Windows 8… “μπανάνα” edition!


H Microsoft ισχυριζόταν πως με τα Windows 8 θα είναι δύσκολο για τους πειρατές να παρακάμψουν την ενεργοποίηση. Και βέβαια, διαψεύστηκε πανηγυρικά.

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή. Η αγαπημένη εταιρία σε όλον τον κύκλο ανάπτυξης του λειτουργικού έδινε έμφαση στην ανάπτυξη νέων μηχανισμών ασφαλείας και προστασίας της ενεργοποίησης από τροποποίηση των σχετικών αρχείων τονίζοντας δε πως τα “πειρατικά” Windows θα ανιχνεύονται αμέσως.

Το κακό (για την εταιρία) είναι πως, δεν συμπληρώθηκε καλά καλά ένας μήνας από την κυκλοφορία και ήδη αν κάποιος ψάξει σε… “σκοτεινά” μέρη του διαδικτύου θα βρει (εύκολα) τα προγράμματα αυτά. Οι “πειρατές” δε, προχώρησαν ένα βήμα παραπάνω: Το λειτουργικό όντως ανιχνεύει την παραποίηση της ενεργοποίησης, ωστόσο το μόνο που γίνεται είναι ένα log-out και σε 10, το πολύ, δευτερόλεπτα ο χρήστης έχει ένα… επαν-ενεργοποιημένο λειτουργικό!

Βέβαια, σίγουρα κάποια στιγμή η Microsoft θα διορθώσει το “πρόβλημα”, αλλά το σίγουρο είναι πως ξεκίνησε ο… αγώνας μεταξύ πειρατών και εταιρίας.

Τέλος, όπως καταλαβαίνετε φυσικά και δεν θέλουμε (αλλά και δεν μπορούμε) να δώσουμε link προς τα προγράμματα αυτά.

Blackfox's thoughts

Αυτή η εταιρία… δεν έχει μάθει πια; Από τον καιρό των XP λέει… διάφορα για την διαδικασία ενεργοποίησης και στο τέλος… οι μπανάνες κάνουν πάρτι!

Αν το ανθρώπινο σώμα ήταν λειτουργικό, το δικό μου θα ήταν τα Windows Millennium...
 • ditsikts

  Τη συμφέρει να crackαριστούν. Και να μη κατάφερνε κάποιος να τα σπάσει θα το έδινε η ίδια:)
  Όπως είχε πει ο Bill σε ελεύθερη μετάφραση “ας τους να τα συνηθίσουν και όταν έρθει η ώρα θα “θερίσουμε” “

 • ducklord

  Δεν ισχύει πια αυτό. Η Microsoft έχει περάσει εδώ και χρόνια στη φάση “ήρθε η ώρα να θερίσουμε” και… δεν τα καταφέρνει. Ένας απο τους λόγους είναι πως όσο πιο πολύ “κλειδώσει” το λειτουργικό σύστημα, τόσο δυσκολότερο θα είναι να τρέχουν “δύσκολες” εφαρμογές με την υπάρχουσα υποδομή. Η πρώτη σημαντική αλλαγή στα συστήματα ασφαλείας των Windows έγινε επί των Vista, με μια προστασία όπου λειτουργικό σύστημα, BIOS και επεξεργαστής υποτίθεται πως συνεργάζονταν “για να μην τρέχουν αναξιόπιστα εκτελέσιμα αρχεία”. Αποτέλεσμα; Κανένας δεν την ενεργοποίησε στο BIOS γιατί ήταν “πολύ μπλέξιμο ρε αδερφέ”.

 • ditsikts

  Θερίζει από τα κράτη και της εταιρίες. Όταν όλοι οι υπάλληλοι είναι μαθημένη στα win (office κτλ), γιατί να πάρει το ρίσκο (ειδικά κάποια εταιρία) να πάει σε κάτι άγνωστο για το προσωπικό;

 • ducklord

   Νομίζεις πως οι εταιρείες πληρώνουν για τα Windows λόγω του ότι “τα ξέρουν οι υπάλληλοι”; Σε πληροφορώ πως αυτό είναι το τελευταίο που έχει σημασία. Γιατί, νομίζεις πως οι υπάλληλοι είναι επίσης εκπαιδευμένοι στο custom λογισμικό που μπορεί να χρησιμοποιεί μια εταιρεία; Το σημαντικότερο είναι πως πρόκειται για μια εγγυημένη λύση που συνήθως “δουλεύει”, και όπως πρέπει. Δες το σχετικό ποστάκι που ανέβασα σήμερα για την κυκλοφορία του Linux Mint 14: “με το καλημέρα σας” δεν υποστηρίζει συστήματα γραφικών της Intel. Περιμένεις αυτό να είναι αποδεκτό σε μια εταιρεία; Να δεχτεί το “εμ, περίμενε ως την επόμενη έκδοση να το φτιάξουμε”; Κάποια στιγμή, οι φανατικοί οπαδοί του Linux πρέπει να χωνέψουν πως το ότι δουλεύει καλά σε περιβάλλον server ΔΕΝ σημαίνει αυτομάτως πως μπορεί να δουλέψει εξίσου καλά και ως desktop. Όχι για τις ανάγκες όλου του κόσμου.

