Τα μελλοντικά Volvo θα οδηγούν τον εαυτό τους στην κίνηση

Ένα νέο σύστημα από τη Volvo αναλαμβάνει να οδηγήσει μόνο του το αυτοκίνητο σε χαμηλές ταχύτητες – ό,τι πρέπει για μποτιλιαρίσματα και κίνηση στην πόλη.

Χρησιμοποιώντας κάμερες και αισθητήρες σε διάφορα σημεία του οχήματος, το σύστημα Adaptive Cruise Control της Volvo μπορεί να αναλάβει μόνο του την… οδήγηση ενός αυτοκινήτου, που κινείται σε σχετικά χαμηλές ταχύτητες (κάτω από 50 χιλιόμετρα την ώρα). Πρόκειται για επέκταση του συστήματος Lane Keeping Aid, που χρησιμοποιείται ήδη σε κάποια μοντέλα της, και λειτουργεί τόσο παρατηρώντας το γύρω χώρο όσο και “κλειδώνοντας” στο μπροστινό αυτοκίνητο, το οποίο και προσπαθεί να ακολουθεί.

Το σύστημα μπορεί να ελέγχει την κατεύθυνση και την ταχύτητα του αυτοκινήτου, αλλά εντός κάποιων ορίων – και για αυτό και το όριο της χαμηλής ταχύτητας. Αν και μπορεί να αποφεύγει εμπόδια και να προσαρμόζεται συνεχώς στις… απαιτήσεις της στιγμής, δεν αποτελεί έναν ολοκληρωμένο “αυτόματο πιλότο” – έχουμε ακόμη χρόνια μέχρι να δούμε κάτι τέτοιο – μα ένα έξυπνο βοηθητικό σύστημα.

...γνωστός και ως Οδυσσέας Κουράφαλος, αρχικός υπεύθυνος για το unregistered. Συντάκτης, γραφίστας, "μαλτιμηντιάς", φανατικός της science fiction και των αστείων γατιών στου ιντερνέτ. "Δηλώνω graphics whore" (παίζω Ms. Pac-Man στο MAME με 2xSAL και το πρώτο Max Payne με FXAA antialiasing). Load "unreg*",8,1.