40 εκατομμύρια πωλήσεις σε ένα μήνα για τα Windows 8

Μάλλον χαμογελά ο Ballmer, και η… παρέα του στη Microsoft, αφού τα Windows 8 φαίνεται πως τα πηγαίνουν αρκετά καλά από άποψη πωλήσεων.

Σίγουρα, πάντως… πουλάνε καλύτερα από τα Vista, αφού ήδη μέσα στον πρώτο μήνα της κυκλοφορίας τους έχουν σπρώξει περίπου 40 εκατομμύρια κομμάτια στην αγορά. Για την ώρα, όμως, δεν πρόκειται και για μια… λαμπρή επιτυχία: αυτό θα κριθεί σε άλλον ενάμιση μήνα. Ο λόγος; Η σύγκριση με τον άμεσο πρόγονο τους, τα Windows 7, που είχαν καταφέρει να σπρώξουν 60 εκατομμύρια κομμάτια μέσα στις πρώτες δέκα εβδομάδες κυκλοφορίας τους.

Στην πράξη, ο ρυθμός πωλήσεων των δύο λειτουργικών συστημάτων δεν είναι και τόσο διαφορετικός – μάλλον διανύουν μια… παράλληλη πορεία. Αυτό, όμως, μάλλον είναι περισσότερο θετικό για τα Windows 8: όπως σωστά επισημαίνει ο Peter Bright του Ars Technica στο άρθρο της πηγής μας (δείτε το link στο τέλος του άρθρου μας), τα Windows 8 είναι ίσως η πιο… περίεργη έκδοση των Windows μέχρι σήμερα, από την εποχή των Windows XP. Η πρώτη έκδοση εδώ και, περίπου, δέκα χρόνια, μέσω της οποίας η Microsoft αλλάζει, για ακόμη μια φορά, τόσο την αρχιτεκτονική που κρύβεται πίσω από το desktop που βλέπει ο χρήστης, όσο και τη λογική με την οποία εργάζεται κανείς ακριβώς με αυτό το desktop. Ακριβώς επειδή είναι διαφορετικά, ήταν αναμενόμενο πως θα έκαναν και σχετικά χαμηλότερες πωλήσεις, ξενίζοντας τους αγοραστές.

Από ό,τι φαίνεται, όσο και αν ισχύει αυτό, δεν ήταν αρκετό για να τα μετατρέψει σε αποτυχία. Το αντίθετο, κάποιες πρόσθετες στατιστικές είναι αρκετά… αισιόδοξες: μέσα στην πρώτη μέρα χρήσης τους το 90% των χρηστών αξιοποιεί την ολοκαίνουργια λειτουργία των charms, 50% επισκέπτονται το Windows Store και 85% εκκινούν το desktop. Ήδη αρκετές εφαρμογές του Windows Store έχουν ξεπεράσει το ένα εκατομμύριο downloads, ενώ πολλές… το πλησιάζουν.

Πάραυτα, ο αριθμός των αδειών χρήσεως που έχουν πουληθεί δεν αντικατοπτρίζει κατ’ ανάγκη και αυτό που λέμε ενεργούς χρήστες. Λόγω της μικρότερης τιμής τους (που αρκετοί χαρακτηρίζουν ως… τσάμπα!) σε σχέση με τις παλαιότερες εκδόσεις των Windows, δεν είναι λίγοι αυτοί που έχουν αγοράσει εδώ-και-τώρα τα Windows 8 για να προβούν σε αναβάθμιση στο μέλλον. Αν το αποφασίσουν. Που μπορεί και όχι. Και το έχουν κάνει διότι, απλά, η Microsoft σκοπεύει να ανεβάσει από το νέο έτος την τιμή του λειτουργικού από δυο έως τρεις φορές – θυμίζουμε πως το αρχικό τους κόστος θεωρείται… προσφορά γνωριμίας, μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους. Στα ίδια πετυχημένα νούμερα των 40 εκατομμυρίων συμπεριλαμβάνονται όλες οι άδειες χρήσης, ακόμη και οι ανενεργές και, ουσιαστικά, ακόμη και όσες… δεν έχουν πουληθεί-πουληθεί, όντως, σε τελικούς καταναλωτές, μα που απλά η Microsoft έχει σπρώξει σε καταστήματα και κατασκευαστές PC προς μεταπώληση. Και αν τους… μείνουν στα χέρια;!

