Always-on, Blu-ray και υποχρεωτικό Kinect για το νέο Xbox

Έγγραφα που (υποτίθεται πως) έπεσαν στα χέρια του VGLeaks εμπεριέχουν νέες πληροφορίες για το… sequel του Xbox 360.

Οι πληροφορίες (το τονίζουμε και πάλι, υποτίθεται πως) προέρχονται από αρχεία βοήθειας του νέου Xbox Developer Kit της Microsoft, για την επερχόμενη κονσόλα της.

Σύμφωνα με αυτά, το νέο Xbox, το κωδικό όνομα του οποίου είναι Durango, θα διαθέτει Blu-ray drive, από το οποίο, όμως, δεν θα παίζει παιχνίδια. Θα το χρησιμοποιεί μόνο για την ανάγνωση τους από αυτό και τη μεταφορά τους στο δίσκο του – δηλαδή, θα πρέπει να γίνει εγκατάσταση τους, και η διαδικασία θα είναι υποχρεωτική. Θα μπορεί, όμως, κανείς, να ξεκινά να παίζει κατά τη διάρκεια της εγκατάστασης.

Η λειτουργία Kinect της κονσόλας δεν θα είναι πια προαιρετική, και η παρουσία της… μαγικής κάμερας της Microsoft θα είναι υποχρεωτική για τη λειτουργία του νέου Xbox. Ομοίως αναφέρεται πως θα απαιτείται σύνδεση always-on, ώστε τόσο το λειτουργικό σύστημα της κονσόλας όσο και οι τίτλοι της να παραμένουν ανανεωμένοι στην πλέον σύγχρονη εκδοχή τους.

...γνωστός και ως Οδυσσέας Κουράφαλος, αρχικός υπεύθυνος για το unregistered. Συντάκτης, γραφίστας, "μαλτιμηντιάς", φανατικός της science fiction και των αστείων γατιών στου ιντερνέτ. "Δηλώνω graphics whore" (παίζω Ms. Pac-Man στο MAME με 2xSAL και το πρώτο Max Payne με FXAA antialiasing). Load "unreg*",8,1.
 • galacticusX

  Μπορεί να γίνει, αυτό που λένε οι αμερικανοί “deal breaker”, για πολλούς. Είναι φοβερά ενοχλητικό να μην μπορείς να παίζεις offline!!

 • ducklord

  Όταν το λέω, όμως, με λένε τρελό. Κάνε απλά μια αναζήτηση εδώ να δεις πόσοι θεωρούν πως “έχουμε σύνδεση always-on, δεν τρέχει και τίποτα” – χωρίς να συνειδητοποιούν πως έτσι μπαίνει άλλος ένας αστάθμητος παράγοντας στο “αν θα παίζει το παιχνίδι”. Και τι γίνεται όταν δεν υπάρχει σύνδεση κάπου, και είσαι με το laptop; Αν γίνουν έργα στο δρόμο και στην κόψουν για 2-3 μέρες (ω, πόσες μα πόσες φορές το έχω ζήσει), κ.λπ., κ.λπ. Τότε, τα παιχνίδια σου δεν λειτουργούν – αλλά “δεν τρέχει και τίποτα”, σύμφωνα με, από ό,τι φαίνεται, πάρα πολλούς gamers.

 • Μ’ αρέσει ο “στοχευμένος” λόγος σου. “Κάποιοι”= εγώ κι άλλος ένας και πάλι λες τα ίδια. Οι Αμερικάνοι θα το πάρουν όπως πήραν ό,τι συσκευή θέλει online activation με χαρά [λέγε με άι φόουν, αντρόιντ κτλ. κτλ.] και οι υπόλοιποι θα… κραυγάζουν για ένα offline patch/hack/mod [αν μιλάμε για παιχνίδι, για την κονσόλα δεν μπορώ να ξέρω πως και αν γίνεται].
  Όσο κι αν “φωνάζεις” όμως, μπορείς να σεβαστείς το γεγονός πως αυτή είναι επιλογή της εκάστοτε εταιρίας [άσχετα αν συμφωνούμε με αυτήν ή όχι] και η λύση σου είναι.. παν-απλή: ΜΗΝ προτιμήσεις το συγκεκριμένο προϊόν/κονσόλα/παιχνίδι κτλ.

