Δέκα φορές μεγαλύτερες ταχύτητες πρόσβασης χωρίς νέο hardware; Καλό ακούγεται!

Ομάδα ερευνητών υποστηρίζει πως μπορεί να αυξήσει μέχρι και δέκα φορές τις επιδόσεις των ασύρματων συνδέσεων μας δίχως την ανάγκη πρόσθετου hardware.

Έξυπνη προσέγγιση και… απλά μαθηματικά χρειάζονται, σύμφωνα με μια ομάδα επιστημόνων, για την “επιτάχυνση” των ασύρματων συνδέσεων μας μέχρι και δέκα φορές! Και, όχι, δεν χρειάζεται νέο hardware – η βελτίωση μπορεί να γίνει στον εξοπλισμό που ήδη υπάρχει, με τις όποιες αλλαγές να περιορίζονται αποκλειστικά στο software.

Φαντασθείτε την ασύρματη επικοινωνία ανάμεσα σε δυο συσκευές σαν δυο φίλους που μιλάνε, καθώς, όμως, ο καθένας προχωρά προς διαφορετική κατεύθυνση. Και, για κάποιον λόγο, δεν μπορούν να φωνάζουν μεταξύ τους. Όσο, λοιπόν, απομακρύνεται ο ένας από τον άλλο, τόσο δυσκολότερη είναι η επικοινωνία τους, αφού κάποιες λέξεις αρχίζουν να “χάνονται” – να μην ακούγονται. Τότε, ο ένας προφανώς ζητά από τον άλλο να επαναλάβει “τι του είπε” και ο άλλος καλείται να το επαναλάβει.

Οι δυο φίλοι είναι δυο συσκευές που επικοινωνούν μεταξύ τους ασύρματα. Αυτά που λένε είναι τα μεταξύ τους πακέτα δεδομένων. Οι λέξεις που δεν ακούγονται και πρέπει να επαναληφθούν είναι τα λεγόμενα “dropped packets”, τα “πακέτα” που δεν “μεταφέρθηκαν” επιτυχώς ανάμεσα τους.

Το όλο… “κόλπο” εντοπίζεται στην αντικατάσταση των ίδιων των πακέτων με εξισώσεις που τα περιγράφουν. Π.χ., αντί να στέλνει τα πακέτα 1, 2 και 3 η μια συσκευή στην άλλη, στέλνει την εξίσωση “1+2+3=6”. Η συσκευή που λαμβάνει την εξίσωση, ακόμη και αν κατά την επικοινωνία το πακέτο “2”, μπορεί να το αναπλάσει από την εξίσωση.

Info

Για όσους δεν τα πάνε καλά με τα μαθηματικά, το “1+Χ+3=6” (όπου “Χ” το “2” που χάθηκε κατά την επικοινωνία) μετατρέπεται σε “6-3-1=Χ”. Και τι μας δίνει το “6-4”; Ααακριβώς!

Σε εργαστηριακές δοκιμές, η νέα μέθοδος ασύρματης επικοινωνίας έδωσε μέχρι και 16 φορές αυξημένες επιδόσεις σε συνδέσεις WiFi (ναι, το 1MBit έγινε 16MBit!). Πρόσθετο “bonus” της μεθόδου, πως επιτρέπει το συνδυασμό των δεδομένων από δίκτυα WiFi και LTE.

Φυσικά, ήδη πάρα πολλές εταιρείες έχουν δηλώσει ενδιαφέρον για την τεχνολογία, που μάλλον σύντομα θα φτάσει και στα δικά μας χέρια.

...γνωστός και ως Οδυσσέας Κουράφαλος, αρχικός υπεύθυνος για το unregistered. Συντάκτης, γραφίστας, "μαλτιμηντιάς", φανατικός της science fiction και των αστείων γατιών στου ιντερνέτ. "Δηλώνω graphics whore" (παίζω Ms. Pac-Man στο MAME με 2xSAL και το πρώτο Max Payne με FXAA antialiasing). Load "unreg*",8,1.