Ούτε η Croteam συμπαθεί τα Windows 8

Ο Alen Ladavac της Croteam, γνωστής από τη σειρά των Serious Sam, ενστερνίζεται τις απόψεις των Blizzard και Valve και στρέφεται κατά των Windows 8 ως πλατφόρμα gaming.

Όπως εξήγησε σε μήνυμα του σε forum του Steam, το πρόβλημα εντοπίζεται στο συνδυασμό Metro UI – Windows Store – Windows Phone – Xbox Live. Όσον αφορά στο κομμάτι του Metro UI, η Microsoft επιτρέπει μόνο σε εφαρμογές που πωλούνται μέσω του Windows Store να έχουν πρόσβαση στα νέα tiles των Windows. Όσον αφορά στο Windows Store και… τα υπόλοιπα που προαναφέραμε, αυτά είναι το δεύτερο σκέλος της εξίσωσης του προβλήματος.

Η Microsoft προσπαθεί να έχει μια ενοποιημένη λογική ανάμεσα σε Windows Store – Windows Phone Store – Xbox Live, και έτσι, για να είναι εγγυημένη η ποιότητα των τίτλων που διατίθενται μέσω αυτών, απαιτεί πρώτα να τους ελέγχει η ίδια. Να τους ελέγχει για να εντοπίσει αμφιλεγόμενο – κατά την κρίση της – περιεχόμενο, να βεβαιωθεί πως λειτουργούν – κατά την κρίση της – όπως θα έπρεπε, ίσως ακόμη και να εκτιμήσει – κατά την κρίση της – κατά πόσο θα τις ήθελε ο τελικός καταναλωτής. Και αυτό το… κατά την κρίση της καταλήγει να εκφράζει, συνολικά, το πρόβλημα.

Μπορεί ο ίδιος ο κώδικας τους να μην ήταν διαθέσιμος όπως του Linux, μα τα Windows αποτελούσαν μια ανοιχτή πλατφόρμα όσον αφορά στο λογισμικό που έτρεχε σε αυτά. Ο καθένας μπορούσε να δημιουργήσει εφαρμογές και παιχνίδια και να τα διαθέσει ελεύθερα. Τώρα, με αυτές τις κινήσεις της, η Microsoft δείχνει πως θέλει να υϊοθετήσει μια προσέγγιση αντίστοιχη αυτής της Apple με το iPhone, όπου θα ελέγχει η ίδια οτιδήποτε κυκλοφορεί για το… κατασκεύασμα της.

Και μπορεί αυτή τη στιγμή τα Windows 8 να επιτρέπουν και την εγκατάσταση και χρήση εφαρμογών εκτός του Windows Store, έστω, δίχως πρόσβαση στα tiles, αλλά αφού τα Windows δείχνουν να… κλείνουν, ποιός εγγυάται πως τα Windows 9, για παράδειγμα, δεν θα απαγορεύουν τη χρήση οποιουδήποτε λογισμικού δεν έχει ελεγχθεί από τη Microsoft, a-la Xbox 360;

Και αφού ένας τέτοιος έλεγχος, από τη Microsoft, εμπεριέχει και κάποιο κόστος, πώς θα μπορεί ο μικρός developer να κυκλοφορεί τους τίτλους του στα Windows; Τι γίνεται αν η Microsoft του απαγορεύσει τη διάθεση; Και γιατί να προτιμήσει τη δική του πρόταση ο χρήστης, και όχι κάποια που να… παίζει μπάλα και με τα tiles των Windows;

...γνωστός και ως Οδυσσέας Κουράφαλος, αρχικός υπεύθυνος για το unregistered. Συντάκτης, γραφίστας, "μαλτιμηντιάς", φανατικός της science fiction και των αστείων γατιών στου ιντερνέτ. "Δηλώνω graphics whore" (παίζω Ms. Pac-Man στο MAME με 2xSAL και το πρώτο Max Payne με FXAA antialiasing). Load "unreg*",8,1.