Η Kaspersky αποκαλύπτει παγκόσμιο κύκλωμα κατασκοπείας

Kaspersky-Lab-Logo

Λες και βγήκε από ταινία του Hollywood, η επιχείρηση Κόκκινος Οκτώβρης είναι ένα κύκλωμα ψηφιακής κατασκοπείας σε παγκόσμια κλίμακα.

Η κυρίαρχη εταιρεία ασφαλείας, Kaspersky, αποκάλυψε τα αποτελέσματα της έρευνας της όσον αφορά στο μεγαλύτερο σύγχρονο κύκλωμα ψηφιακής κατασκοπείας, που απλώνεται από άκρη σε άκρη στον κόσμο.

Η επιχείρηση Κόκκινος Οκτώβρης δρα εδώ και πέντε χρόνια σε όλο τον πλανήτη, έχοντας παρεισφρήσει επιτυχώς σε ερευνητικά κέντρα, διπλωματικούς και κρατικούς οργανισμούς. Σε υπολογιστές, δίκτυα, κινητά. Σιωπηλά, αντλούσε πληροφορίες από στόχους που βρίσκονταν κυρίως σε Ανατολική Ευρώπη, Ρωσία και κεντρική Ασία, καθώς και σε Δυτική Ευρώπη και Βόρεια Αμερική. Ή, μάλλον… Αντλεί, αφού δεν έχει σταματήσει.

Η Kaspersky έσπασε την αναφορά της σε δυο δημοσιεύσεις και, ως τώρα, έχει αναρτήσει μόνο την πρώτη, στην οποία ζωγραφίζει την ταυτότητα του Κόκκινου Οκτώβρη. Στη δεύτερη, που θα ακολουθήσει, θα εμβαθύνει σε τεχνικές λεπτομέρειες για τη λειτουργία του… project. Για την ώρα έχει αποκαλύψει πως:

Κλεμμένες πληροφορίες από της προαναφερθείσες πηγές έχουν χρησιμοποιηθεί π.χ. για την ανάκτηση κωδικών και την απόκτηση πρόσβασης σε άλλους υπολογιστές και δίκτυα (από όπου αντλήθηκαν). Ο Κόκκινος Οκτώβρης αποτελείται από ένα τεράστιο δίκτυο μολυσμένων υπολογιστών. Περισσότερα από 60 domain names, καταχωρημένα σε πολλές και διαφορετικές χώρες, δίνουν πρόσβαση στους διαχειριστές του δικτύου και επιτρέπουν τον έλεγχο του από πολλαπλά σημεία, δυσκολεύοντας τον εντοπισμό τους.

Page 1 of 212
...γνωστός και ως Οδυσσέας Κουράφαλος, αρχικός υπεύθυνος για το unregistered. Συντάκτης, γραφίστας, "μαλτιμηντιάς", φανατικός της science fiction και των αστείων γατιών στου ιντερνέτ. "Δηλώνω graphics whore" (παίζω Ms. Pac-Man στο MAME με 2xSAL και το πρώτο Max Payne με FXAA antialiasing). Load "unreg*",8,1.