 • ditsikts

  Δεν αντιλέγω ότι τα win “δουλεύουν”, αλλά μια εταιρία θα μπορούσε να πάρει hardware που να παίζει με linux απροβλημάτιστα ή να το βάλει σε υπολογιστές που η δουλειά τους θα μπορούσε να γίνει και με το linux, π.χ. τα e-shop points έχουν υπολογιστές με win μόνο-και-μόνο για να σερφάρεις στην ιστοσελίδα του. Μήπως γιατί όταν ο πελάτης δει το άγνωστο DE να αποθαρρυνθεί από το να το χρησιμοποιήσει;
  όπως και να ‘χει η MS θερίζει και αυτό το δείχνει αν πάρεις την προσωπική περιουσία του Bill gates.
  Υ.Γ φυσικά δεν είναι μόνο ο λόγος αυτός που εταιρίες/κράτη δεν πάνε εύκολα σε λύσεις με τη χρήση linux. Υπάρχουν πολλοί περισσότεροι πιο (και λιγότερο) σημαντική.
   Πάντως πολλές φορές θέλουν οι ίδιες εταιρίες να crackαριστεί ή chipαριστεί το προιον τους, και συγκεκριμένα στην πιστεύω ότι προτιμάει κάποιος να τρέχει σπασμένα win πάρα κάποιο άλλο OS

 • ditsikts

  //διωρθώσεις:)
  …η MS θερίζει και αυτό το δείχνει η προσωπική περιουσία του Bill Gates
  … και συγκεκριμένα η ms πιστεύω ότι προτιμάει να τρέχει κάποιος σπασμένα win παρά άλλο OS.

  Στο upgrade από win 7 σε win 8 σε αφήνει να αναβαθμίσεις από σπασμένα win 7 με 15 ευρώ:)

 • ducklord

  Έχεις και δίκιο, και άδικο σε πολλά σημεία που θίγεις :-)
  Για το ότι η περιουσία του Bill οφείλεται στην τωρινή κατάσταση της Microsoft, όχι: ο φίλτατος καρα-geek έχει φύγει απο την εταιρεία εδώ και χρόνια – και, αν θυμάμαι καλά, από όταν έφυγε, δεν έχει και μεριδιο ή έσοδα από αυτήν. ΑΝ θυμάμαι καλά. “Έφυγε με ό,τι είχε τσιμπήσει μέχρι τότε” – και ήταν μπόλικα. Και από τότε, τα δίνει σε φιλανθρωπίες, ενώ έχει πείσει και άλλους πλούσιους να κάνουν το ίδιο – π.χ. τον George Lucas. Ενώ εμείς τον βρίζουμε “για ό,τι έκανε στους υπολογιστές” (στην πράξη, ό,τι και ο Jobs, που οι apple-άδες τον αποθεώνουν αντίθετα με τους πισάδες και τον Gates), αυτός έχει γίνει ένα… σύγχρονο είδος αγίου ΕΞΩ από το χώρο των υπολογιστών, με τον οποίο δεν πολυασχολείται πια.

  Για το ότι η Microsoft προτιμά κάποιος να δουλεύει πειρατικά τα Windows αντί για το Linux, ΔΕΝ το γνωρίζω, μα υποθέτω πως ναι – παλιά όντως ίσχυε. Αυτό ΔΕΝ σημαίνει, όμως, πως δεν θέλει και να ΠΟΥΛΑΕΙ τα Windows αντί να τα χαριζει τσάμπα. Και ΕΙΝΑΙ λιγο… καραγκιοζιλίκι να σου δίνει τα Win8 καινούργια και ορίτζιναλ με 30-40 ευρώ, και εσύ να πηγαίνεις να τα κλέβεις αλλά, κατά τα άλλα, να σκας τα ίδια χρήματα για το επόμενο κωλοντούτυ!

  Απόλυτη εξαίρεση στον κανόνα με τα τσιπαρισμένα-σπασμένα, οι σύγχρονες κονσόλες. Αντίθετα με το τι νομίζεις, οι εταιρείες στην περίπτωση των κονσολών ΔΕΝ θέλουν τον χρήστη “να προτιμά τη δική τους κονσόλα σπασμένη από ό,τι της αντίπαλης εταιρείας”. Για έναν, πολύ-πολύ σημαντικό λόγο: διοτι έτσι προκαλούνται προβλήματα στα gaming networks τους. Πριν εμφανιστούν XBLA και PSN, ναι, μπορεί να ίσχυε αυτό που λες, αφού περίμεναν πως ανάμεσα στις… κόπιες, ολο και κάποιο ορίτζιναλ θα πάρει ο άλλος, όλο και κάποιο αξεσουάρ. Τώρα, χακεμένη κονσόλα=ανεπίσημη πρόσβαση στο δίκτυο τους που μπορεί να μειώσει την εμπειρία για όλους τους άλλους που πλερώνουν. Και αυτό ΔΕΝ το θέλουν. Βάλε και πως για κάθε κονσόλα που σου πουλάνε ΧΑΝΟΥΝ λεφτά (με εξαίρεση τη Nintendo), που περιμένουν να τα αποσβέσουν από παιχνίδια και αξεσουάρ που θα αγοράσεις. Αν τρέχεις μόνο πειρατικά, και δεν “αγοράζεις πράμα”, από που θα κάνουν την απόσβεση τους; Ουσιαστικά είναι σαν να… έχουν πληρώσει και από την τσέπη τους για να παίζεις εσύ πειρατικά τα παιχνιδάκια σου!

