“Μεταλλάσσεται” σε… Apple η Microsoft κατά τον Ballmer

Σε μήνυμα του προς τους μετόχους της Microsoft, ο CEO της, Steve Ballmer, εξήγησε ούτε λίγο ούτε πολύ πως η μεγάλη εταιρεία μεταλλάσσεται από “εταιρεία λογισμικού” σε “εταιρεία λύσεων”.

Όπως εξηγεί ο Steve Ballmer, η Microsoft περνά ένα μεταβατικό στάδιο, αφού αναπόφευκτα δεν είναι πια απλά μια εταιρεία που παράγει λογισμικό, αλλά μια “εταιρεία λύσεων”. Ούτως ή άλλως εδώ και πάρα πολλά χρόνια η Microsoft αναπτύσσει και το δικό της hardware – από mice, πληκτρολόγια και κάμερες μέχρι τα όχι-και-τόσο-επιτυχημένα Zune players και, φυσικά, το Xbox 360. Και όμως, με το που αποφάσισε να κυκλοφορήσει smartphones και tablets “δικής της κατασκευής”, ξαφνικά όλοι λένε πως “έγινε σαν την Apple”.

Προφανώς η “νέα” Microsoft μοιάζει με την Apple, αφού αμφότερες παρέχουν “λύσεις” που “παίζουν” τόσο στον τομέα του software όσο και του hardware. Πέρα από τα προαναφερθέντα, η Microsoft δεν μας είχε συνηθίσει στο να παρουσιάζει “δικό της hardware” όσον αφορά στα PCs, τα smartphones και τα tablets, και αυτό το γνωρίζει και ο ίδιος ο Ballmer. Διότι “αυτό το hardware” έχει μια μεγάλη διαφορά από εκείνο που η μεγάλη εταιρεία μας δίνει εδώ και χρόνια: είναι το ίδιο hardware που παράγουν οι συνεργάτες της εδώ και χρόνια με το δικό της λογισμικό.

Με το Zune η Microsoft δεν… “έβαλε τρικλοποδιά” στους συνεργάτες της, αφού δεν ασχολούνταν με music players. Ομοίως με τα mice, τα πληκτρολόγια, τις κάμερες αλλά και το Xbox. Κυκλοφορώντας δικά της PCs, smartphones και tablets, όμως, πρακτικά “μπαίνει στα χωράφια” των εταιρειών που, κατά τα άλλα, αγόραζαν τα δικά της Windows, το δικό της Office, τους δικούς της servers.

Η Microsoft έχει βρεθεί σε μια δύσκολη θέση: από τη μια προσπαθεί ως ένα σημείο να αντιγράψει την Apple και, ουσιαστικά, να επαναλάβει αυτό που έκανε με το Xbox, παράγοντας δικό της hardware που θα τρέχει με τον καλύτερο τρόπο το δικό της software. Από την άλλη, δεν μπορεί να το κάνει εύκολα δίχως να φανεί πως θα μετατραπεί σε ανταγωνιστή των συνεργατών της, ουσιαστικά… πυροβολώντας τον εαυτό της στο πόδι.

Διότι, από που “βγάζει λεφτά” η Microsoft; Κυρίως από την πώληση λογισμικού και υπηρεσιών (το Office παραμένει βασική πηγή εσόδων για την εταιρεία). Αν οι συνεργάτες της σταματήσουν να αγοράζουν το λογισμικό της… Έσοδα = πάπαλα. Από την άλλη, ναι, η Apple έχει τρελά έσοδα, και η Microsoft θα ήθελε να της μοιάσει σε αυτό το σημείο. Πόσους… κλώνους του iPhone, του iPad και των iMacs, όμως, βλέπουμε στην αγορά; Ακριβώς: κανέναν.

Η Apple θέλει το δικό της hardware να είναι μοναδικό. Η Microsoft πρέπει να καταφέρει να μεταλλαχτεί σε μια εταιρεία που από τη μια θα παρουσιάζει το δικό της “μοναδικό hardware”, τόσο “μοναδικό” ώστε να πείθει τους καταναλωτές να το αγοράσουν, αλλά, από την άλλη… Όχι-και-τόσο-“μοναδικό” ώστε να… εξοργίσει όσους δημιουργούν παραπλήσιες προτάσεις με το δικό της λογισμικό.

Με άλλα λόγια, θέλει και το σκύλο ολόκληρο, και την πίτα χορτάτη. Θα τα καταφέρει; Όπως συνηθίζουμε να λέμε σε τέτοιες περιπτώσεις, “only time will tell”.

Update

Μας έφαγε η… βιασύνη, και ο τίτλος μας αρχικά αναφερόταν στην Google και όχι στη Microsoft. (Προφανώς) διορθώθηκε.

Source:

In a letter to shareholders posted today on the Microsoft Investor website, Steve Ballmer, current CEO of Microsoft, said something surprising.

...γνωστός και ως Οδυσσέας Κουράφαλος, αρχικός υπεύθυνος για το unregistered. Συντάκτης, γραφίστας, "μαλτιμηντιάς", φανατικός της science fiction και των αστείων γατιών στου ιντερνέτ. "Δηλώνω graphics whore" (παίζω Ms. Pac-Man στο MAME με 2xSAL και το πρώτο Max Payne με FXAA antialiasing). Load "unreg*",8,1.