Πτώση 5% στη χρήση του Flash στο web

Στο 20% όλων των sites του Internet χρησιμοποιείται πια το Flash, σημαντική πτώση 5% σε σχέση με πέρυσι για την κάποτε κυρίαρχη multimedia τεχνολογία της Adobe.

Σύμφωνα με το W3Techs, η συνολική χρήση του Flash στο web μειώθηκε κατά 5% μέσα σε ένα χρόνο – και αυτό μπορεί να μην φαίνεται τόσο σημαντικό, αλλά… Είναι. Είναι, διότι το συγκεκριμένο 5% ρίχνει το Flash στο 20%, και αν συνεχίσει με τους ίδιους ρυθμούς, όπως καταλαβαίνετε, με απλά μαθηματικά, μέσα μόλις τέσσερα χρόνια θα είναι παρελθόν!

Άξιο σημείωσης πως μπορεί οι περισσότεροι να κατακρίνουν το Flash ως την… κατάρα του Internet, αλλά συνήθως δεν σκέφτονται πως αυτό έφερε για πρώτη φορά δυνατότητες multimedia στο web, αποτελώντας τον σημαντικότερο πρόγονο του σημερινού Internet. Όσοι το… θάβουν, έχουν σχεδόν αποκλειστικά ως κριτήριο τα διαφημιστικά animated banners και τη χρήση του ως λύση για streaming video, σε συνδυασμό με τα όποια παγώματα από την κακή συνεργασία του με τους σημερινούς browsers, και ισχυρίζονται πως η HTML 5 μπορεί να το αντικαταστήσει πλήρως.

Αυτό που ξεχνούν είναι πως το Flash δεν είναι απλά μια λύση δημιουργίας… κινουμένων σχεδίων, αλλά η ίδια τεχνολογία που μας έχει δώσει και κυριολεκτικά χιλιάδες Flash Games. Και μπορεί και αυτά σε πολλά σημεία να θεωρούνται υποδεέστερα των κανονικών παιχνιδιών, μα τίτλοι σαν το Castle Crashers αποδεικνύουν πως δεν είναι υποχρεωτικό να ισχύει κάτι τέτοιο.

...γνωστός και ως Οδυσσέας Κουράφαλος, αρχικός υπεύθυνος για το unregistered. Συντάκτης, γραφίστας, "μαλτιμηντιάς", φανατικός της science fiction και των αστείων γατιών στου ιντερνέτ. "Δηλώνω graphics whore" (παίζω Ms. Pac-Man στο MAME με 2xSAL και το πρώτο Max Payne με FXAA antialiasing). Load "unreg*",8,1.