Χωρίς DirectX 11.1 τα Windows 7

Τι, νομίζατε πως επειδή τα Windows 7 είναι σχετικά νέα, και θα έχουν υποστήριξη για κάποια χρόνια ακόμη, αυτή η υποστήριξη εμπεριείχε και τα DirectX; Αμ δε! Οι gamers καλούνται να αναβαθμίσουν στα Windows 8!

Σε ερώτηση από developer σχετικά με ένα χαρακτηριστικό των νέων DirectX 11.1, τον WARP software rasterizer (που ολοκληρώνει υπολογισμούς για την παρουσίαση των γραφικών στον κεντρικό επεξεργαστή, και όχι στην κάρτα γραφικών), ο Daniel Moth της Microsoft ανέφερε πως όποιος θέλει να χρησιμοποιήσει τη συγκεκριμένη τεχνολογία, και τα DirectX 11.1 γενικότερα, θα πρέπει να έχει τα Windows 8.

Quote:

Τα DirectX 11.1 είναι τμήμα των Windows 8, όπως τα DirectX 11 ήταν τμήμα των Windows 7. (…) Μπορεί να διαθέσαμε τα DirectX 11 και για τα Vista, αλλά αυτή τη στιγμή δεν υπάρχουν σχέδια για διάθεση των DirectX 11.1 στα Windows 7.

…είπε ο κ. Moth, ουσιαστικά δηλώνοντας πως όποιος gamer θέλει το λειτουργικό του σύστημα να εκμεταλλεύεται στο έπακρο το hardware του, όσον αφορά στο gaming, είναι ουσιαστικά αναγκασμένος να αναβαθμίσει στην τελευταία έκδοση των Windows.

Φυσικά, το δεν υπάρχουν σχέδια δεν σημαίνει υποχρεωτικά και πως δεν θα κυκλοφορήσουν, τελικά, τα DirectX 11.1 στα Windows 7. Προφανώς κάτι τέτοιο δεν θα συνέφερε τη Microsoft, αλλά αν υπάρξει αρκετή… κατακραυγή, και απόδειξη πως η διάθεση των DirectX 11.1 θα ήταν εφικτή και στα προηγούμενα Windows, ίσως αναγκαστεί να τα κυκλοφορήσει.

...γνωστός και ως Οδυσσέας Κουράφαλος, αρχικός υπεύθυνος για το unregistered. Συντάκτης, γραφίστας, "μαλτιμηντιάς", φανατικός της science fiction και των αστείων γατιών στου ιντερνέτ. "Δηλώνω graphics whore" (παίζω Ms. Pac-Man στο MAME με 2xSAL και το πρώτο Max Payne με FXAA antialiasing). Load "unreg*",8,1.
 • mike

  Πέρα του ότι κάποια στιγμή το Direct 11.1 θα κυκλοφορήσει και για τα 7 δεν βλέπω λογική στην κίνηση αυτή της Microsoft. Αφού ούτως ή άλλως θα περάσει αρκετός καιρός μέχρι να μπορεί να χρησιμοποιηθεί στα παιχνίδια ικανοποιητικά και μέχρι τότε οι περισσότεροι θα έχουν κάνει την αναβάθμιση στα 8 (aka καινούριος υπολογιστής).

 • ducklord

  Γιατί, δεν θυμάσαι πως προσπάθησε να χρησιμοποιήσει τα DirectX 10 ως “εκβιασμό” για να μεταβεί ο κόσμος από τα XP στα Vista; :-)

 • Blackfox

  Ναι, μαζί με το… Halo 2 (“Only for Vista”) :P
  Αν κάποιος όμως έχει ασχοληθεί με τα 8 θα έχει παρατηρήσει πως οι native drivers για παλιό υλικό [όπως η δική μου 4870] είναι απείρως καλύτεροι από αυτούς που δίνουν οι εταιρίες [στην δική μου περίπτωση, η AMD].

 • ducklord

   Πρακτικά αδύνατον η Microsoft να έχει καλύτερους drivers για το hardware μιας εταιρείας από ό,τι η ίδια η εταιρεία. Η ίδια η Microsoft ΔΕΝ φτιάχνει drivers, απλά “τους πιστοποιεί”. Αν σου φαίνονται καλύτεροι, είτε είναι νεότερη έκδοση από αυτήν που είχες (και κάααπου θα μπορείς να την πετύχεις και online), είτε παλαιότερη-και-σταθερότερη (ή, γενικώς, καλύτερη) εκδοχή των drivers όσον αφορά στο συγκεκριμένο μοντέλο (το οποίο μπορεί να ψιλο-“έσπασε” σε κάποια νεότερη εκδοχή των drivers).

 • mike

  Μα ακριβώς επειδή θυμάμαι τον εκβιασμό με το DirectX 10 και επειδή θυμάμαι ότι δεν είχε πιάσει μου φαίνεται χαζή η κίνηση της Microsoft. Θέλω να πω αφού οι καταναλωτές δεν το έχαψαν τότε πώς θα το χάψουν τώρα που είναι πιο ενημερωμένοι και έχει ξαναγίνει το ίδιο πράγμα;

 • ducklord

  Έλα μου ντες. Και ειδικά τώρα που και το Linux θα αρχίσει (με έμφαση στο “θα”) να μετατρέπεται σε εναλλακτική πλατφόρμα για games.

 • Blackfox

   Έλα πέστο στην 4870 (κάρτα DX 10.1 με Driver WDDM 1.1 !) και στην 9600GT [κάρτα DX 10 που η Microsoft της δίνει driver για WDDM 1.2!]. Και για τις δυο υπάρχουν drivers από τις εταιρίες (που είναι… χάλια!).
  Δεν ξέρω πως, αλλά έγινε…

 • Blackfox

  Θεωρητικά, δεν θα χρειαστούν νέες κάρτες (πρακτικά, όλοι ξέρουμε πως θα γίνει το αντίθετο). Ακόμα και η σειρά 5xxx σύμφωνα με την AMD γίνεται, με τους νέους οδηγούς, συμβατή με DX 11.1.

 • ducklord

   Θεωρητικά ναι, αφού οι GPUs λειτουργούν πια ως “συνεπεξεργαστές” και άρα μπορούν “να τρέξουν πρόσθετο κώδικα”. Φαντάζομαι πως θα μπορούσαν “να καβαντζώσουν ένα κομμάτι” του κεντρικού chip “για να τρέχει κώδικα συμβατότητας με τα DX11.1”, αλλά αυτό αναπόφευκτα “κόβει” λίγες επιδόσεις. Και εκεί έρχεται και κολλάει το ερώτημα: τι είναι προτιμότερο, μεγαλύτερες επιδόσεις για μια παλαιότερη κάρτα, ή συμβατότητα με την τελευταία λέξη της τεχνολογίας αλλά με μείωση επιδόσεων;