Το μικρότερο τετραπύρηνο PC του κόσμου, από τη VIA

Το ARTiGO A1250 βασίζεται στον χαμηλής κατανάλωσης τετραπύρηνο επεξεργαστή QuadCore E-Series της VIA και είναι, τουλάχιστον… για την ώρα, το μικρότερο PC του είδους στον κόσμο.

Ο επεξεργαστής έχει 1MB μνήμης L2 cache, τρέχει στο 1GHz και είναι συμβατός με το σετ εντολών x86, που θα πει πως μπορεί να φιλοξενήσει μια κανονική εγκατάσταση Linux ή και Windows. Το σύστημα διαθέτει μέχρι και 8GBs DDR3 1.333MHz μνήμης RAM, ένα CX11H media-system processor (MSP) για απεικόνιση γραφικών μέσω θυρών VGA και HDMI. Επίσης, συνεργάζεται δίχως πρόβλημα με 3D στερεοσκοπικά monitors και μπορεί να προβάλλει απροβλημάτιστα video ανάλυσης 1080p κωδικοποιημένα με H.264, MPEG-2, VC-1 ή WMV9.

Πέρα από τα παραπάνω, είναι εξοπλισμένο με θύρα Ethernet, δυο θύρες USB 3.0 και δυο USB 2.0, θύρες για αναλογική σύνδεση ήχου line-in, line-out και microphone-in, και μια θύρα SATA για σύνδεση με αποθηκευτικά μέσα.

Το μέγεθος του είναι και το πιο εντυπωσιακό: μόλις 17,7cm x 12,5xm x 3 cm!

Ody's thoughts

Είχα μεγαλύτερες… κασετίνες στο σχολείο!

Δυστυχώς, ακόμη δεν είναι γνωστή η τιμή του, αν και μάλλον θα είναι αρκετά τσιμπημένη – αφού η VIA δεν φαίνεται να στοχεύει το ARTiGO A1250 σε απλούς καταναλωτές, αλλά σε μεγάλες εταιρείες, ιατρικά κέντρα ή και… το Στρατό. Ακόμη και έτσι, όμως, είναι μια γεύση του τι θα έχουμε σύντομα στα χέρια μας – αν όχι από αυτήν, σίγουρα από κάποιον μιμητή της, στο όχι-και-τόσο-μακρινό μέλλον.

...γνωστός και ως Οδυσσέας Κουράφαλος, αρχικός υπεύθυνος για το unregistered. Συντάκτης, γραφίστας, "μαλτιμηντιάς", φανατικός της science fiction και των αστείων γατιών στου ιντερνέτ. "Δηλώνω graphics whore" (παίζω Ms. Pac-Man στο MAME με 2xSAL και το πρώτο Max Payne με FXAA antialiasing). Load "unreg*",8,1.