Ιδού το… μηχανάκι του Robocop

Νέες εικόνες και ένα βιντεάκι από τα γυρίσματα του reboot του Robocop, από τον Jose Padilha, μας δίνουν μια καλύτερη εικόνα του νέου Robocop – και του… βασικού μέσου μεταφοράς του.

Και ναι, ο Robocop μάλλον δείχνει πια μια προτίμηση στα… δίκυκλα. Το περίεργο, όμως, είναι πως η μηχανή που χρησιμοποιεί μοιάζει να ταιριάζει με τον ίδιο. Και εδώ υπάρχει μια σημαντική σεναριακή διαφορά: στο πρώτο Robocop ο αγαπητός ήρωας χρησιμοποιούσε ένα περιπολικό όπως όλοι οι άλλοι “μπάτσοι” του μελλοντικού Detroit. Και αυτό ήταν ένα από τα πιο σημαντικά χαρακτηριστικά του, ακόμη και αν δεν γινόταν αισθητό. Ο λόγος;

Το σημαντικότερο χαρακτηριστικό του Robocop ως χαρακτήρα, που “έκανε την ιστορία να δουλέψει”, δεν ήταν το “είναι κατά το ήμισυ ρομπότ και κατά το άλλο ήμισυ μπάτσος”, που έλεγε και ο διαφημιστικός υπότιτλος της αρχικής ταινίας. Αυτό ήταν η… επιφάνεια του όλου στόρι. Αντίθετα, αυτό που τον προσδιόριζε ήταν η αποξένωση και η μοναξιά. Από την πρώτη σκηνή της ταινίας, όταν ακόμη ο Robocop ήταν “100% άνθρωπος” και άκουγε στο όνομα Alex Murphy, ήταν ένας “νουμπάς” στην υπόλοιπη “παρέα” των αστυνομικών. Ένας ξένος που μόλις είχε μετατεθεί στο πιο προβληματικό αστυνομικό τμήμα. Ήταν το “outsider”. Το “underdog”. Ο χαρακτήρας-σε-στυλ-Rocky, που όταν, πια, “μεταλλασσόταν” και αποκτούσε την πανοπλία του, δεν αποκτούσε τα μέσα για να ξεκάνει τους κακούς, όπως σε τόσες άλλες ταινίες. Ναι, συνέβαινε αυτό, αλλά… Και πάλι ήταν η επιφάνεια.

Η αλλαγή του Murphy σε Robocop οδηγούσε σε ακόμη μεγαλύτερη αποξένωση, τον μετέτρεπε σε ένα τέρας, έναν απόκληρο, ένα χαρακτήρα για τον οποίο όλοι ήταν περίεργοι αλλά κανείς δεν ήθελε να τον έχει και πολύ κοντά του. Ένα μελλοντικό τέρας του Frankenstein, που απλά τύχαινε να… οδηγεί περιπολικό. Αποκομμένος ακόμη και από την οικογένεια του και παγιδευμένος στις αναμνήσεις της “ανθρώπινης” ζωής του, ο Robocop ήταν ένας χαρακτήρας… αρχαιοελληνικής τραγωδίας, που το μόνο που του έδινε λόγο ύπαρξης ήταν το ίδιο το “καθήκον”. Αυτό που τον είχε καταστρέψει ήταν, ταυτόχρονα, ο μοναδικός λόγος να συνεχίσει να υπάρχει.

Τι σχέση έχουν όλα αυτά με το περιπολικό και το νέο μηχανάκι; Μα… Μα ένας από τους λόγους που ο Robocop χρησιμοποιούσε το ίδιο περιπολικό με τους υπόλοιπους “απλούς μπάτσους”, ήταν ένα μικρό σεναριακό “touch” που έμμεσα έδειχνε πως η αντιμετώπιση απέναντι του δεν άλλαζε. Δεν ήταν “special”. Ήταν “άλλος ένας μπάτσος”, που είχε ανταλλάξει το προτέρημα της ανθρωπιάς με το “να μην τον πιάνουν οι σφαίρες” – και αυτό δίχως να το έχει ζητήσει ο ίδιος. Πέρα από την ίδια τη σωματική αλλαγή του, ο κόσμος δεν γινόταν καλύτερος για αυτόν: ήταν τα ίδια… χάλια με πριν. Και ο αυτός καλούταν, ήθελε – δεν ήθελε, “να τον καθαρίσει”.

