Στα τσακίδια το iPhone!

elop-pissed

ΟΚ, δεν το είπε, αλλά ίσως να το σκέφτηκε ο πρόεδρος της Nokia, ο οποίος σε τηλεοπτική του συνέντευξη, πέταξε ένα iPhone στο πάτωμα…

Αυτή είναι από τις “ειδησούλες” που αποτελούν το αλατοπίπερο της τεχνολογικής αγοράς. Σίγουρα είναι από τις ειδήσεις που ευχαρίστως το Star θα ανέφερε στα “Νέα” του, ή εκείνος ο έγκριτος (αχεμ…) δημοσιογράφος που μαζεύει όλο το απάνθισμα (αχέμ, αχέμ…) του YouTube και των social media κάθε μέρα και τo βγάζει στο τέλος του απογευματινού δελτίου του Ευαγγελάτου.

Τέλος πάντων, επί του προκειμένου, σε τηλεοπτική του συνέντευξη στη φινλανδική τηλεόραση, ο πρόεδρος της Nokia, Stephen Elop, αποφεύγει έντεχνα τις επίμονες ερωτήσεις του δημοσιογράφου περί της επικείμενης παρουσίασης του νέου Windows 8 Phone, Nokia 928. Ο Elop προτιμά να εκθειάσει τις αρετές του budget phone Nokia 620, το οποίο θεωρεί ότι αποτελεί θαυμάσια εναλλακτική πρόταση έναντι του iPhone.

Α, το iPhone… στην επόμενη σκηνή, ο δημοσιογράφος βγάζει από το τσεπάκι του το δικό του Αϊφόνι, στη θέα του οποίου ο Elop αναφωνεί “τι ντροπιαστικό!”, αρπάζοντάς το και εκσφενδονίζοντυάς το στο πάτωμα. Ο ψύχραιμος δημοσιογράφος δεν πτοείται και συνεχίζει να ρωτά για το 928, δηλώνοντας ότι δεν θέλει πια iPhone και ενδιαφέρεται προσωπικά να μάθει για το 928, βολιδοσκοπώντας την αγορά του -μπας και εκμαιεύσει κάποια πληροφορία.

Για να είμαστε δίκαιοι, ο πρόεδρος της Nokia ήταν ιδιαίτερα ευπρεπής. Παρά το πλατύ χαμόγελο του, ωστόσο, σίγουρα η πάλαι ποτέ κραταιά Nokia τα έχει βρει σκούρα εξαιτίας του iPhone, αλλά, θα έλεγα πολύ περισσότερο, λόγω του τσουνάμι που ακούει στο όνομα Android: ήδη 7 στα 10 smartphones που πωλούνται υπολογίζεται ότι τρέχουν Android, ενώ το ποσοστό της Apple κυμαίνεται γύρω στα 19%. Τα Winbdows Phones είναι πολύ πίσω και παρότι τον τελευταίο καιρό οι πωλήσεις τους σημείωσαν κάθετη άνοδο, σχεδόν 100%, το συνολικό μερίδιο της αγοράς παραμένει πολύ χαμηλά, ούτε καν στο 3%.

Η Nokia έχει επενδύσει το μέλλον της στο moble λειτουργικό της Microsoft και δεν ξέρω αν θα της βγει σε καλό. Τα καινούρια “μηχανάκια” με Windows Phone 8 φαίνεται ότι έχουν δώσει νέα πνοή στη σειρά των Nokia Lumia: οι πωλήσεις στο πρώτο τρίμηνο του ’13 φαίνεται να έχουν ξεπεράσει τα 4 εκατομμύρια παγκοσμίως και η Nokia περιορίζει ολοένα και περισσότερο τη “χασούρα” της, αφού τον τελευταίο καιρό σημειώνει συνεχώς αρνητικό πρόσημο στους ισολογισμούς της.

Παρά τα αστειάκια και τα πλατιά χαμόγελα λοιπόν, ο Elop ψιλοαγχώθηκε και σβούριξε κανονικά το iPhone, ενδεικτικό της πίεσης που αισθάνεται. Δύσκολοι οι καιροί, σύντροφοι…

Από το 2001, ο διάσημος (...) συντάκτης τεχνολογίας Λάμπρος Γεωργογάλας καταπολεμά τον σκοταδισμό και την ημιμάθεια, διδάσκοντας στους Έλληνες συμπατριώτες του τα μυστικά της υψηλής τεχνολογίας. Κατόπιν βάναυσης απαγωγής από εξωγήινους, και ηρωϊκής απόδρασης, αισιοδοξεί πως θα γίνει κυρίαρχος του σύμπαντος.