Windows Phone 8: η λογική συνέχεια

Εν μέσω αποκαλύψεων της Google και… νεροποντών, η Microsoft αποκάλυψε και τα δικά της, Windows Phone 8.

Όλως περιέργως, τα Windows Phone 8 αφήνουν περισσότερο μια αίσθηση λογικής συνέχειας των προηγούεμενων εκδόσεων, και όχι μιας πραγματικά νέας έκδοσης με… συγκλονιστικές διαφορές.

Βασικότερο χαρακτηριστικό της μάλλον είναι ένα που τη συνοδεύει, και όχι που εμπεριέχεται σε αυτήν: η υπόσχεση της Microsoft για περισσότερο (και καλύτερο) λογισμικό, σημείο στο οποίο τα Windows Phone ακόμη υστερούν έναντι του ανταγωνισμού. Η Microsoft αποκάλυψε κάποιες εφαρμογές-πρωταγωνιστές της συλλογής της, όπως τις νέες εκδόσεις των Skype και Pandora, αλλά… μάλλον μέτρια τα πράγματα. Όμορφη, χρήσιμη αλλά όχι και επαναστατική είναι η επέκταση των Live tiles ώστε να συμπεριφέρονται ακόμη πιο έξυπνα, παρουσιάζοντας περισσότερες πληροφορίες που μπορούν να αντλούνται από τις εφαρμογές που επιλέγει ο ίδιος ο χρήστης.

Όσον αφορά στις πραγματικά νέες δυνατότητες, η Data Sense παρουσιάζεται ως μια μαγική λύση που μπορεί να μειώσει την κατανάλωση σε bandwidth (και, κατά συνέπεια, τις υπερχρεώσεις στο λογαριασμό όποτε ξεπερνιέται το όριο σε MBs), αλλά στην πράξη είναι ένας proxy server με συμπίεση που απλά τρέχει απευθείας στους servers της Microsoft. Όλα τα δεδομένα που ζητά ο χρήστης από διάφορα sites μέσω του browser θα… περνούν πρώτα μια βόλτα από τους sevrers της Microsoft που θα τα συμπιέζχει και αναπροσαρμόζει ώστε να παρουσιάζονται γρηγορότερα (και, ό,τι και να λέει, με λίγο χαμηλότερη ποιότητα) στις οθόνες των Windows 8. Το έξυπνο με την όλη υπόθεση είναι πως κάτω από τον γενικότερο όρο Data Sense η Microsoft ενσωματώνει και άλλες δυο λειτουργίες, της αυτόματης εύρεσης και χρήσης δικτύων WiFi ώστε να μην αναλώνονται τα περιορισμένα MBs της mobile σύνδεσης του χρήστη, και της παρακολούθησης της κατανάλωσης σε MB ώστε να μην υπερβεί κανείς το όριο της συνδρομής του.

Το νέο Kids Corner είναι, ουσιαστικά, η εκδοχή της Microsoft για την υποστήριξη πολλών χρηστών που ενσωμάτωσε πρώτη η Apple (ω, τι πρωτότυπο) και παρουσίασε χθες και η Google στο νέο Android 4.2. Απλά, η πρόταση της Microsoft εστιάζει εξαρχής στους μπόμπιρες και τον αποκλεισμό του οποιουδήποτε ακατάλληλου περιεχόμενου από τη συσκευή. Νέα λειτουργία είναι και το People Hub, που ουσιαστικά αποτελεί μια έξυπνα σχεδιασμένη λίστα επαφών. Στα Windows 8 ο χρήστης μπορεί να εντάξει τις επαφές του σε ομάδες που αποκαλούνται δωμάτια (rooms), π.χ. το δωμάτιο της οικογένειας, το δωμάτιο των φίλων κ.λπ. Κάθε δωμάτιο έχει και το δικό του ημερολόγιο, ένα δικό του φωτογραφικό άλμπουμ καθώς και τη δυνατότητα ανάρτησης μυνημάτων και σημειώσεων. Όλα είναι ορατά μόνο στα μέλη ενός δωματίου.

Τέλος, τα Windows Phone 8 υπόσχονται στενότερη συνεργασία με τα Windows 8 και τα Windows RT, με τον αυτόματο συγχρονισμό αρχείων ανάμεσα σε smartphone-tablet-PC του χρήστη να αποτελεί τον πυρήνα της συνεργασίας.

...γνωστός και ως Οδυσσέας Κουράφαλος, αρχικός υπεύθυνος για το unregistered. Συντάκτης, γραφίστας, "μαλτιμηντιάς", φανατικός της science fiction και των αστείων γατιών στου ιντερνέτ. "Δηλώνω graphics whore" (παίζω Ms. Pac-Man στο MAME με 2xSAL και το πρώτο Max Payne με FXAA antialiasing). Load "unreg*",8,1.