Η Google προστατεύει τις πατέντες (και… τα νώτα της)

Ως φανατικός υπέρμαχος του Open Source (…όπου τη συμφέρει!), η Google ανακοίνωσε την νέα προσπάθεια Open Patent Non-Assertion Pledge, για καλύτερη συνύπαρξη open source και… πατεντών.

Πρόκειται για μια προσπάθεια της Google κατά την οποία θα διαθέτει ανοιχτά, ελεύθερες και δίχως περιορισμούς κάποιες πατέντες της, επιτρέποντας τη χρήση των τεχνολογιών και μεθόδων που περιγράφονται σε αυτές δίχως χρεώσεις, δίχως την… επικείμενη απειλή πως θα τρέξει, όποιον τις χρησιμοποιήσει, στα δικαστήρια. Διότι αυτό τυγχάνει μια από τις σύγχρονες… κατάρες της τεχνολογίας: καθετί καινούργιο αναπόφευκτα πατά σε υπάρχουσες τεχνολογίες, και όταν κάποιες από αυτές έχουν καταχωρηθεί από τρίτους, συχνά-πυκνά ακολουθούν μηνύσεις.

Quote:

Γιατί αντέγραψες τη δική μου ιδέα για να βγάλεις εσύ χρήματα;

…και τέτοια χαριτωμένα. Η Google, λοιπόν, ξεκίνησε απελευθερώνοντας τις πατέντες για το Hadoop, ένα σύστημα που διαμοιράζει το φόρτο εργασίας μιας διαδικασίας σε πολλούς υπολογιστές, το οποίο χρησιμοποιείται κατά κόρον σε μεγάλα projects και δίκτυα, ακόμη και από μεγάλους ανταγωνιστές της εταιρείας – μάλλον σας λένε κάτι τα ονοματάκια Microsoft και Apple.

Ανοίγοντας τις πατέντες της η Google μοιάζει να λέει εγώ έκανα την πρώτη κίνηση και ήρθα με… δώρα. Για να δούμε τι θα κάνετε εσείς. Κρατά, όμως, και μια… πισινή – και η αλήθεια είναι πως η κίνηση είναι έτσι σχεδιασμένη ώστε να είναι αρκετά βολική για την εταιρεία: από τη μια ανοίγει μια τεχνολογία της που ήδη ήταν και αντιμετωπιζόταν ως ανοιχτή, από την άλλη προσεγγίζει τους χρήστες του Internet και τους οπαδούς της τεχνολογίας (που δεν πολυσυμπαθούν τις πατέντες) και, ταυτόχρονα, δείχνει πως είναι πιο open και προσιτή από τους ανταγωνιστές της, και πως όντως θέλει το συνολικό καλό της ανθρωπότητας (εγώ απελευθερώνω τις πατέντες μου και δεν προσπαθώ να κερδίσω από αυτές). Αλλά, βέβαια, από τι στιγμή που δεν βλέπουμε ΟΛΕΣ τις πατέντες τις στο OPN Pledge, ναι μεν δίνει την εντύπωση πως είναι καλύτερη, ή, έστω, πιο open από τους ανταγωνιστές της, μα όχι και… Άγια: που είναι οι πατέντες για μεθόδους αναζήτησης; Για το Google Glass; Για οτιδήποτε θα μπορούσε να περιμένει πως θα τις φέρει έσοδα, και πως αν της το έθιγαν, θα μπορούσε να τρέχει τους ανταγωνιστές της στα δικαστήρια;

Μάλλον είναι δε αναμενόμενο πως η Google αναφέρει και μια δικλείδα ασφαλείας, ένα ναι μεν αλλά: ναι, οι πατέντες υπό το OPN Pledge θα είναι ελεύθερες, αλλά μέχρι να αποφασίσει κάποιος άλλος να κινηθεί εναντίον της. Τότε, η Google διατηρεί το δικαίωμα να τις… ξανακλείσει, και να τις χρησιμοποιήσει ως όπλα εναντίον του. Πες πως, για παράδειγμα, η Apple, που χρησιμοποιεί το Hadoop στα δίκτυα της, στρέφεται κατά της Google για μια πατέντα που αφορά σε οθόνες smartphones. Τότε, η Google διατηρεί το δικαίωμα να… ξε-ανοίξει (ξαφνικά, είναι τόσο μα τόσο διαφορετικό από το “να κλείσει”) τις πατέντες που μπορεί να χρησιμοποιήσει κατά τις Apple, και… Και να τις χρησιμοποιήσει κατά της Apple. Που θα φαίνεται και η κακή. Γιατί δεν άνοιξε τις δικές της πατέντες.

Περισσότερο κολπάκι win-win, λοιπόν, και όχι πραγματική… αγάπη για την εξέλιξη της τεχνολογίας και υπεράσπιση της ελευθερίας μας, η κίνηση της Google. Και φαίνεται πιο οικεία προς τους χρήστες, και πιο φιλική, και πιο open (source), και… καλή, αντίθετα με τις κακές, κακές εταιρείες που εκμεταλλεύονται πατέντες, αλλά και διατηρεί το δικαίωμα να τραβήξει το χαλί κάτω από τα πόδια οποιουδήποτε τολμήσει να της επιτεθεί.

...γνωστός και ως Οδυσσέας Κουράφαλος, αρχικός υπεύθυνος για το unregistered. Συντάκτης, γραφίστας, "μαλτιμηντιάς", φανατικός της science fiction και των αστείων γατιών στου ιντερνέτ. "Δηλώνω graphics whore" (παίζω Ms. Pac-Man στο MAME με 2xSAL και το πρώτο Max Payne με FXAA antialiasing). Load "unreg*",8,1.