Τί είναι τελικά το Microsoft “Blue”;

SurfaceHD
Φαίνεται ότι είναι κάτι πολύ περισσότερο από ένα μεγάλο update των Windows 8.

Το σενάριο το έχουμε ξαναδεί στο παρελθόν, όταν η Microsoft, στα μέσα της δεκαετίας του 2000 έθετε τις βάσεις για την μετά-XP εποχή, ανανεώνοντας το προγραμματιστικό υπόβαθρο του software της. Όσον αφορά το desktop, η έκφραση εκείνου του project ήταν τα Windows Vista και το Office 2007 (με το νέο graphics foundation, το ribbon, το νέο file system, μοντελο drivers και άλλες δομές) για να ακολουθήσει νέο .Net framework, Visual Studio .Net και φυσικά εργαλεία για ανάπτυξη εφαμρογών, web apps και databases.

Επί της ουσίας, όλο αυτό το project κινούνταν στα πλαίσια της ανανέωσης των προϊόντων της και της ανανέωσής τους, με την πάροδο του “φυσικού” τους κύκλου ζωής. Τώρα όμως η κατάσταση έχει περιπλακεί και το φάσμα των εφαρμογών έχει εξαπλωθεί πέρα από το κλασσικό computing: τώρα η Microsoft θέλει να ενώσει τα πάντα κάτω από μια κοινή ομπρέλα και να συμπεριλάβει τόσο τη mobile πλατφόρμα των Windows Phones και των Windows RT, αλλά και των υπηρεσιών gaming και media του Xbox Live.

Όλο αυτό το πλαίσιο συνιστά το επόμενο βήμα ενοποίησης, με την κωδική ονομασία “Blue”: ενός εσωτερικού project της Microsoft, το οποίο θα εκδηλώνεται από εδώ και στο εξής με διαφορετικό τρόπο για κάθε κατηγορία προϊόντος (Windows, Windows Server, Windows Azure, Visual Studio). Για παράδειγμα, στα Windows 8, το project Blue θα αφορά όντως ένα τεράστιο update με πολλές προσθήκες, αλλαγές και τροποποιήσεις, αλλά θα αποτελεί μονάχα ένα μικρό μέρος του συνολικότερου σχεδίου της εταιρείας που είναι να παρουσιάσει ένα ενιαίο “οικοσύστημα” συσκευών, εφαρμογών και υπηρεσιών, στα πρότυπα της Apple, αλλά με μεγαλύτερο βεληνεκές, καθώς δεν θα περιλαμβάνει μόνο end-products, αλλά και όλο το φάσμα των εργαλείων ανάπτυξης, με αιχμή του δόρατος βέβαια το Visual Studio.

Λεπτομέρειες για τα επί μέρους στοιχεία του project Blue θα διαρρέουν φυσικά σταδιακά, αλλά οπωσδήποτε τα αποκαλυπτήρια θα γίνουν στο επόμενο μεγάλο συνέδριο της Microsoft με την επωνυμία “Build” που θα γίνει στο Σαν Φρασίσκο, από τις 26 μέχρι τις 28 Ιουνίου.

Από το 2001, ο διάσημος (...) συντάκτης τεχνολογίας Λάμπρος Γεωργογάλας καταπολεμά τον σκοταδισμό και την ημιμάθεια, διδάσκοντας στους Έλληνες συμπατριώτες του τα μυστικά της υψηλής τεχνολογίας. Κατόπιν βάναυσης απαγωγής από εξωγήινους, και ηρωϊκής απόδρασης, αισιοδοξεί πως θα γίνει κυρίαρχος του σύμπαντος.