  Εξηγώ πως το “εσύ” στα παραπάνω δεν μιλά για “εσένα” αλλά… τον κάθε “εσένα”, έτσι; :-)

 • Blackfox

   Μικρή λεπτομέρεια: Ο Gates … έλιωσε στον προγραμματισμό. Για τον “θείο” Στιβ, δεν μπορούμε να πούμε το ίδιο. Ήταν διορατικός στον τομέα του μάρκετινγκ, αλλά αυτά τα δυο πρόσωπα δεν μπορούν να συγκριθούν. Ο Gates, κατ’ εμέ, ανήκει στην κατηγορία του Ritchie (ναι, αυτουνού που έφτιαξε… τα πάντα από άποψη προγραμματισμού αν σκεφτείς πως η C είναι μαμά σχεδον-των-πάντων) αλλά όλοι… θυμήθηκαν τον Σταύρο και τονε κλαίγανε.

 • ducklord

  @161d1d0c6e67c25c687dde5898e1f553:disqus Όλα συγκρίνονται μεταξύ τους, ακόμη και το γιαούρτι με ένα ποδήλατο (το γιαούρτι είναι πιο γευστικό). Η όποια σύγκριση από πλευράς μου, στη συγκεκριμένη περίπτωση, κολλάει στο ότι αμφότεροι ήθελαν “να φέρουν τους υπολογιστές στα πλήθη” – και τα κατάφεραν, ο καθένας με το δικο του τρόπο. Ο μεν “επίπλωσε” όλες τις εταιρείες του πλανήτη, ο δε όλα τα 14χρονα που λιώνουν στο μοδάτο texting (και τις μαμάδες τους).

 • ditsikts

  O Gates από όταν ήταν στην MS έβγαινε o πλούσιος άνθρωπος του κόσμου.
  Δεν τον βρίζω, ούτε είπα κάτι κακό, μαγκιά του ότι κατάφερε να φτάσει εκεί την MS. 
  Στις κονσόλες κάνε εξαίρεση το PS1(πρώτη έκδοση) που είχε έτοιμο socket για να μπει το chipακι με δικό του καπάκι να μη λύνεις όλοι την κονσόλα. Πιστεύω ότι αν ήθελαν να τις κάνουν ασφαλείς θα τις έκαναν ή θα ήθελαν κάποια δύσκολη επέμβαση για να γίνει. Όντως η τελευταία γενιάς κονσόλες πέρα από το wii έχουν καλό επίπεδο ασφάλειας.
  Το chipάρισμα είναι ένα χαρτί που άμα χρειαστεί το παίζει η εταιρία(π.χ αν πάει σε νέο μοντέλο και θέλει να ξεστοκάρει το παλιό)

 • ducklord

  @0a22636dd942f8a1b591ef2b3d39ca7c:disqus Δεν “πάει” ακριβώς έτσι. Π.χ. η “θύρα για το τσιπάκι” του PS1 που αναφέρεις δεν ήταν, φυσικά, για… τσιπάκι-με-στόχο-να-παίζει-κόπιες, αλλά για άλλο τσιπάκι που υπήρχε στη φάση ανάπτυξης της κονσόλας (και που, ναι, επηρέαζε το “αν θα παίζει κόπιες ή όχι” – αλλά ήταν “της Sony”, όχι… “του κοσμάκη”). Η Sony προφανώς δεν περίμενε πως θα το καταλάβαιναν τα… χακεροφρικιά – τουλάχιστον, όχι τόσο σύντομα. Και για αυτό και έμαθε από τα λάθη της, και κάθε νέα κονσόλα της έχει όλο και μεγαλύτερη ασφάλεια.

  Δες το με απλή λογική: αν εσύ ανοίξεις ένα μαγαζί, θα γυρίσεις την ταμειακή προς το κοινό, ανοιχτή, με ένα μεγάλο κόκκινο βέλος να αναβοσβήνει δείχνοντας προς τα χαρτονομίσματα, και θα κλειδωθείς στην τουαλέτα; Γιατί, από τη στιγμή που δεν θα το κάναμε εμείς, θεωρούμε πως το κάνουν οι εταιρείες που ασχολούνται με gaming/λογισμικό/κινηματογράφο/μουσική; Το ότι αναγνωρίζουν πως υπάρχει πειρατεία, και προσπαθούν όσο είναι δυνατόν να το εκμεταλλευτούν, δεν σημαίνει και πως αν δεν μπορούσαν να την αποφύγουν εντελώς δεν θα το έκαναν.