Google Reader: μια… προσωπική υπόθεση

Ο αγαπημένος Google Reader μας αφήνει πριν καλά-καλά ο Ιούλιος φτάσει στα μέσα του. Ευτυχώς, αρκετοί υποσχέθηκαν πως θα μας δώσουν εναλλακτικές. Δυστυχώς, όμως… Δεν…

Google Reader

Αν και το επερχόμενο τέλος για τον Google Reader ήταν αναμενόμενο, αυτό δεν σημαίνει πως η σχετική ανακοίνωση από πλευράς Google δεν απογοήτευσε τους οπαδούς του – που εξακολουθούσαν να ελπίζουν πως θα συνέχιζε και θα συνέχιζε.

Ody's thoughts

Ναι, ανάμεσα τους και εγώ, που το χρησιμοποιώ καθημερινά. Ακόμα.

Αμέσως μετά την ανακοίνωση, λοιπόν, επήλθε ένας σχετικός… πανικός: αρκετοί ψάχνουν να βρουν εναλλακτικές (hint: δεν υπάρχουν) ή συνεχίζουν να ελπίζουν πως κάτι θα αλλάξει (hint: δεν το βλέπουμε). Εφαρμογές που βασίζονταν σε αυτό έχουν ακολουθήσει διαφορετικές πορείες: οι δημιουργοί των περισσότερων έχουν αγχωθεί, και για κάποιες, που χρησιμοποιούσαν σχεδόν εξ’ ολοκλήρου τον Reader ως υποδομή, ανακοίνωσαν πως αναγκαστικά θα διακόψουν και αυτές την ανάπτυξη και λειτουργία τους. Άλλες, λίγες, υπόσχονται πως θα παράσχουν μια εναλλακτική – γνωστότερη εξ’ αυτών το δημοφιλές Feedly, οι δημιουργοί του οποίου έσπευσαν να ανακοινώσουν πως ακριβώς επειδή περίμεναν το τέλος, είχαν ξεκινήσει ήδη να αναπτύσουν το Normandy, μια εναλλακτική λύση. Για να την αξιοποιήσει κανείς, αν και… ακόμη δεν υπάρχει, αρκεί να συνδεθεί στο Feedly δηλώνοντας το λογαριασμό του στον Google Reader. Κατά τους δημιουργούς του Feedly, όταν ο Google Reader τερματίσει τη λειτουργία του, η μετάβαση στην εναλλακτική που θα παράσχουν – υποθέτουμε σε μια κάπως τροποποιημένη εκδοχή του σημερινού Feedly – θα είναι εύκολη και δίχως προβλήματα. Αυτό, τουλάχιστον, υπόσχονται οι ίδιοι.

Σχεδόν αμέσως έσπευσαν να ανακοινώσουν και άλλα μεγάλα ονόματα πως, εντάξει, δεν χρειάζεται να αγχωνόμαστε, υπάρχουν εναλλακτικές. Η Yahoo μας θύμισε πως υπάρχει η δεν-θυμόμαστε-ποιά ( ναι, είναι τόσο καλή που ήδη ο γράφων την έκαψε) δική της αντιπρόταση, ενώ στο παιχνίδι μπήκε και το… digg (!), που αναπτύσει ένα δικό του reader. Σύμφωνα με το blog του, οι δημιουργοί του σκόπευαν ούτως ή άλλως να ετοιμάσουν μια τέτοια υπηρεσία, και η ανακοίνωση της Google τους έκανε απλά να επισπεύσουν τους ρυθμούς τους.

Η αλήθεια, όμως, είναι πως τίποτα δεν θα μπορέσει να αντικαταστήσει εύκολα τον Google Reader. Και ο λόγος δεν είναι πως ήταν (και… είναι, ακόμη – μέχρι τον Ιούλιο) μια χρήσιμη web υπηρεσία. Αυτό, το site που επισκεπτόταν κανείς, το πώς τον χρησιμοποιούσε μέσω του browser του, ήταν απλά η αρχή.

Page 1 of 512345
...γνωστός και ως Οδυσσέας Κουράφαλος, αρχικός υπεύθυνος για το unregistered. Συντάκτης, γραφίστας, "μαλτιμηντιάς", φανατικός της science fiction και των αστείων γατιών στου ιντερνέτ. "Δηλώνω graphics whore" (παίζω Ms. Pac-Man στο MAME με 2xSAL και το πρώτο Max Payne με FXAA antialiasing). Load "unreg*",8,1.
 • Gonik

  Ειλικρινά… can’t agree more με ότι έγραψες. Είναι πραγματικά όσα σκευτόμουν εγώ τις τελευταίες μέρες.

  Πραγματικά η Google δεν προσπάθησε ποτέ να κάνει τον Reader βιώσιμο. Και υπάρχουν ένα σωρό τρόποι να το κάνει. Εδώ το κάνει στα email με “σκανάρισμα” των περιεχομέων του κάθε email ώστε να παρουσιάσει σχετικές διαφημήσεις. Δε θα μπορούσε να το κάνει σε RSS feeds; Μπιτς πλιζ. 

  Θα διαφωνήσω μαζί σου στο ότι δεν θα υπάρξουν alternatives. Όχι μόνο θα υπάρξουν αλλά θα γίνει και καταιγισμός αυτών. Ήδη, όπως είπες, το Feedly ανακοίνωσε δικό του, αλλά και το Digg ( http://mashable.com/2013/03/14/digg-reader/ ) και όχι μόνο.

  Η αλήθεια είναι ότι υπάρχουν αρκετές αλτερνετιές (έλα πάλι;) αλλά είναι η έννοια του web-based… και όχι cloud-based που είναι το Google Reader. Ίσως η καλύτερη εναλλακτική τώρα είναι το OldReader ( http://theoldreader.com ). Είναι σχεδόν αντιγραφή του GReader, με έμφαση στο sharing κομμάτι που είχε αυτό πριν την εισβολή του Google+. Δεν ξέρω για άλλους, αλλά εμένα πραγματικά μου άρεσε που μπορούσα να δω τα shares 3-4 ατόμων που είχα στην contact list. Βέβαια, κανένα από εκείνα τα άτομα δεν μεταπήδησε στο OldReader, αλλά ok, γιού γκετ μάι πόιντ.

  Επειδή έχω μια εμπειρία με web programming έχει πολλά χρόνια που προσπαθώ να φτιάξω κάτι τόσο απλό και λιτό όσο το Reader σε απλή PHP, MySQL και jQuery αλλά ποτέ δεν πέτυχα το feeling του Reader. Το φόρτωμα και το update των feeds παίρνει αρκετά λεπτά (μιλάμε για σχεδόν 100 feeds) και δεν πλησιάζει ούτε στο ελάχιστο την άμεση απόκριση του Reader (εξού και η διαφορά web-based και cloud-based).

  Πάλι έκθεση ιδεών έγραψα…

 • akikidis

  Πέρα από την πλάκα, το Orkut δουλεύει ακόμα!!;; WTF?!

 • tr3quart1sta

  δεν χρειαζεται να πω απο που βρηκα αυτο εδω το αρθρο… :(((