Animal Farm του George Orwell από τον Andy Serkis

Ο γνωστότερος ως… Gollum, Andy Serkis, ενώνει τις δυνάμεις του με τη Βρετανική The Imaginarium για να μας φέρει στον κινηματογράφο την εκπληκτική αλληγορική ιστορία της Φάρμας των Ζώων, του George Orwell.

Έχοντας συνδέσει άρρηκτα το όνομα του με τη μέθοδο του performance capture – αλλά και… του Gollum εκ των κινηματογραφικών Lord of the Rings, ο Andy Serkis κατάφερε από “απλός ηθοποιός” να μετατραπεί στον απόλυτο γνώστη ενός νέου χώρου της 7ης Τέχνης. Από το ρόλο του Gollum, που τον ανέδειξε, μέχρι και σήμερα, ο Andy Serkis έχει βρεθεί ουκ ολίγες φορές μπροστά από τις κάμερες ερμηνεύοντας αγαπημένους χαρακτήρες. Η διαφορά του από άλλους ηθοποιούς, όσον αφορά στην κινηματογραφική καριέρα του, εντοπίζεται στο ότι, όλως περιέργως, σπάνια βλέπουμε τον ίδιο στην οθόνη, αφού οι ερμηνείες του μετατρέπονται στις ερμηνείες ψηφιακών χαρακτήρων, οι κινήσεις του “μεταφράζονται” σε αυτές ψηφιακών alter-egos. Ο Andy Serkis είναι, στην πράξη, ένας σύγχρονος… μαριονετίστας ψηφιακών μοντέλων, και η πορεία του έχει αποδείξει πως πρόκειται για τον καλύτερο στο είδος του.

Τώρα, ο Andy θα ενώσει τις δυνάμεις του με την Βρετανική εταιρεία παραγωγής The Imaginarium, για να μεταφέρουν στον κινηματογράφο την εκπληκτική ιστορία Animal Farm του George Orwell. Αυτή, καθαρά αλληγορική, παρουσιάζει μια φάρμα ζώων στην οποία ένα γουρούνι, ο Ναπολέων, αρχίζει να αποκτά όλο και περισσότερη εξουσία επάνω στα υπόλοιπα ζωά. Σύντομα, τα ζώα της φάρμας αρχίζουν να χωρίζονται σε δυο ομάδες: στο Ναπολέοντα με την κλίκα του, τους “εξουσιάζοντες”, και στα υπόλοιπα ζώα που καλούνται να κάνουν όλο και περισσότερες θυσίες για να… καλοπερνούν οι πρώτοι. Θυσίες “για το κοινό καλό”.

Προφανώς ένα πολιτικό σχόλιο, και ίσως πιο ταιριαστό από ποτέ για μια κινηματογραφική μεταφορά λόγω… “των καιρών που ζούμε”, το Animal Farm ήταν μια ιστορία που μέχρι σήμερα δεν μπορούσε να αποδοθεί εύκολα στον κινηματογράφο, αφού απλά δεν υπήρχε και η απαραίτητη τεχνολογία. Πώς θα μπορούσε να αποδώσει κανείς την ιστορία, πέρα από cartoons ή CGI; Και ναι, μπορεί να έχουμε δει και “σκοτεινές” ιστορίες με κινούμενα σχέδια ή ειδικά εφέ, αλλά για να “δουλέψει” το Animal Farm δεν χρειάζεται απλά μια ενδιαφέρουσα ιστορία και οπτική, αλλά και χαρακτήρες. Χαρακτήρες ανύπαρκτους μεν, τουλάχιστον τόσο “πραγματικούς” δε όσο ο Gollum ή ο Caesar του νέου Planet of the Apes.

Ακόμη δεν είναι γνωστό τίποτα για το πώς θα ολοκληρωθεί η κινηματογραφική μεταφορά, ποια μέθοδος θα προτιμηθεί και αν και τι θα αλλάξει στο σενάριο. Το σίγουρο είναι πως ο Andy θα αναλάβει χρέη… “κανονικού” σκηνοθέτη, αλλά πιθανότατα θα βρεθεί και μπροστά από τις κάμερες να “ζωντανεύει” αρκετούς από τους χαρακτήρες που, τελικά, θα δούμε στην οθόνη.

Ody's thoughts

Το ανησυχητικό με το project είναι πως ενώ η ιστορία είναι εντελώς… σκοτεινή-μαύρη-και-άραχνη, ο Andy δήλωσε πως “θα την αντιμετωπίσουν με μια νέα οπτική”, “θα επικεντρωθούν στα συναισθήματα” και, εδώ αρχίζουν οι… σπασμοί, “θα μείνει σε παραμυθένιο-στυλ με στόχο την οικογένεια”. Την… ποιά;!; Το ότι ο Orwell “καμουφλάρισε” ένα ενήλικο κατηγορώ κατά των Σταλινικών καθεστώτων σε “περιτύλιγμα” παιδικού παραμυθιού δεν σημαίνει πως πρόκειται για ιστορία που απευθύνεται και σε παιδιά. Δηλαδή, απευθύνεται μεν, δεν είναι “παιδική” δε – και σίγουρα όχι με τη λογική των… “οικογενειακών ταινιών” της Disney. Αν ακούσουμε να θέλει να προσθέσει και σκηνές-musical με τα ζώα να τραγουδούν και να χορεύουν ευτυχισμένα, μας βλέπω να πιάνουμε τις δάδες και να τον κυνηγάμε!

Source:

They own the rights and Serkis is developing the project, but how exactly they’re going to make it work, which technologies they’ll be employing, etc. is still very much up in the air.

...γνωστός και ως Οδυσσέας Κουράφαλος, αρχικός υπεύθυνος για το unregistered. Συντάκτης, γραφίστας, "μαλτιμηντιάς", φανατικός της science fiction και των αστείων γατιών στου ιντερνέτ. "Δηλώνω graphics whore" (παίζω Ms. Pac-Man στο MAME με 2xSAL και το πρώτο Max Payne με FXAA antialiasing). Load "unreg*",8,1.