Το να του δώσουν “custom μηχανάκι ειδικά για αυτόν” τον μετατρέπει από χαρακτήρα-με-προβλήματα σε έναν υπερήρωα σαν αυτούς της Marvel, που εξακολουθεί να πασχίζει να κάνει πιο “ανθρώπινους” τους χαρακτήρες της. Και αυτός είναι και ο λόγος που το πρώτο Batman του Nolan εξακολουθεί να θεωρείται η πιο πετυχημένη ταινία με θέμα έναν υπερήρωα, και το σημείο όπου μοιάζει με το παλιό Robocop: και οι δυο χαρακτήρες είναι απόλυτα ανθρώπινοι. Είναι προσγειωμένοι στην πραγματικότητα, όσο περίεργο και αν φαίνεται αυτό για ένα… cyborg και έναν πολυεκατομμυριούχο playboy. Στην πράξη, οι ταινίες δεν μιλούν για αυτούς τους χαρακτήρες. Αυτές είναι οι “στολές” τους. Τα “προσωπεία” που δείχνουν στον κόσμο. Οι ίδιοι… Οι ίδιοι είναι ένας αστυνομικός με ψυχολογικά προβλήματα που του στέρησαν την οικογένεια και την ίδια την ανθρωπιά, και ένας ψυχοπαθής που, για δες, του στέρησαν την οικογένεια και τον ανάγκασαν να μετατραπεί στο χειρότερο φόβο του.

Και αυτό είναι και το στοιχείο που διαχωρίζει τις πραγματικά καλές από τις μέτριες κινηματογραφικές περιπέτειες: στις μεν σου μένουν οι χαρακτήρες και το ίδιο το ταξίδι. Στις δε προσπαθούν να σε τυφλώσουν με εντυπωσιακά εφέ και εκρήξεις. Οι μεν εστιάζουν στον Robocop που σχεδόν… κάνει reboot όταν έρχεται και πάλι στο νου του το πρόσωπο της γυναίκας του από την προηγούμενη, “πραγματική” ζωή του, οι δε στο ότι “έχει και cool μηχανάκι”.

Ody's thoughts

Και έτσι, το νέο Robocop μόλις έπεσε στην υπόληψη μου. Ναι, και μόνο από αυτές τις εικονούλες. Ίσως να τα παραλέω, ή ίσως, τελικά, όλοι οι αστυνομικοί στον μελλοντικό κόσμο του νέου Robocop να οδηγούν τέτοιες μηχανές, και άρα το θεματάκι μας να είναι άτοπο. Μακάρι. Διότι αλλιώς ο Robocop από ήρωας που στοίχειωσε τα εφηβικά μας χρόνια θα μετατραπεί απλά σε άλλον ένα επιφανειακό χαρακτήρα με περίεργη στολή που… “κάνει τα τρελά του στο πανί”, που θα τον έχουμε ξεχάσει τη στιγμή που θα μας εγκαταλείπει η γεύση των νάτσος με τυρί.

Source:

With Jose Padilha‘s remake of RoboCop, not only is the title character getting a new suit, apparently he’s getting a new mode of transportation too.

...γνωστός και ως Οδυσσέας Κουράφαλος, αρχικός υπεύθυνος για το unregistered. Συντάκτης, γραφίστας, "μαλτιμηντιάς", φανατικός της science fiction και των αστείων γατιών στου ιντερνέτ. "Δηλώνω graphics whore" (παίζω Ms. Pac-Man στο MAME με 2xSAL και το πρώτο Max Payne με FXAA antialiasing). Load "unreg*",8,1.