 • ducklord

  1. Δεν εισαι μόνο “εσύ και άλλος ένας”.
  2. Στο έχω εξηγήσει πάλι και πάλι, και δεν θέλεις να το δεχτείς: δεν σου λέω πως δεν σέβομαι την επιλογή της εταιρείας. Λέω πως αν δεν δηλώνουμε τη διαφωνία μας με αυτό, ΑΝ διαφωνούμε – που εγω προφανώς διαφωνώ, εσύ, αφού διατηρείς παθητική στάση, δίνεις την εντύπωση πως όχι – τότε το φαινόμενο όσο πάει και θα επεκτείνεται. Και, ορίστε τώρα, η μια από τις δυο βασικές κονσόλες, αν οι φήμες αποδειχθούν αληθινές, θα είναι παντελώς άχρηστη χωρίς always-on. Και, στην επόμενη γενιά, ίσως και η άλλη από τις δυο βασικές κονσόλες. Και μετά, τα PCs. Και κάτσε εσύ να αισιοδοξείς πως πάντα θα υπάρχουν παιχνίδια να παίζουμε χωρίς να χρειάζεται online, ή πως θα υπάρχουν πάντα “εναλλακτικές”.

  Τα δε patches/hacks/mods θα είναι εξαιρέσεις στον κανόνα. Είδες πουθενά patch/hack/mod για Diablo III;

  Το δε “activation” που αναφέρεις για συσκευές, το έχεις ξαναπεί και, όχι, κάνεις λάθος. Windows; ΔΕΝ θέλουν ντε-και-καλά online, μπορείς να τα ενεργοποιήσεις και με αλλους τρόπους (π.χ. τηλεφωνική επικοινωνία). Smartphones/tablets; Άτοπο παράδειγμα, αφού το “activation” απαιτείται αποκλειστικά για τις online υπηρεσίες τους, που αν θέλεις ΔΕΝ τις χρησιμοποιείς – δεν σε εμποδίζει τίποτα να πάρεις ένα tablet και να το χρησιμοποιείς αποκλειστικά ως… ebook reader. Λέμε τώρα. Το σημαντικό, όμως, είναι πως σε αυτές τις συσκευές το όποιο “activation” εμπεριέχεται ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ τη χρηση και τα πάγια τους. Π.χ. μπορούν “να στο ενεργοποιήσουν” απευθείας από το κατάστημα που το αγοράζεις, και η χρήση τους είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την πρόσβαση στο Internet – από την άποψη πως ΤΑ ΙΔΙΑ εμπεριέχουν όλα όσα χρειάζονται “για να έχουν πρόσβαση”. Για να δω ένα παιχνίδι, ένα οποιοδήποτε παιχνίδι, να πωλείται α) πακέτο με σύνδεση και β) με συνοδεία router και… καλωδίου προς τον OTE, και μετά τα λέμε :-P

 • 2. Μάλλον πρέπει να ξαναγράφω τα ίδια, γιατί κάτι σου ξεφεύγει. ΚΑΙ σε εκείνο το θέμα ξεκινούσα με το “Ναι, το Always on ΕΙΝΑΙ μ*λ*κια ΑΛΛΑ…” που προφανώς πρέπει να το κάνω copy/paste.
  Για το Diablo δεν είδες, μήπως είδες για το -νέο- SimCity;
  Σου είπα η λύση σου είναι, απλά να ΜΗΝ πάρεις το προϊόν. Αν η εκάστοτε εταιρία δει πως με την κίνηση αυτή χάνει χρήματα, θα αναδιπλωθεί [θυμήσου Ubisoft & Uplay πχ.].

 • ducklord

  Συγγνώμη δηλαδής, αλλά ΠΟΥ είδες την Ubisoft, που δίνεις ως παράδειγμα, να έχει αναθεωρήσει; Με το επερχόμενο Assassin’s Creed 4 – απο τους σημαντικότερους τίτλους της – να θέλει always-on; Όσο για το νέο Sim City, ναι, ανεπίσημα και παράνομα. Δηλαδή, πληρώνεις κάτι, το αποκτάς (λέμε τώρα) νόμιμα, και μετά πρέπει να γίνεις παράνομος για να το χρησιμοποιήσεις.

  Η δε “διαφωνία” σου συνήθως περιορίζεται σε μια, άντε δυο γραμμές σε κάθε μήνυμα σου, όπου μετά… με ψέλνεις για το ότι κάνω λάθος και δεν καταλαβαίνω. Ε, σόρυ ρε Blackfox, αλλά το νόημα χάνεται μέσα στο πλήθος των “έχουν δίκιο οι εταιρείες και εσύ λάθος”. Πάρε παράδειγμα αυτό που μόλις έγραψες: 7 λέξεις (μετρημένες) που λένε “ναι, είναι βλακεία το always-on, ΑΛΛΑ…”, αφήνοντας να εννοηθεί (λόγω του “αλλά” στο τέλος) πως εντάξει, δεν είναι και τόσο τραγικό, και αμέσως μετά συνεχίζεις με μια φράση που υποννοεί πως ΕΓΩ δεν βρήκα λύση για να παίξω offline το Diablo III, μα υπάρχει (“Για το Diablo _δεν είδες_, _μήπως είδες_ για το -νέο- SimCity”, που αφήνει να εννοηθεί πως ΕΓΩ “δεν είδα”, αλλά μάλλον κάποιος άλλος, κάπου, κάπως, “είδε”).

