μεγαλύτερο λιθαράκι για την τυποποίηση της C; Μην πετάμε ό’τι νάναι. Ούτε objective C (και συνεπώς εφαρμογούλες) δεν θα είχατε χωρίς τις κατα καιρούς τυποποιήσεις από τις εταιρείες που κατηγορείτε συχνά πυκνά…

 • ktogias

  Μιλάω συγκεκριμένα για το unix και την C τα οποία αρχικά αναπτύχθηκαν παράλληλα (η C αναπτύχθηκε για να γραφτεί το unix και το unix για να τρέχει ο C compiler) ανοικτά και με ελεύθερη πρόσβαση όποιου ήθελε στον κώδικα σε ένα ακαδημαϊκό/ερευνητικό περιβάλλον. Οι εταιρίες αρχικά γύρισαν την πλάτη όταν είδαν την προσπάθεια που έπρεπε να καταβληθεί για να γίνει πραγματικά χρήσιμο το unix. Μόνο μετά από χρόνια όταν ανεξάρτητοι ερευνητές και ακαδημαϊκοί κατάφεραν (με ελεύθερη διακίνηση του κώδικα) να το φτάσουν σε σημείο που μπορούσε να είναι χρήσιμο, έσπευσαν οι εταιρίες (AT&T, Sun) να το οικειοποιηθούν και να το μετατρέψουν σε αποκλειστικό εμπορικό προϊόν που συνόδευε τα μηχανήματά τους, κλειδώνοντας (αρνούμενες να διαθέσουν ελεύθερα) τον κώδικα των μετέπειτα εκδόσεών τους. Αυτό είχαν δικαίωμα να το κάνουν γιατί ο κώδικας δεν συνοδευόταν από κάποια άδεια χρήσης που να μην το επιτρέπει. Για να μην ξανασυμβεί κάτι παρόμοιο έγραψε ο Stallman την GPL και ξεκίνησε το εργο GNU.

  Από τότε βέβαια και για τις επόμενες δεκαετίες οι εταιρίες συνείσφεραν σημαντικά στο χώρο του λογισμικού και της τεχνολογίας – κανείς δεν μπορεί να το αρνηθεί αυτό -, αλλά πάντα με κρυφό, ιδιόκτητο κλειστό κώδικα.

 • ktogias

  Χαίρομαι που έχεις όρεξη να συνεχίσουμε την κουβέντα.

  Όπως έχεις φαντάζομαι καταλάβει είμαι κατά λιθοβολισμών και άλλων τέτοιων πρακτικών. Αντιμετωπίζω την περίπτωση του fork σύμφωνα με ρητό του Βολταίρου: “Διαφωνώ με αυτό που λες, αλλά θα υπερασπιστώ μέχρι θανάτου το δικαίωμά σου να το λες.”. Διαφωνώ με την απόφασή σου να κάνεις fork, αλλά θα υπερασπιστώ μέχρι θανάτου το δικαίωμά σου να το κάνεις…. Αν και όπως σου είπα δεν πιστεύω ότι βλάπτει ιδιαίτερα η συγκεκριμένη κίνηση. Μπορεί με την ομάδα του το παλικάρι να φτιάξει τα λαλάκια που θέλει, και είπες και εσύ κάπου ότι λείπουν από το linux (κάπου θα πετύχεις ένα άσχημο γραφικό έγραψες σε κάποιο post), και όταν οι υπόλοιποι έχουν προχωρήσει τον Wayland ή τον Mir, να τα βάλουν και αυτά πάνω και να είναι όλα όμορφα :).

  Σχετικά με την πορεία της κουβέντας, ένοιωσα ότι εσύ άρχισες να μην νιώθεις άνετα γιατί άρχισες τους αφορισμούς και τις γενικεύσεις (το Linux είναι για τα μπάζα) και τις κατηγορίες ότι δεν θέλω να λες αυτό που σκέφτεσαι, τη στιγμή που όχι μόνο ασχολούμαι και σχολιάζω το άρθρο σου, αλλά συζητώ ανοικτά μαζί σου προσπαθώντας κάθε φορά να απαντώ στα σχόλιά σου και αποδεχόμενος και τη δική σου οπτική στα σημεία που δεν τη θεωρώ εντελώς ασύμβατη με τη δική μου.

  Για να μην πολυλογώ, το linux και το ΕΛ/ΛΑΚ έχει προβλήματα. Όλοι το ξέρουμε. Όπως και το κλειστό λογισμικό έχει τα δικά του. Δεν θέλει κανείς να τα κρύψει κάτω από το χαλί. Γιατί όσο κρύβεις ένα πρόβλημα κάτω από το χαλί τόσο απομακρύνεσαι από τη λύση του. Στη ρύμη του λόγου ίσως τείνω να ωραιοποιώ κάποια πράγματα. Το παραδέχομαι. Όπως κι εσύ πρέπει να παραδεχτείς ότι η στάση “το λινουξ είναι χάλια” δεν ανταποκρίνεται στην αντικειμενική πραγματικότητα. (Αν ήταν έτσι δεν θα το χρησιμοποιούσαν τόσα εκατομμύρια κόσμος παγκοσμίως, ούτε θα είχαν πέσει πάνω του όλες οι μεγάλες εταιρίες λογισμικού). Από κει και πέρα το Ελεύθερο Λογισμικό έχει ένα συγκεκριμένο μοντέλο ανάπτυξης που πατά και σε κάποια φιλοσοφία. Εσύ εντοπίζοντας το πρόβλημα στην Ελευθερία του fork, είναι σαν να ζητάς να αλλάξει το μοντέλο και η φιλοσοφία πάνω στην οποία βασίζεται το ΕΛ/ΛΑΚ. Τότε όμως δεν θα μιλάμε για ελεύθερο λογισμικό. Θα είναι κάτι άλλο. Αυτό προσπαθώ να εξηγήσω, γι’ αυτό εμβαθύνω στις ιδέες.

 • ktogias

  Offtopic?: Το gimp τι σου έχει κάνει; Εμένα μια χαρά μου την κάνει τη δουλειά για παραγωγή γραφικών για ιστοσελίδες και βελτίωση φωτογραφιών.