Ένας από τους πρόσθετους πιθανούς λόγους για την, για την ώρα, όχι-και-τόσο-μεγάλη-επιτυχία τους, σε σχέση με τα Windows 7 και που προσωπικά δεν είδα να αναφέρεται στο άρθρο, ή σε παραπλήσια άρθρα, αφορά στο… χάλι των Windows Vista. Όταν κυκλοφόρησαν τα Vista, αρκετοί χρήστες δοκίμασαν να μεταβούν σε αυτά από τα Windows XP, καταλήγοντας να… κοπανούν το κεφάλι τους στον τοίχο για την κίνηση τους. Άλλοι κατέληξαν να τα υπομένουν – και να… τρέχουν, όπου φύγει-φύγει, στα Windows 7 με το που κυκλοφόρησαν, άλλοι να επιστρέφουν στα Windows XP και να… κάνουν υπομονή. Τα Windows 7 παρουσιάστηκαν ως το νέο αντίστοιχο των Windows XP, μια καλή εκδοχή των ιδεών και τεχνολογιών που η Microsoft είχε ενσωματώσει στα Windows Vista, και έτσι ακόμη και οι… απογοητευμένοι των Vista μεταπήδησαν σε αυτά (ή, έστω, τα δοκίμασαν).

Τα Windows 8 είναι, και πάλι, κάτι νέο – σαν τα Vista. Δεν (φαίνεται να) έχουν τα προβλήματα των Vista (για την ώρα), αλλά και μόνο το ότι είναι κάτι νέο είναι αρκετό για να ξενίσει μια σημαντική μερίδα πληθυσμού. Παράλληλα, θεωρώ πως αρκετές εταιρείες που είχαν προσπεράσει τα Windows Vista αλλά και τα Windows 7, παραμένοντας στα δοκιμασμένα και σίγουρα Windows XP, σύντομα θα μεταβούν σε αυτά. Ο λόγος; Μα, το ότι χρησιμοποιούν το ίδιο λειτουργικό, τα Windows XP, στα ίδια… γερασμένα, πια, PCs, εδώ και περίπου δέκα χρόνια! Αρκετά από αυτά τα PCs έχουν αρχίσει να… παραδίδουν το πνεύμα, ενώ οι κυκλοφορίες software δείχνουν να τα ξεχνούν επιδεικτικά. Κερασάκι στην τούρτα, πως τους μένουν περίπου 500 μέρες επίσημης υποστήριξης από πλευράς Microsoft, οπότε τα Windows 8 αρχίζουν να φαίνονται ακόμη πιο δελεαστικά.

Σε αυτά προσθέστε και την υποστήριξη αφής, την – επιτέλους – πιο ιντερνετική λογική τους, την έμφαση σε ελαφρύ λογισμικό που-να-κάνει-τη-δουλειά-που-θέλει-ο-χρήστης και όχι τα… μονολιθικά μεγαθήρια του παρελθόντος, την υποστήριξη της επόμενης έκδοσης DirectX που θα παρουσιάζει ακόμη καλύτερα γραφικά σε παιχνίδια, και, αν μη τι άλλο, τα Windows 8 παρουσιάζουν αρκετούς δελεαστικούς λόγους για μια αναβάθμιση.

Ody's thoughts

Εγώ, πάντως, ομολογώ πως ακόμη δεν τα έχω δοκιμάσει. Ο λόγος; Τεχνικός..! Η νέα… μανία με τις οθόνες αφής έχει κάνει, από ό,τι μου λένε, και τα Windows 8 να ενσωματώνουν περισσότερα νεύματα στη λειτουργία τους. Δηλαδή, κινήσεις με το mouse, που αντιστοιχούν σε απλά κλικ σε πλήκτρα των παλαιότερων εκδόσεων. Που το πρόβλημα; Εμ… Έχω τενοντίτιδα..! Αυτό σημαίνει πως το νέο λειτουργικό θα με αναγκάζει να κουνάω περισσότερο το χέρι μου για να κάνω τα ίδια πράγματα με τις παλαιότερες εκδόσεις. Κατά συνέπεια, θα… υποφέρω περισσότερο, θέλω-δεν θέλω, κατά τη χρήση τους. Και έτσι, το έχω αναβάλλει για κάποια στιγμή στο κοντινό μέλλον. Είναι, όντως, η κατάσταση τόσο τραγική όσο μου την έχουν περιγράψει κάποιοι; Έχετε παρατηρήσει να χρειάζονται, όντως, περισσότερα… χιλιόμετρα στο mouse;

...γνωστός και ως Οδυσσέας Κουράφαλος, αρχικός υπεύθυνος για το unregistered. Συντάκτης, γραφίστας, "μαλτιμηντιάς", φανατικός της science fiction και των αστείων γατιών στου ιντερνέτ. "Δηλώνω graphics whore" (παίζω Ms. Pac-Man στο MAME με 2xSAL και το πρώτο Max Payne με FXAA antialiasing). Load "unreg*",8,1.