Linus Torvalds: δεν βαρεθήκατε τις χαμηλές αναλύσεις σε laptops;

Ο δημιουργός του (πυρήνα του) Linux, Linus Torvalds, θεωρεί γελοία την κατάσταση με τις τυπικές αναλύσεις των σύγχρονων laptops και netbooks που είναι, πια… χαμηλότερες από αυτές των tablets!

Quote:

Σε λίγο θα γελάνε και τα smartphones με τα χάλια μας!

…λέει, μέσες-άκρες, σε post του στο Google+ ο Linus Torvalds, και προτρέπει τους δημιουργούς laptop να αποφασίσουν, επιτέλους, να μας δώσουν οθόνες με λίγο υψηλότερες αναλύσεις. Η κατάσταση όχι μόνο δεν έχει βελτιωθεί εδώ και, περίπου, μια δεκαετία, αλλά αντίθετα έχει χειροτερέψει (!), αφού παλιά μπορούσες, τουλάχιστον, να βρεις κάποια μοντέλα με οθόνες 1920 x 1200. Τώρα, στην καλύτερη των περιπτώσεων, ένα laptop έχει ανάλυση 1920×1200, και αυτό αν έχει μέγεθος πάνω από 15 ίντσες.

Τα tablets, λοιπόν, έχουν ήδη αρχίσει να παρουσιάζουν μεγαλύτερες αναλύσεις, και όπως λέει και ο Linus Torvalds, σύντομα και τα smartphones θα κινούνται στα ίδια επίπεδα. Και ναι, θα είναι… γελοίο ένα τοσοδούλι τηλέφωνο να έχει μεγαλύτερη ανάλυση από τον υπολογιστή όπου κάθεται κανείς να κάνει τη δουλειά του.

...γνωστός και ως Οδυσσέας Κουράφαλος, αρχικός υπεύθυνος για το unregistered. Συντάκτης, γραφίστας, "μαλτιμηντιάς", φανατικός της science fiction και των αστείων γατιών στου ιντερνέτ. "Δηλώνω graphics whore" (παίζω Ms. Pac-Man στο MAME με 2xSAL και το πρώτο Max Payne με FXAA antialiasing). Load "unreg*",8,1.
 • tr3quart1sta

  ” Η κατάσταση όχι μόνο δεν έχει βελτιωθεί εδώ και, περίπου, μια δεκαετία,
  αλλά αντίθετα έχει χειροτερέψει (!), αφού παλιά μπορούσες, τουλάχιστον,
  να βρεις κάποια μοντέλα με οθόνες 1920 x 1200. ”

  ποιός ήρθε?
   

 • ducklord

   Τι σου φαίνεται περίεργο; Για όσους ήθελαν laptop με υψηλή ανάλυση, υπήρχαν οι επιλογές – και ναι, μιλάμε για ανάλυση 16:10. Τώρα πια αυτή έχει αρχίσει να εξαφανίζεται και από το desktop, με την 1920×1080 (120 λιγότερα pixels στο κάθετο, αλλά σημαντική διαφορά συνολικά) να αποτελεί το σύγχρονο standard. Στα laptops, όμως, δεν παίζει καν αυτή – τα μέσα laptops παίζουν σε αναλύσεις από 1600 και κάτω, με ειδικά την κάθετη να είναι σχεδόν πάντα τραγική. Το 768 μοιάζει δεδομένο, όταν το τεσσάρων ετών κινητό μου έχει… 168 λιγότερες γραμμούλες.

 • tr3quart1sta

  Όταν λέμε παλιά? Πότε? Και την υψηλή ανάλυση ποιά μοντέλα τα είχαν? Αυτά που κάναν 2000+ ευρώπουλα? Είχαν τα μέηνστρημ λαπιτόπια τέτοια ανάλυση (γιατί με αυτά συγκρίνεις!)? Και πώς διάολο έχουν χειρτερέσει οι αναλύσεις? (Αν εννοείς ότι πήγανε από τις 1920χ1200 στις 1920χ1080 εεε δεν μετράει…)

 • ducklord

  Κάτσε, γιατί “δεν μετράει” το ότι εξαφανίστηκε μια ολόκληρη σειρά οθονών/ανάλυση και πήγαμε σε κάτι αντικειμενικά χειρότερο; Και όχι, δεν εννοώ πως τα laptops είχαν ή έχουν τέτοιες αναλύσεις. Παλιά μπορούσες να βρεις ΚΑΙ μοντέλα με 1920×1200 και 1920×1080, ΚΑΙ σε προσιτές τιμές (μπορούσες, π.χ., να πάρεις με πιο αργό επεξεργαστή και σύστημα γραφικών, δίνοντας τη διαφορά στην οθόνη – αν ασχολείται κανείς με office και browsing, πιο σημαντικό είναι να έχει περισσότερο χώρο στην οθόνη). Θυμήσου πως ειδικά στη φάση επέκτασης των Blu-Ray, είχαμε γεμίσει με laptops που διαφήμιζαν “full HD αναλύσεις”. Για πήγαινε τώρα σε ένα κατάστημα και δες τον “μέσο όρο ανάλυσης”: γύρω στα 1440×900 παίζει.

  Επιπλέον, το όλο θέμα είναι πως εδώ και δέκα χρόνια τα laptops παίζουν στις ίδιες αναλύσεις, και ενώ κάποτε το 1920×1200 ήταν “ο top στόχος”, σήμερα δεν είναι καν το 1920×1080, που αντιμετωπίζεται απλά σαν “άλλη μια επιλογή”. Τα νερά έχουν λιμνάσει και εξέλιξη γιοκ. Αυτό λέει και ο Torvalds, αυτό λέμε και στο θέμα: πως εδώ και τόσο καιρό η κατάσταση είναι στάσιμη όσον αφορά στις οθόνες των laptops, ενώ μέσα σε μόλις 2 χρόνια τα tablets (και ως ένα σημείο τα smartphones) έχουν τετραπλασιάσει την ανάλυση τους και συνεχίζουν.