Το πρώτο poster για τη νέα περιπέτεια του Riddick

Το Pitch Black ήταν μια απρόσμενη επιτυχία. Το μεγαλύτερου budget sequel, Chronicles of Riddick, κομματάκι… τραγικό. Ο Vin Diesel επιστρέφει σε μια τρίτη συνέχεια. Και να η αφίσα.

Για όσους δεν τον θυμούνται ως χαρακτήρα, ο Riddick είναι ένας Furion, ένας ανθρωπόμορφος εξωγήινος σε ένα σύμπαν εξωγήινων, ένας επικηρυγμένος κακοποιός, που συνδυάζει ευφυΐα και ταχύτατα αντανακλαστικά με… μούσκουλα και τη δυνατότητα να βλέπει στο σκοτάδι. Αυτό ήταν αρκετά βολικό στην πρώτη ταινία όπου τον γνωρίσαμε, πριν ακόμη ο Mr. Fast-and-the-Furious Vin Diesel γίνει γνωστός, αφού βρισκόταν ανάμεσα σε άλλους… κατατρεγμένους, στην επιφάνεια ενός έρημου πλανήτη, τη μέρα που γινόταν μια έκλειψη και των τριών ήλιων του. Και όταν είχε σκοτάδι στον συγκεκριμένο πλανήτη, πτεροδακτυλοειδείς (ουφ!) σαρκοβόροι εξωγήινοι έβγαιναν στη γύρα καταβροχθίζοντας ό,τι είχε κρέας επάνω του. Ο βλέπω-στο-σκοτάδι, αλλά κατά τα άλλα κακοποιός Riddick, ήταν η μόνη ελπίδα των μη-κακοποιών που, άθελα τους, είχαν βρεθεί δίπλα του και αναγκαστικά θα έπρεπε να βασιστούν σε αυτόν για τη σωτηρία τους.

Αυτό ήταν το εξαιρετικό Pitch Black, μια low budget ταινία επιστημονικής φαντασίας που, σε σχέση με το budget της, γνώρισε τεράστια επιτυχία και απέκτησε φανατικούς οπαδούς – παράλληλα καθιερώνοντας τον Vin Diesel ως action star.

Το sequel, The Chronicles of Riddick… Εμ… Να μην το ξεχάσουμε καλύτερα; Με σχεδόν τετραπλάσιο budget, προσπάθησε να συμπυκνώσει σε σχεδόν δυόμιση ώρες ταινίας ένα σενάριο που χρειαζόταν ολόκληρη τηλεοπτική σειρά για να ξεμπλεχτεί, παίρνοντας την ιδέα του αντιήρωα-κακοποιού-που-βλέπει-στο-σκοτάδι και αλλάζοντας την στον κατατρεγμένο εξωγήινο που μαχόταν με άλλους εξωγήινους που είχαν επαφές με το βασίλειο του θανάτου και είχαν φτιάξει μια αυτοκρατορία σαν αυτή των Harkonnen στο Dune του Frank Herbert που…

Ody's thoughts

Και εδώ σταματάω. Ήδη κατάντησε κουραστικό. Αν αντέχετε, και θέλετε περισσότερα, απλά, δείτε την ταινία.

Το νέο Riddick, λοιπόν, είναι μια επιστροφή στις ρίζες για τον αντιήρωα, και βρισκόταν στα χαρτιά εδώ και χρόνια. Και πάλι με χαμηλό budget (λογικό, μετά την αποτυχία της δεύτερης ταινίας), και πάλι εστιάζοντας σε λίγους και καλούς χαρακτήρες, και πάλι ξεχνώντας τα… λούσα και δίνοντας έμφαση στις βρώμικες μάχες ματσό-άντρα-με-ματσό-άντρα (ή και ματσό-άντρα-με-όχι-και-τόσο-ματσό-εξωγίνους), το νέο Riddick (σκέτο Riddick) είναι η κατάληξη της τριλογίας του αντιήρωα, και αν είναι έστω και λίγο παρόμοιο με την πρώτη ταινία, θα είναι καλό.

Για την ώρα, πάντως, υπάρχει μόνο η αφίσα που είδατε παραπάνω, η οποία, ναι, ως ατμόσφαιρα, παραπέμπει και πάλι στην πρώτη ταινία. Όχι και άσχημη.

