Το κλασσικό Elite επιστρέφει μέσω Kickstarter

Τελικά, το Kickstarter έχει αποδειχθεί ό,τι καλύτερο για τους… “πάλιουρες” του gaming, αφού οι σημαντικότεροι κλασσικοί τίτλοι επιστρέφουν μέσω αυτού σε σύγχρονα reboot. Τελευταίο της… “παρέας”; Το Elite, του David Braben.

Ο τίτλος, για όσους δεν τον γνωρίζουν, ήταν αυτός που γέννησε όλη την κατηγορία των παιχνιδιών που συνδυάζουν διαστημικές μάχες, εξερεύνηση και εμπόριο – ο… προπάππους τίτλων σαν τα X-Wing και Wing Commander, που και αυτά θεωρούνται, πια, “αρχαία”.

Δημιούργημα του David Braben και του Ian Bell, το Elite είχε καταφέρει να στριμωχτεί σε μόλις… 22KB (!!!), στον υπολογιστή BBC Micro Model B (που είχε, συνολικά, 32KB μνήμης!). Για όσους “δεν καταλαβαίνουν τα νούμερα”, ο διαθέσιμος “χώρος” ήταν ας πούμε το ένα τέταρτο από αυτό που καταλαμβάνει η… εικόνα αυτού του post (που, με τη σειρά της, είναι ήδη υπερ-συμπιεσμένη).

Σε αυτόν οι Braben και Bell είχαν στριμώξει τόσο το ίδιο το παιχνίδι, όσο και όλο τον κόσμο του. Έναν κόσμο που αποτελούνταν από οκτώ γαλαξίες με 256 αστρικά συστήματα, με τον κάθε πλανήτη αυτών των συστημάτων να έχει το δικό του νομικό σύστημα, οικονομία, ατμόσφαιρα και, γενικά, διαφορετικά χαρακτηριστικά.

Ο παίκτης ξεκινούσε τη μεγάλη διαστημική περιπέτεια του με ένα μικρό μαχητικό διαστημοπλοιάκι, πήγαινε από πλανήτη σε πλανήτη, από αστρικό σύστημα σε αστρικό σύστημα, αγοράζοντας αγαθά από ένα σημείο και πουλώντας τα σε ένα άλλο, ή κάνοντας επίθεση σε άλλα διαστημόπλοια για να… κλέψει τα δικά τους αγαθά και εξοπλισμό, ή ολοκληρώνοντας αποστολές του στυλ “κατέστρεψε τα Χ σκάφη που βρίσκονται στο χώρο γύρω από τον Ψ πλανήτη”. Και καθώς κέρδιζε χρήματα, αναβάθμιζε το σκάφος του ή αγόραζε καινούργια και καλύτερα και… πάμε πάλι από την αρχή, με περισσότερα εμπορεύματα στο μεγαλύτερο, πια, σκάφος του, με περισσότερους και πιο επικίνδυνους κακούς, μέχρι να γίνει ο πλέον “ελίτ” του διαστήματος.

Ο τίτλος άφησε ιστορία, και έτσι είναι αναμενόμενο πως η ανακοίνωση της επιστροφής του προκαλεί μια κάποια… ανατριχίλα σε όσους τον θυμούνται. Το πρόβλημα είναι πως, τώρα πια, δεν είναι και τόσοι πολλοί, ενώ, όπως προαναφέραμε, έχουν μεσολαβήσει αρκετοί μιμητές του, ώστε το ίδιο το αρχικό Elite να φαίνεται, πια, λίγο. Αυτό δεν σημαίνει πως όταν επιστρέψει θα είναι αυτό που γνωρίσαμε.

Info

Το νέο παιχνίδι ακούει στο όνομα Elite: Dangerous, και η σελίδα του στο Kickstarter βρίσκεται εδώ. Όχι, Βασιλάκη, δεν έχει καμία μα καμία σχέση με γνωστή μάρκα φρυγανιών!

Ο David Braben υπόσχεται, μέσω της σελίδας του project στο Kickstarter, πως το νέο Elite να είναι αναβαθμισμένο, σύγχρονο, ό,τι καλύτερο στο είδος του. Και το σημαντικότερο, πως όπως έκανε και τότε, έτσι και ο νέος τίτλος θα… “ξεζουμίζει” τους σύγχρονους υπολογιστές, εκμεταλλευόμενος μέχρι και το τελευταίο byte μνήμης, για να χωρέσει ένα πραγματικά τεράστιο σύμπαν, με τρομερή λεπτομέρεια και… άπειρα πράγματα να κάνεις.

Ήδη στο Kickstarter έχουν ανέβει εικόνες concept art από τον επερχόμενο τίτλο, καθώς και ένα βιντεάκι του Braben που περιγράφει τους στόχους του. Η καμπάνια για το παιχνίδι έχει φτάσει τις £423,605 από το στόχο των £1,250,000, τη στιγμή που γράφονται αυτές οι γραμμές. Deadline, στις 4 Ιανουαρίου.

Ody's thoughts

Δυστυχώς, έχω την εντύπωση πως ενώ ξεκίνησε δυναμικά, τώρα έχει πέσει ο ρυθμός συνεισφορών – ή, τουλάχιστον, έχει μείνει στα ίδια επίπεδα, και παίζει και να μην καταφέρει “να πιάσει το στόχο του”. Για να δούμε…

Source:

A sequel to classic space-faring series Elite has appeared on Kickstarter.

Source:

Frontier Developments updated its Kickstarter page for Elite: Dangerous with a few pieces of concept art and a video. The video shows Elite co-creator and Founder of Frontier Developments David Braben discussing the history of the series and his vision for Dangerous.

...γνωστός και ως Οδυσσέας Κουράφαλος, αρχικός υπεύθυνος για το unregistered. Συντάκτης, γραφίστας, "μαλτιμηντιάς", φανατικός της science fiction και των αστείων γατιών στου ιντερνέτ. "Δηλώνω graphics whore" (παίζω Ms. Pac-Man στο MAME με 2xSAL και το πρώτο Max Payne με FXAA antialiasing). Load "unreg*",8,1.