Άνοιξε τις πύλες του το Mega (…upload 2)

Το… sequel του Megaupload, του Kim Dotcom, βρίσκεται πια ανάμεσα μας. Και, δυστυχώς, μάλλον… παραείναι beta.

Mega - by Kim Dotcom

Mega 001Ας αρχίσουμε εξαρχής με τα θετικότερα από όλα τα χαρακτηριστικά του Mega. Πρώτο, πως δίνει 50GBs δωρεάν χώρου αποθήκευσης ως minimum, στους δωρεάν λογαριασμούς του – τυράκι για να σε πείσει να δίνεις από 10 ευρώ το μήνα για να ανεβάσεις το όριο στα 500GBs και βάλε. Δεύτερο, πως διαθέτει την καλύτερη κρυπτογράφηση από κάθε υπηρεσία του είδους, και έτσι, θεωρητικά, τα αρχεία κάθε χρήστη είναι υπερασφαλή – και μπορούν να βρεθούν μόνο στα χέρια όποιου τα έχει δώσει, μέσω του ψηφιακού τους link, ο ίδιος ο χρήστης. Και εδώ τελειώνουν τα θετικά.

Πρώτο αρνητικό, η εμμονή του Mega με τον Chrome της Google. Μπορεί να είναι ιδιαίτερα δημοφιλής, μα δεν είναι ο μοναδικός browser. Αυτό, όμως, δεν είναι σημαντικό. Σημαντικό είναι αυτό που, αναγκαστικά, τοποθετούμε σε προσωπικό πλαισιάκι, αφού ίσως οφείλεται αποκλειστικά στην… αιώνια γκαντεμιά του γράφοντος:

Ody's thoughts

Όσες φορές και αν δοκίμασα, με όποιον browser και αν δοκίμασα, σε τρεις διαφορετικούς υπολογιστές, σε… δυο διαφορετικά σπίτια, από δυο εντελώς διαφορετικές συνδέσεις, διαφορετικούς πάροχους, διαφορετικά λειτουργικά συστήματα, το Mega μου πάγωσε στο 5% του upload. Του πρώτου αρχείου. Χωρίς να συνεχίσει ποτέ στον ένα από τους υπολογιστές. Σε περίπτωση εντελώς διαφορετικού περιβάλλοντος-σύνδεσης-υπολογιστή-λειτουργικού συστήματος, έγινε το εξής παράδοξο – που έχει ακριβώς το ίδιο αποτέλεσμα: το upload πάγωνε γύρω στο 4% – 5%, μετά συνέχιζε ως το 6% – 8% και… πάμε πάλι από το 2% – 3%. Υποθέτω πως προσπαθούσε να… πιάσει μέσο όρο 5% και εδώ για να με ικανοποιήσει με μια ταυτόσημη αποτυχία.

Mega 002Όπως καταλαβαίνετε, μετά από το παραπάνω δεν ήταν εύκολη η αντικειμενική κριτική της υπηρεσίας. Πρόσθετα προβλήματα, πως για την ώρα δεν παρέχει client όπως τα δημοφιλέστερα DropBox / Google Drive, ενώ δεν φαίνονται (τουλάχιστον, δεν είδα προσωπικά) να υπάρχουν clients για smartphones / tablets.

Αυτό, λοιπόν, είναι τώρα το Mega. Ήδη δείχνει πολλά υποσχόμενο, αλλά, όπως είναι αυτή τη στιγμή, μάλλον απέχει από το χαρακτηρισμό της… επανάστασης του Internet.

...γνωστός και ως Οδυσσέας Κουράφαλος, αρχικός υπεύθυνος για το unregistered. Συντάκτης, γραφίστας, "μαλτιμηντιάς", φανατικός της science fiction και των αστείων γατιών στου ιντερνέτ. "Δηλώνω graphics whore" (παίζω Ms. Pac-Man στο MAME με 2xSAL και το πρώτο Max Payne με FXAA antialiasing). Load "unreg*",8,1.