...γνωστός και ως Οδυσσέας Κουράφαλος, αρχικός υπεύθυνος για το unregistered. Συντάκτης, γραφίστας, "μαλτιμηντιάς", φανατικός της science fiction και των αστείων γατιών στου ιντερνέτ. "Δηλώνω graphics whore" (παίζω Ms. Pac-Man στο MAME με 2xSAL και το πρώτο Max Payne με FXAA antialiasing). Load "unreg*",8,1.
 • Blackfox

  Ody, γιατί να ξεχάσουμε το Sequel; Θεωρώ το Riddick ως γαμη***ρή σειρά, με την δεύτερη ταινία να έχει παίξει…. ν εις το άπειρο φορές (και άνετα την θεωρώ κλάσεις ανώτερη για ένα λόγο: Έχουν σχεδιάσει σωστά (και) αυτοί την κλιμάκωση της τριλογίας. Στο πρώτο ο Βιν ήταν σ’ έναν κακομοίρη πλανήτη, στο δεύτερο… τα είδες. Ξέρεις πόσους ξέρω που περιμένουν τον Riddick με τον… στρατό του (κι εγώ μαζί, άνετα πάει για σινεμά αυτή η ταινία);

 • Blackfox

   ***Και όταν λέω σειρά συμπεριλαμβάνω τα παιχνίδια -και τα δυο γ@μήσανε….

 • ducklord

   Ναι, αλλά… έχεις χάσει επεισόδια: το δεύτερο οι περισσότεροι το θεώρησαν κλάσεις χειρότερο από το πρώτο, ανάμεσα τους και εγώ. Δυστυχώς, φάνηκε σαν να μην είχαν καλοσκεφτεί την ιστορία, με αποτέλεσμα να προσπαθήσουν “να βάλουν πιο πολύ, τώρα που είχαν το budget”, δίχως, όμως, να γνωρίζουν… τι ήταν αυτό το “πολύ”. Και έτσι, να’ σου περισσότεροι χαρακτήρες δίχως λόγο ύπαρξης, να’ σου εφέ για χάρη των εφέ, πλήθη για να κάνουν μπούγιο… Μπορεί να σου άρεσε, αλλά η αλήθεια είναι πως ενώ το Pitch Black “στεκόταν από μόνο του” ως ταινία, το Chronicles χρειάζεται να έχεις δει το Pitch Black, να έχεις παίξει τα παιχνίδια και να έχεις διαβάσει και κάποια από τη σχετική… φιλολογία για να βγάλεις άκρη. Για παράδειγμα, μόλις λίγο αφού ανέβασα την ειδησούλα, έφαγα μια-δυο ωρίτσες να συζητώ με φίλο στο Facebook για το αν είχα κάνει ή όχι λάθος στο άρθρο, για το αν ο Riddick… είναι ή όχι εξωγήινος (που το έγραψα και λάθος, π’ ανάθεμα με, “εξωγίνος” – μου… μπουκώνει το πληκτρολόγιο όταν γράφω γρήγορα!).

  Και έτσι, το δεύτερο πάτωσε (σε σχέση με το τι είχαν εκτιμήσει πως θα έβγαζαν), budget για τρίτο ΔΕΝ είχαν, και αποφάσισαν να το κάνουν scale down και να το βγάλουν ως “ανεξάρτητη παραγωγή” με λογική, όπως είπα και στην ειδησούλα, κοντινότερη στο πρώτο. Τι σημαίνει αυτό;

  Ξέχνα τα όνειρα σου για στρατους.
  Ξέχνα φάσεις που ο Riddick θα οδηγεί ορδές Necromongers ενάντια στο… τι;! (ούτε καν αυτό δεν είχαν σκεφτεί – ΟΚ, είναι πια ο ηγέτης των πρώην αντιπάλων του, και τώρα… τι;!)

  Το σκέτο-Riddick, το τρίτο, θα είναι, και πάλι, αυτός μόνος σε έναν πλανήτη, όπου ή θα υπάρχουν πάλι τέρατα, ή θα τον κηνυγούν μισθοφόροι (σαν την αρχή του δεύτερου), ή ένας συνδυασμός των δυο. Είπαμε: low budget. Οι Necromongers μάλλον θα κάνουν ένα πέρασμα στην αρχή, για να “δέσει” με το τέλος του 2, και μετά θα χώσουν μια ανατροπή και ο Ριδίκος θα είναι και πάλι ο… μουσκουλάς Βέγγος που τρέχει-τρέχει σε εξωγήινα τοπία.