Καθυστερεί η επίσημη λύση υποστήριξης Linux σε UEFI PCs

Αν έχετε ένα νέο, ολοκαίνουργιο, high-end PC, με όλα τα τελευταία καλούδια και υποχρεωτική υποστήριξη του νέου συστήματος Secure Boot, συγχαρητήρια! Δεν μπορείτε να τρέξετε Linux!

Το πρόβλημα εντοπίζεται, όπως είπαμε, στο σύστημα Secure Boot, το οποίο προϋποθέτει πως για να ξεκινήσει τη λειτουργία του ένα λειτουργικό σύστημα στον υπολογιστή, θα πρέπει να είναι πιστοποιημένο με ένα κλειδί ασφαλείας. Ακριβώς λόγω της μπάτε-σκύλοι-αλλέστε λογικής της απόλυτης ελευθερίας στο Linux, δεν είναι δυνατόν να υπάρχουν τέτοιοι περιορισμοί. Και έτσι, τα παλικάρια του Linux Foundation σκαρφίστηκαν μια έξυπνη λύση: έναν pre-bootloader, ένα μικρό προγραμματάκι που θα μπορεί να καθίσει πριν τη διαδικασία εκκίνησης ενός λειτουργικού συστήματος, πιστοποιώντας πως έχει δικαιώματα να… λειτουργήσει. Έλα, όμως, που ακόμη η λύση δεν είναι διαθέσιμη.

Το πάγωμα οφείλεται στη Microsoft, βασικό μυαλό της διαδικασίας Secure Boot, που έχει καθυστερήσει την πιστοποίηση του ήδη έτοιμου για διάθεση pre-bootloader. Ο CTO of server virtualization της Parallels, James Bottomley, γνωστός maintainer του Linux Kernel, εξήγησε πως την πρώτη φορά που έστειλε τον loader στη Microsoft για πιστοποίηση, κόλλησε (Σημ.: τώρα, τι ακριβώς εννοεί με αυτό…). Τη δεύτερη φορά έλαβε μεν ένα πιστοποιημένο αρχείο, ενημερώθηκε όμως από τη Microsoft πως δεν θα έπρεπε να το διαθέσει διότι δεν είχε πιστοποιηθεί με το σωστό τρόπο.

Και έτσι, το Linux στα PCs όπου το Secure Boot είναι υποχρεωτικό, παραμένει στο… περίμενε.

Ody's thoughts

Αλήθεια, δεν το γνωρίζω: κυκλοφορούν ήδη PCs όπου το Secur Boot είναι υποχρεωτικό; Είχα ακούσει πως τα πρώτα που θα εμφανίζονταν, και τουλάχιστον μέχρι το τέλος του έτους, θα το παρείχαν με δυνατότητα απενεργοποίησης.

...γνωστός και ως Οδυσσέας Κουράφαλος, αρχικός υπεύθυνος για το unregistered. Συντάκτης, γραφίστας, "μαλτιμηντιάς", φανατικός της science fiction και των αστείων γατιών στου ιντερνέτ. "Δηλώνω graphics whore" (παίζω Ms. Pac-Man στο MAME με 2xSAL και το πρώτο Max Payne με FXAA antialiasing). Load "unreg*",8,1.