Ποινή $368 εκατομμυρίων στην Apple για το FaceTime

Κατόπιν δικαστικής διαμάχης με την VirnetX, η Apple καλείται να πληρώσει 368 εκατομμύρια δολάρια για καταπάτηση πατεντών μέσω της λύσης επικοινωνίας της, FaceTime.

Σε αυτή την περίπτωση, βέβαια, η Apple μάλλον δεν φταίει και τόσο πολύ, άσχετα με το τι αποφάνθηκε το δικαστήριο, αφού οι πατέντες για τις οποίες ο λόγος περιγράφουν κάποιες… αναπόφευκτες λειτουργίες κατά την επικοινωνία μέσω Internet, που τώρα πια χρησιμοποιούν πάρα-πάρα πολλές εταιρείες. Παράδειγμα, η δημιουργία ενός virtual δικτύου ανάμεσα σε μια ομάδα ατόμων, ώστε να είναι δυνατή η απομακρυσμένη πρόσβαση σε ένα σύνολο αρχείων. Ήδη η Microsoft κατέβαλε γύρω στα $100 εκατομμύρια στην εταιρεία για δικαιώματα χρήσης κάποιων πατεντών της, τώρα βρέθηκε στο στόχαστρο της η Apple, και η εταιρεία λέγεται πως μετά σκοπεύει να… επιτεθεί σε Cisco, Siemens και άλλες.

Βέβαια, ακόμη και αν δικαιολογείται ως ένα σημείο, η Apple φρόντισε να επιδείξει τη… γνωστή και όχι-και-τόσο-ελκυστική, άκρως εγωιστική στάση που συνηθίζει, ακολουθώντας την απόφαση με σχόλια που παρουσιάζουν σαν ένα… μηδενικό σκουλήκι την VirnetX, αναφέροντας πως δεν έχουν κανένα δικαίωμα σε έσοδα από τεχνολογίες που δεν ανακάλυψαν οι ίδιοι, και πως η τεχνολογία της VirnetX, όταν και όπου χρησιμοποιείται, αποτελεί μόνο ένα μικρό (και… αμελητέο) κομματάκι από πολύ μεγαλύτερα, πολύ πιο πολύπλοκα projects.

Ody's thoughts

Δηλαδή, σαν να λέει πως ακόμη και αν έχει δίκιο, η Virnetx θα έπρεπε να… σκάσει, αφού τυγχάνει… μυρμηγκάκι, και να μην τολμήσει να αντιμιλήσει σε “μεγάλους παίκτες” σαν την αφεντομουτσουνάρα της – που “όταν φτιάχνουν κάτι”, είναι ένα “μεγάλο και πιο πολύπλοκο project” από ό,τι θα μπορούσε να ονειρευτεί το μυρμηγκάκι. Ψιτ, παιδιά; Σας στάζει εγωισμός από το μπατζάκι…

...γνωστός και ως Οδυσσέας Κουράφαλος, αρχικός υπεύθυνος για το unregistered. Συντάκτης, γραφίστας, "μαλτιμηντιάς", φανατικός της science fiction και των αστείων γατιών στου ιντερνέτ. "Δηλώνω graphics whore" (παίζω Ms. Pac-Man στο MAME με 2xSAL και το πρώτο Max Payne με FXAA antialiasing). Load "unreg*",8,1.