Εγκέφαλοι δυο-σε-ένα

Επιστήμονες κατάφεραν να ενώσουν τους εγκέφαλους δυο ποντικών μέσω… καλωδιακής σύνδεσης – χαρίζοντας τους το ενσύρματο αντίστοιχο της τηλεπάθειας.

Ερευνητές στα Duke University και ELS-IINN, με αρχηγό τον νευροβιολόγο Miguel Nicolelis, συνέδεσαν τους εγκέφαλους δυο ποντικών χρησιμοποιόντας ως… μεσάζοντα έναν υπολογιστή. Αποτέλεσμα; Μια ενσύρματη σύνδεση ανάμεσα στις αισθήσεις τους και το πρώτο brain-to-brain interface στην ιστορία, αφού τους επέτρεψε να κινηθούν από κοινού για τον ίδιο σκοπό.

Θυμίζοντας τους πασίγνωστους… Borg, τους εξωγήινους που γνωρίσαμε μέσα από το τηλεοπτικό Star Trek: The Next Generation, οι δυο ποντικοί έγιναν μέλη μιας ομάδας με ένα κοινό μυαλό – και ας μην βρίσκονταν στο ίδιο δωμάτιο ή την ίδια… χώρα!

rat brain interface

Κατά τα πειράματα της ομάδας, οι ποντικοί κλήθηκαν να τραβήξουν το σωστό μοχλό όποτε άναβε ένα φωτάκι στα κλουβιά τους, ή να κουνήσουν το κεφάλι τους προς αριστερά ή δεξιά, ανάλογα με το αν μια τρύπα στο πάτωμα του κλουβιού ήταν στενή ή φαρδιά. Κατά τη σύνδεση τους, οι ποντικοί – ακόμη και όταν βρίσκονταν σε διαφορετική χώρα – τραβούσαν το σωστό μοχλό, γυρνούσαν το κεφάλι προς την ίδια κατεύθυνση, σε ποσοστό 70%, ακόμη και όταν… φωτάκι και τρύπα υπήρχαν μόνο στο κλουβί του ενός από τους δυο.

Αν και, όπως δήλωσε ο Nicolelis, οι πιθανότητες είναι ασύλληπτες, και είναι άξιο μελέτης το πώς π.χ. θα άλλαζε η συμπεριφορά μιας ολόκληρης ομάδας ζώων που μπορούν να μοιράζονται σκέψεις, προτεραιότητα είναι η εκμετάλλευση των αποτελεσμάτων για γρηγορότερη υλοποίηση του project Walk Again, που έχει ως στόχο να επιτρέψει σε παράλυτους ανθρώπους να χειρίζονται αποκλειστικά με τη σκέψη τους εξωσκελετούς, που θα τους επιτρέψουν να κινούνται και πάλι αυτόνομα.

...γνωστός και ως Οδυσσέας Κουράφαλος, αρχικός υπεύθυνος για το unregistered. Συντάκτης, γραφίστας, "μαλτιμηντιάς", φανατικός της science fiction και των αστείων γατιών στου ιντερνέτ. "Δηλώνω graphics whore" (παίζω Ms. Pac-Man στο MAME με 2xSAL και το πρώτο Max Payne με FXAA antialiasing). Load "unreg*",8,1.