Τα προσωπικά δεδομένα 1,1 εκατομμυρίου χρηστών του Facebook αξίζουν… 5 δολάρια

Ούτε ένα εκατοστό του ενός σεντ δεν κοστίζουν τα προσωπικά μας στοιχεία στο Facebook, όπως απέδειξε ο Bogomil Shopov, blogger και ψηφιακός ακτιβιστής” εκ Βουλγαρίας.


Θέλοντας να δείξει το πόσο… άχρηστη είναι, στην πράξη, η ασφάλεια του Facebook, ο κ. Bogomil Shopov αγόρασε online μια λίστα με τα προσωπικά στοιχεία περισσότερων από 1,1 εκατομμύριο χρηστών του δημοφιλούς κοινωνικού δικτύου. Με κόστος μόλις… $5. Κάντε τη διαίρεση και… τρομάξτε στη θέα του πόσο κοστίζουν τα στοιχεία ενός, και μόνο, χρήστη (άσχετα αν, ουσιαστικά, τα στοιχεία “ενός και μόνο χρήστη” είναι άχρηστα στον… μέσο πιθανό κακόβολο εκμεταλλευτή τους!).

Ο ίδιος “τσίμπησε” τη λίστα από κάποιον… υποχθόνιο χρήστη με το ψευδώνυμο “mertem”, που εξήγησε πως τα στοιχεία είναι πραγματικά, ανήκουν σε “ενεργούς χρήστες” και βρέθηκαν στα χέρια του “μέσω των εφαρμογών της εταιρείας τους”. Το “εταιρείας τους”, μάλλον υπονοεί πως πρόκειται για ομάδα πολλών τέτοιων κακόβουλων χρηστών, που “το έχουν βρει το κόλπο” και δημιουργούν καθ’ όλα νόμιμες εφαρμογές στο Facebook, από τις οποίες στη συνέχεια “τσιμπούν” τα στοιχεία των χρηστών και… και εκεί το “νόμιμο” γυρίζει σε “παράνομο”, αφού τα μεταπουλούν σε κάθε ενδιαφερόμενο. Και σε τιμή… σκότωμα, όπως είπαμε!

Το ίδιο το Facebook ερευνά τη διαρροή δεδομένων των χρηστών του και ίσως στο κοντινό μέλλον να έχουμε νεότερα. Από την άλλη… Ίσως και όχι… :-|

...γνωστός και ως Οδυσσέας Κουράφαλος, αρχικός υπεύθυνος για το unregistered. Συντάκτης, γραφίστας, "μαλτιμηντιάς", φανατικός της science fiction και των αστείων γατιών στου ιντερνέτ. "Δηλώνω graphics whore" (παίζω Ms. Pac-Man στο MAME με 2xSAL και το πρώτο Max Payne με FXAA antialiasing). Load "unreg*",8,1.