Ανταλλαγή αρχείων μέσω… video;!

Κατά τη Fujitsu, στο μέλλον θα ανταλλάζουμε αρχεία ανάμεσα στον υπολογιστή και το smartphone γράφοντας video από την οθόνη τους.

Old VHS

Η νέα πρόταση της Fujitsu, όσον αφορά στην ανταλλαγή αρχείων ανάμεσα σε δυο συσκευές, ακούγεται κομματάκι περίεργη μα στην πράξη αποτελεί έναν έξυπνο συνδυασμό τεχνολογιών που υπάρχουν εδώ και δεκαετίες. Πρακτικά, το μόνο που θα χρειάζεται ώστε π.χ. να μεταφέρει κανείς ένα αρχείο από τον υπολογιστή στο smartphone του θα είναι να… σημαδέψει την οθόνη του υπολογιστή με το smartphone του και να γράψει σε βιντεάκι ένα-βιντεάκι-που-ήδη-προβάλλεται-σε-αυτήν.

Ουσιαστικά, η λογική της προσέγγισης έχει ως εξής: ειδικό λογισμικό στον υπολογιστή θα μπορεί να δημιουργήσει ένα βιντεάκι-ταυτότητα, λίγων δευτερολέπτων, που θα περιγράφει τόσο το ποιος είναι ένας υπολογιστής, ποια η θέση του σε ένα δίκτυο (ώστε να είναι γνωστό πώς να είναι προσβάσιμος), καθώς και το πού βρίσκεται και ποιο είναι το αρχείο. Όλα αυτά θα κωδικοποιούνται με τρόπο όχι και τόσο διαφορετικό από τα QR codes που ήδη γνωρίζουμε, με pixels που αντιστοιχούν στις προαναφερθείσες πληροφορίες να… χορεύουν σε συγκεκριμένες θέσεις στο βιντεάκι. Στη συνέχεια, ο χρήστης, σημαδεύοντας την οθόνη με το smartphone του, θα μπορεί να γράφει αυτό το βιντεάκι, και με τη σειρά του, λογισμικό στο ίδιο το smartphone θα το αναλύει, θα αποκωδικοποιεί τα pixels και, άρα, θα γνωρίζει πώς να συνδεθεί, σε ποιον υπολογιστή να συνδεθεί και ποιά αρχεία να ζητήσει από αυτόν.

Όλα τα παραπάνω φαίνονται… ψαγμένα και περίεργα, μα αν το καλοσκεφτεί κανείς, το μόνο που θα χρειάζεται να κάνει ο ίδιος ο χρήστης είναι να επιλέξει κάποια αρχεία από τον υπολογιστή του και να επιλέξει πως θέλει να τα μοιραστεί με το smartphone του και, στη συνέχεια, απλά να σημαδέψει με αυτό την οθόνη και να πατήσει ένα πλήκτρο.

Ody's thoughts

Απορίας άξιο, όμως: αυτό δεν προϋποθέτει εξαρχής ένα βήμα παραπάνω, που εμπεριέχει το ίδιο το smartphone, τη στιγμή που λύσεις σαν το Dropbox ή το Google Drive απλά ζητούν να ρίξεις τα αρχεία σε ένα συγκεκριμένο φάκελο; Επιπλέον, η λύση θα μπορούσε να κωδικοποιεί οπτικά το αρχείο ως μια σειρά QR codes – αν ακούγεται… εξωγήινο, και όμως, έχουν υπάρξει αντίστοιχες λύσεις οπτικής αποθήκευσης αρχείων στο παρελθόν, όπως το… Video Backup System για την πάλαι ποτέ ένδοξη Amiga, που μπορούσε να αποθηκεύει αρχεία και φακέλους ως… βιντεάκια σε κασέτες VHS! Αντί η λύση της Fujitsu να αποτελεί το πρώτο βήμα για την έναρξη μιας σύνδεσης ανάμεσα στο κινητό και τον υπολογιστή, θα μπορούσε να κωδικοποιεί και οπτικοποιεί επί της οθόνης τα ίδια τα αρχεία, ώστε γράφοντας το βιντεάκι από την οθόνη του PC στην κάμερα του κινητού, αυτομάτως να έχει μεταφερθεί και το αρχείο – το οποίο, και πάλι με ειδικό λογισμικό, να μπορεί να αλιευθεί από το καταγεγραμμένο βιντεάκι και μετατραπεί-και-πάλι-σε-κανονικό-αρχείο, κάπου στον αποθηκευτικό χώρο του κινητού. Μάλλον δεν το καλοσκέφτηκε η Fujitsu… Πόσα κερδίζω για την πρωτότυπη ιδέα μου (που βασίστηκε σε τεχνολογίες 25 ετών);!;

...γνωστός και ως Οδυσσέας Κουράφαλος, αρχικός υπεύθυνος για το unregistered. Συντάκτης, γραφίστας, "μαλτιμηντιάς", φανατικός της science fiction και των αστείων γατιών στου ιντερνέτ. "Δηλώνω graphics whore" (παίζω Ms. Pac-Man στο MAME με 2xSAL και το πρώτο Max Payne με FXAA antialiasing). Load "unreg*",8,1.