Άλλο ένα λαμπρό παράδειγμα της Ελευθερίας Επιλογής στο Linux

Γνωρίζετε τι είναι οι display servers στο Linux; Ας πούμε πως αποτελούν το βασικότερο κομμάτι του desktop τους. Και η ανακοίνωση ενός νέου καταντά την όλη υπόθεση… γελοία!

AIGLX - Beryl

Πρώτα από όλα, ας εξηγήσουμε πάρα μα πάρα πολύ απλά τι είναι ένας display server στο Linux. Έχετε ακούσει το ονοματάκι Xorg; Ε, αυτός. Αυτός είναι και αυτός που χρησιμοποιείται, πια, από τις περισσότερες διανομές του Linux, και μπορείτε να τον φαντασθείτε ως τον μεσάζοντα ανάμεσα στον πυρήνα του λειτουργικού συστήματος και τον window manager που αναλαμβάνει να παρουσιάζει όμορφα γραφικούλια στην οθόνη. Ο display server ουσιαστικά αναλαμβάνει τη διαχείριση όλων των τμημάτων του desktop – των παραθύρων, πλήκτρων, εικονιδίων, μενού – ενώ ο window manager κάθεται μπροστά του, καλλωπίζοντας τα αποτελέσματα με πολλά χρωματάκια, γυαλάδες, διαφάνειες, εφέ κ.λπ.

Εδώ και χρόοονια, λοιπόν, αναπτύσσεται ένας νέος display server, ο Wayland, ως αντιπρόταση στον Xorg. Ο οποίος Xorg, ομολογουμένως, τα έχει κάποια προβληματάκια – αφού εξακολουθεί να υποστηρίζει ακόμη και hardware που δεν υπάρχει πια, ηλικίας δέκα ετών και βάλε, που και να υπήρχε σε έναν υπολογιστή, αυτός… δεν θα μπορούσε να τρέξει το ίδιο το Xorg (άρα, what’s the fucking point;!). Και έρχεται, και έρχεται, και ο Wayland συνεχίζει και συνεχίζει να έρχεται, σαν νέος Johnny Walker. Συμβαίνει συχνά, αυτό, στον κόσμο του Open Source.

Απογοητευμένη από τις καθυστερήσεις, η Canonical, η μαμά του Ubuntu, αποφάσισε πως δεν πάει άλλο η αναμονή για τον Wayland, και ανακοίνωσε πως θα δημιουργήσει τη δική της, βασισμένη σε αυτόν εναλλακτική, ονόματι Mir. Εγκυκλοπαιδικά, στον κόσμο του Open Source αυτό ονομάζεται fork: μια εναλλακτική εκδοχή ενός λογισμικού, που έχει αρχικά λίγες και μικρες, μα όσο συνεχίζει όλο και μεγαλύτερες και σημαντικότερες αλλαγές από το αρχικό.

Page 1 of 3123
...γνωστός και ως Οδυσσέας Κουράφαλος, αρχικός υπεύθυνος για το unregistered. Συντάκτης, γραφίστας, "μαλτιμηντιάς", φανατικός της science fiction και των αστείων γατιών στου ιντερνέτ. "Δηλώνω graphics whore" (παίζω Ms. Pac-Man στο MAME με 2xSAL και το πρώτο Max Payne με FXAA antialiasing). Load "unreg*",8,1.