Τίτλοι τέλους για την πρώτη υπηρεσία Teletext του πλανήτη

Μετά από 38 ολόκληρα χρόνια, η πρώτη υπηρεσία teletext που εμφανίστηκε ποτέ, το Ceefax του BBC, κλείνει το διακόπτη,

Γεννήθηκε το 1974 ως μια από τις πρώτες υπηρεσίες προβολής πληροφοριών μέσω κειμένου και εικόνων στο Βρετανικό κοινό και, ουσιαστικά, ως πρόγονος του σημερινού Internet. Και η γέννηση του ήταν απρόσμενη, αφού οι τεχνικοί του BBC δεν ήθελαν να δημιουργήσουν κάτι τέτοιο, αλλά μια λύση μετάδοσης υποτίτλων μέσω των αχρησιμοποίητων συχνοτήτων του διαθέσιμου φάσματος μετάδοσης. Συνειδητοποιώντας πως όχι μόνο ήταν εφικτό κάτι τέτοιο, αλλά και η μεταφορά ολόκληρων σελίδων κειμένου με κάποια στοιχειώδη συνοδευτικά γραφικά – και, με… “κολπάκια”, ακόμη και ήχου, κατέληξαν στη δημιουργία της πρώτης υπηρεσίας teletext.

Τώρα, το Ceefax – και το teletext γενικότερα – είναι, απλά, ένα απομεινάρι του παρελθόντος, προσβάσιμο μόνο από τις παλιές, αναλογικές τηλεοράσεις, που αρχίζουν και αυτές να γίνονται… είδος προς εξαφάνιση. Η ψηφιακή μετάδοση video και ήχου (που τόσο μας έχει πρήξ… εμ… “διαφημίσει” η Digea) σημαίνει πως μαζί με αυτά (το video και τον ήχο) μπορούν κάλλιστα να κωδικοποιούνται και πρόσθετες πληροφορίες, που αποκωδικοποιούν σε σύγχρονα, πια, γραφικά και ήχο οι… επεξεργαστές των εξίσου σύγχρονων τηλεοράσεων μας, κάνουν το teletext να μοιάζει τόσο χοντροκομμένο και άβολο όσο και οι Bulletin Board Systems του παρελθόντος (των οποίων, εξάλλου, μπορείς να πεις πως είναι “ξαδελφάκι”).

Και έτσι, το Ceefax αύριο μας γνέφει αντίο, σηματοδοτώντας και την ολοκληρωτική μετάβαση του BBC στην ψηφιακή εποχή της τηλεόρασης.

Source:

After 38 years the BBC is retiring Ceefax, ending the first era of digital content delivery to the home.

...γνωστός και ως Οδυσσέας Κουράφαλος, αρχικός υπεύθυνος για το unregistered. Συντάκτης, γραφίστας, "μαλτιμηντιάς", φανατικός της science fiction και των αστείων γατιών στου ιντερνέτ. "Δηλώνω graphics whore" (παίζω Ms. Pac-Man στο MAME με 2xSAL και το πρώτο Max Payne με FXAA antialiasing). Load "unreg*",8,1.