Η MIUI ROM καλείται να εναρμονιστεί με τις προσταγές του Open Source

Έχοντας ως βάση το open source Android, οι MIUI ROMs αποτελούν εναλλακτικές εκδοχές του για αρκετά γνωστά smartphones. Που, θεωρητικά, θα έπρεπε να είναι και αυτές open source. Και δεν.

Ο συνηθισμένος κανόνας της δημοφιλέστερης άδειας χρήσης στο χώρο του open source, της GPL, είναι πως ό,τι βασίζεται στον κώδικα μιας εφαρμογής για να παρουσιάσει κάτι άλλο, μια εναλλακτική εκδοχή της ή μια άλλη εφαρμογή βασισμένη σε αυτήν, θα πρέπει και αυτή, με τη σειρά της, να αποκαλύπτει όλο τον κώδικα της. Έλα, όμως, που το Android δεν ακολουθεί τις προσταγές της GPL.

Η άδεια χρήσης του Android είναι η Apache 2.0, που επιτρέπει σε κάποιον να κάνει ό,τι έκαναν τα μέλη της ομάδας MIUI: να δημιουργήσει μια εναλλακτική πρόταση του αρχικά διαθέσιμου κώδικα δίχως να πρέπει να διαθέσει και το δικό του κώδικα σε τρίτους. Έλα, όμως, που εδώ η κατάσταση μπλέκεται.

Ναι μεν το Android ακολουθεί την άδεια Apache 2.0, αλλά ο πυρήνας του είναι ένας τροποποιημένος πυρήνας του Linux, που ακολουθεί τις προσταγές της άδειας GPL. Έτσι, η ομάδα της MIUI ROM, μπορεί να κρατήσει κλειστή τη ROM της, μα όχι στο σύνολο της: θα πρέπει, τουλάχιστον, να αποκαλύψει τις αλλαγές που έχει εφαρμόσει στον πυρήνα του Linux.

Για αυτό έχει ξεκινήσει και μια σχετική προσπάθεια, στο site OpenMIUI.com, όπου συγκεντρώνονται ψηφιακές υπογραφές για να πείσουν την ομάδα.

...γνωστός και ως Οδυσσέας Κουράφαλος, αρχικός υπεύθυνος για το unregistered. Συντάκτης, γραφίστας, "μαλτιμηντιάς", φανατικός της science fiction και των αστείων γατιών στου ιντερνέτ. "Δηλώνω graphics whore" (παίζω Ms. Pac-Man στο MAME με 2xSAL και το πρώτο Max Payne με FXAA antialiasing). Load "unreg*",8,1.