Το πρώτο poster για τη νέα περιπέτεια του Riddick

Το Pitch Black ήταν μια απρόσμενη επιτυχία. Το μεγαλύτερου budget sequel, Chronicles of Riddick, κομματάκι… τραγικό. Ο Vin Diesel επιστρέφει σε μια τρίτη συνέχεια. Και να η αφίσα.

Για όσους δεν τον θυμούνται ως χαρακτήρα, ο Riddick είναι ένας Furion, ένας ανθρωπόμορφος εξωγήινος σε ένα σύμπαν εξωγήινων, ένας επικηρυγμένος κακοποιός, που συνδυάζει ευφυΐα και ταχύτατα αντανακλαστικά με… μούσκουλα και τη δυνατότητα να βλέπει στο σκοτάδι. Αυτό ήταν αρκετά βολικό στην πρώτη ταινία όπου τον γνωρίσαμε, πριν ακόμη ο Mr. Fast-and-the-Furious Vin Diesel γίνει γνωστός, αφού βρισκόταν ανάμεσα σε άλλους… κατατρεγμένους, στην επιφάνεια ενός έρημου πλανήτη, τη μέρα που γινόταν μια έκλειψη και των τριών ήλιων του. Και όταν είχε σκοτάδι στον συγκεκριμένο πλανήτη, πτεροδακτυλοειδείς (ουφ!) σαρκοβόροι εξωγήινοι έβγαιναν στη γύρα καταβροχθίζοντας ό,τι είχε κρέας επάνω του. Ο βλέπω-στο-σκοτάδι, αλλά κατά τα άλλα κακοποιός Riddick, ήταν η μόνη ελπίδα των μη-κακοποιών που, άθελα τους, είχαν βρεθεί δίπλα του και αναγκαστικά θα έπρεπε να βασιστούν σε αυτόν για τη σωτηρία τους.

Αυτό ήταν το εξαιρετικό Pitch Black, μια low budget ταινία επιστημονικής φαντασίας που, σε σχέση με το budget της, γνώρισε τεράστια επιτυχία και απέκτησε φανατικούς οπαδούς – παράλληλα καθιερώνοντας τον Vin Diesel ως action star.

Το sequel, The Chronicles of Riddick… Εμ… Να μην το ξεχάσουμε καλύτερα; Με σχεδόν τετραπλάσιο budget, προσπάθησε να συμπυκνώσει σε σχεδόν δυόμιση ώρες ταινίας ένα σενάριο που χρειαζόταν ολόκληρη τηλεοπτική σειρά για να ξεμπλεχτεί, παίρνοντας την ιδέα του αντιήρωα-κακοποιού-που-βλέπει-στο-σκοτάδι και αλλάζοντας την στον κατατρεγμένο εξωγήινο που μαχόταν με άλλους εξωγήινους που είχαν επαφές με το βασίλειο του θανάτου και είχαν φτιάξει μια αυτοκρατορία σαν αυτή των Harkonnen στο Dune του Frank Herbert που…

Ody's thoughts

Και εδώ σταματάω. Ήδη κατάντησε κουραστικό. Αν αντέχετε, και θέλετε περισσότερα, απλά, δείτε την ταινία.

Το νέο Riddick, λοιπόν, είναι μια επιστροφή στις ρίζες για τον αντιήρωα, και βρισκόταν στα χαρτιά εδώ και χρόνια. Και πάλι με χαμηλό budget (λογικό, μετά την αποτυχία της δεύτερης ταινίας), και πάλι εστιάζοντας σε λίγους και καλούς χαρακτήρες, και πάλι ξεχνώντας τα… λούσα και δίνοντας έμφαση στις βρώμικες μάχες ματσό-άντρα-με-ματσό-άντρα (ή και ματσό-άντρα-με-όχι-και-τόσο-ματσό-εξωγίνους), το νέο Riddick (σκέτο Riddick) είναι η κατάληξη της τριλογίας του αντιήρωα, και αν είναι έστω και λίγο παρόμοιο με την πρώτη ταινία, θα είναι καλό.

Για την ώρα, πάντως, υπάρχει μόνο η αφίσα που είδατε παραπάνω, η οποία, ναι, ως ατμόσφαιρα, παραπέμπει και πάλι στην πρώτη ταινία. Όχι και άσχημη.

...γνωστός και ως Οδυσσέας Κουράφαλος, αρχικός υπεύθυνος για το unregistered. Συντάκτης, γραφίστας, "μαλτιμηντιάς", φανατικός της science fiction και των αστείων γατιών στου ιντερνέτ. "Δηλώνω graphics whore" (παίζω Ms. Pac-Man στο MAME με 2xSAL και το πρώτο Max Payne με FXAA antialiasing). Load "unreg*",8,1.