 • Που είδα την Ubi; Σε προηγούμενο Assasin -δεν θυμάμαι σε ποιό ακριβώς- που, απλά οι χρήστες την έστειλαν να πα να… κι έτσι δεν χρησιμοποίησε το uplay.
  Αν δεν, δε, καταλαβαίνεις το “είναι βλακεία το Always on” και επιλέγεις να κολλήσεις στο “ΑΛΛΑ” ενώ προσπαθώ να σου εξηγήσω πως “φωνάζεις” για κάτι που δεν μπορείς να καθορίσεις/ζητήσεις, τι άλλο να πω;
  Η εταιρία αποφασίζει, πως να το κάνουμε. Δεν είπα πως δεν είναι τραγικό ή οτι συμφωνώ, αλλά πες μου, πέραν από “μποϊκοτάζ”/”petition” τι προτείνεις; Να πάμε να διαδηλώσουμε στη Sony ή στην MS;
  Πιστεύω -επιτέλους- να έγινα κατανοητός.

 • ducklord

  Βρε, συμφωνώ μαζί σου, αλλά εξήγησε μου από την άλλη, εσύ ΠΟΥ δείχνεις πως “αντιδράς”, όταν ΚΑΘΕ-ΚΑΤΑΡΑΜΕΝΗ-ΦΟΡΑ που θα αναφέρω πως διαφωνώ με το always-on, έρχεσαι να αφήσεις σχόλιο για να μου επισημάνεις πως “ό,τι και να λέω δεν έχει σημασία”;! Το να αφήνεις συνέχεια σχόλια σε κάποιον που αντιδρά με μια απόφαση, δηλώνοντας πως διαφωνείς με ό,τι λέει, αυτομάτως δείχνει πως συμφωνείς με την εταιρεία (δυο αρνητικά μας δίνουν ένα θετικό – απλά μαθηματικά). Και κάααθε φορά πρέπει να κάνουμε την ίδια συζήτηση, για να καταλήγουμε στο ό,τι συμφωνούμε, και πως “δεν εννοούσες με το σχόλιο σου πως συμφωνείς με τις εταιρείες, αλλά ήθελες απλά να επισημάνεις πως είναι δικαίωμα τους να κάνουν ό,τι θέλουν”. Σώπα. We know.

  Όσο για το “γιατί φωνάζω”, διότι ίσως μέσα από όσα “φωνάζω” ένας, δυο, Χ άνθρωποι που θα πέσουν σε ένα ποστάκι/σχόλιο με την άποψη μου, να σκεφτούν απο μια διαφορετική οπτική κάτι που ίσως αγνοούσαν. Και να συνειδητοποιήσουν πως τους εκμεταλλεύονται, ενώ δεν το έχουν καταλάβει. Έχεις χωνέψει πως δίπλα μας, εδώ-και-τώρα, ζει μια γενιά ανθρώπων, αρκετά νεότερων, που δεν γνωρίζουν, για παράδειγμα, πως “multiplayer με φίλους” γινόταν να παίξεις και με δυο υπολογιστές δίπλα-δίπλα σε Lan; Πως μεγαλώνει μια ολόκληρη γενιά ανθρώπων που θεωρεί αυτονόητο το να μην έχει δικαιώματα σε ό,τι “αγοράζει”, και στην οποία το “αγοράζω” παρουσιάζεται ταυτόσημο με το “νοικιάζω”; Δεν έχω ψευδαισθήσεις πως εγώ θα αλλάξω τον κόσμο και θα τους ανοίξω τα μάτια, αλλά γαμώτο ρε Διονύση, δεν καταλαβαίνεις πως με το να σκύβεις το κεφάλι και να αποδέχεσαι μια κατάσταση βοηθάς στη διαιώνιση της;

 • Πραγματικά δεν θέλω να το αναλύσω περαιτέρω. Έλεος…
  Κολλάς σε ένα κομμάτι της “υπολογιστικής νοοτροπίας” όταν -ειδικά στην Ελλάδα- είναι τελείως λάθος.
  Διαβάζουμε εγχειρίδιο;
  Όρους χρήσης;